Σε διάλογο αλλά με τα πανεπιστήμια ανοιχτά κάλεσε από αύριο τους πρυτάνεις και τους διοικητικούς υπαλλήλους ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος λίγη ώρα μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας για την διαθεσιμότητα 1.140 διοικητικών υπαλλήλων σε 8 πανεπιστήμια.
Σε διάλογο αλλά με τα πανεπιστήμια ανοιχτά κάλεσε από αύριο τους πρυτάνεις και τους διοικητικούς υπαλλήλους ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος λίγη ώρα μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας για την διαθεσιμότητα 1.140 διοικητικών υπαλλήλων σε 8 πανεπιστήμια.
"Σήμερα ολοκληρώθηκε η διαδικασία της διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, μετά την απογραφή τους, τη μοριοδότηση από τον ΑΣΕΠ, και την απόφαση του τριμελούς ειδικού υπηρεσιακού συμβουλίου. Καλώ αύριο τις Πρυτανικές Αρχές των οκτώ Ιδρυμάτων σε διάλογο, προκειμένου η Πολιτεία και το υπουργείο να τους συνδράμουν στην διαδικασία της διοικητικής αναδιάρθρωσης που πρέπει να ακολουθήσουν.
Καλώ επίσης σε διάλογο τους διοικητικούς υπαλλήλους των Ιδρυμάτων που συμμετείχαν στην διαθεσιμότητα, για να επιταχύνουμε τις διαδικασίες διαιδρυματικής κινητικότητας και της επανατοποθέτησης των περισσοτέρων σε φορείς του δημοσίου. Ο διάλογος προϋποθέτει ανοικτά Πανεπιστήμια, που είναι καθολική απαίτηση της ελληνικής κοινωνίας", σημείωσε.
Οι πρυτάνεις τόσο του Πανεπιστημίου Αθηνών όσο και του Πολυτεχνείου, μιλώντας στο MEGA είπαν ότι δεν έχουν ενημερωθεί για την πρόσκληση σε διάλογο του υπουργού και ότι θα συγκαλέσουν εκτάκτως αύριο τις συγκλήτους των ιδρυμάτων για να δουν πως θα λειτουργήσουν άμεσα τα ιδρύματα. Την Δευτέρα, ο κ. Πελεγρίνης καλεί τους δημοσιογράφους σε συνέντευξη Τύπου.
Αργά το απόγευμα της Πέμπτης, το δικαστήριο έκρινε παράνομη για τρίτη φορά την απεργία των διοικητικών υπαλλήλων, μετά την διπλή αγωγή που είχε καταθέσει το υπουργείο Παιδείας εναντίον των συλλόγων των μονίμων διοικητικών υπαλλήλων και του συλλόγου των διοικητικών υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Τα ιδρύματα πάντως παρέμειναν κλειστά για 74η μέρα και ενώ εκφράζονται ανοιχτά πλέον οι φόβοι ότι όχι απλώς δεν θα σωθεί το ακαδημαϊκό εξάμηνο αλλά κινδυνεύει να χαθεί και το επόμενο, όπως μάλιστα ανέφερε ενώπιον του Πρωτοδικείου ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας.
Την ίδια ώρα, δικαστικές αρχές και υπουργείο Παιδείας προειδοποιούν τους πρυτάνεις ότι θα αντιμετωπίσουν σοβαρές ποινικές ευθύνες αν δεν λειτουργήσουν άμεσα τα δυο μεγάλα ιδρύματα.
Παράλληλα, μικροένταση δημιουργήθηκε έξω από τα δικαστήρια της οδού Ευελπίδων, όταν φοιτητές και διοικητικοί υπάλληλοι που είχαν φθάσει εκεί μετά την πορεία διαμαρτυρίας που ξεκίνησε από τα Προπύλαια προσπάθησαν να σπάσουν τον κλοιό των αστυνομικών που απάντησαν με περιορισμένη χρήση χημικών.
Από την μεριά του, ο κ. Αρβανιτόπουλος αντιπαραθέτει τον αριθμό των διοικητικών υπαλλήλων των δυο ιδρυμάτων με τον αντίστοιχο της κεντρικής υπηρεσίας του υπουργείου και δηλώνει ότι δεν θα αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα ούτε το ΕΚΠΑ, ούτε το ΕΜΠ.
Στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, από τους 1.337 υπαλλήλους, μένουν 850 για να εξυπηρετήσουν 80.000 φοιτητές και καθηγητές. Στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο, για 20.000 επωφελούμενους, από 883 διοικητικούς υπαλλήλους μένουν 500, ενώ η κεντρική υπηρεσία του υπουργείου έχει 1.000 διοικητικούς για να εξυπηρετεί 200.000 άτομα.
Από την άλλη, οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΕΚΠΑ αναφέρουν ότι τα προβλήματα της επόμενης μέρας της διαθεσιμότητας θα είναι τεράστια καθώς τμήματα θα μείνουν χωρίς προσωπικό.