Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κοτζαμάνη κάλεσε σήμερα τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών και του ζήτησε να εφαρμόσει τον νόμο και να ανοίξει το Καποδιστριακό. Παράλληλα, κατέπειγουσα προκαταρκτική εξέταση για τη συνέχιση της απεργίας σε ΕΚΠΑ και ΕΜΠ διέταξε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών.
Δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα εικόνα αποκλιμάκωσης στον χώρο των Πανεπιστημίων, όπου χιλιάδες φοιτητές εξακολουθούν να παραμένουν για 73η μέρα όμηροι διοικητικών υπαλλήλων και πρυτάνεων.
Παρά τη νέα απόφαση του Πρωτοδικείου που έκρινε παράνομη για δεύτερη φορά μέσα σε μικρό διάστημα την απεργία των διοικητικών υπαλλήλων στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο, εκείνοι αποφάσισαν να συνεχίσουν και το επόμενο 48ωρο την κινητοποίησή τους, ενώ και τα μέλη τςη Συγκλήτου του ΑΠΘ υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους στον πρύτανη.
Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κοτζαμάνη κάλεσε τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδόση Πελεγρίνη στο γραφείο της και του ζήτησε να εφαρμόσει άμεσα το νόμο και να ανοίξει το Καποδιστριακό, αναφέροντας -σύμφωνα με πληροφορίες- ότι αν δεν γίνει αυτό, θα αντιμετωπίσει ποινικές ευθύνες.
Παράλληλα, κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για τη συνέχιση της απεργίας σε Καποδιστριακό και Μετσόβιο διέταξε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Παναγιώτα Φάκου, ώστε να διερευνηθεί το αδίκημα της παραβίασης δικαστικής απόφασης.
Μιλώντας στον ρ/σ Βήμα FM, o υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος δήλωσε ότι εάν χαθεί το εξάμηνο, θα φέρει ακέραιη την ευθύνη ο πρύτανης του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Είπε σχετικά:
"Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ θα πρέπει εφόσον υπάρχει και δεύτερη απόφαση καιέχουμε και την απόφαση του ΣτΕ και έχουμε τη δεδομένη βούληση πλέον της ακαδημαϊκής κοινότητας να ανοίξει το πανεπιστήμιο, να κάνει ό,τι είναι στο χέρι του, γιατί αν χαθεί το εξάμηνο θα φέρει ακέραιη την ευθύνη".
Σε συνέντευξή του, πάντως, στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Θεοδόσης Πελεγρινης δήλωσε ότι υπάρχει κίνδυνος να χαθεί και δεύτερο εξάμηνο εάν δεν βρει τη λύση η κυβέρνηση, εμμένοντας στο αίτημα για διάλογο και για επανεξέταση του μέτρου της διαθεσιμότητας.
"Είχα πει -τόνισε ο πρύτανης- ότι κάθε μέρα που περνάει είναι και μία μαχαιριά στο εξάμηνο. Κάνουμε κάθε προσπάθεια να ανοίξει το Πανεπιστήμιο, αλλά αυτό δεν εξαρτάται από εμάς, δυστυχώς, μακάρι να εξαρτιόταν από εμάς. Εκείνο το οποίο εκφράζουμε, παράλληλα, είναι η αγωνία μας αν ο φοιτητής θα μπορέσει και το επόμενο εξάμηνο να βρει ανοιχτό το Πανεπιστήμιο".
Στο "μέτωπο" των καταλήψεων, στον χορό μπήκαν και οι φοιτητές σε έξι τμήματα του Πανεπιστημίου Αθηνών: Φυσικό, Μαθηματικό, Χημικό, Βιολογικό, Παιδαγωγικό και Πληροφορική και στη Νομική Σχολή.
Στον αντίποδα, στο Μετσόβιο έληξαν οι καταλήψεις στις σχολές Πολιτικών Μηχανικών, Μηχανολόγων και Χημικών, όπου σταδιακά ξεκινούν μαθήματα και εξετάσεις.
Την ίδια ώρα, περίπου 28.000 φοιτητές ζητούν μέσω του Διαδικτύου να ανοίξουν οι σχολές τους και οργανώνουν διαδήλωση την ερχόμενη Παρασκευή στα Προπύλαια για να ανοίξουν τα πανεπιστήμια.