Με ένταση ξεκίνησε η συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό στην Ολομέλεια, με τους βουλευτές να είναι διχασμένοι για το αν θα πρέπει ή όχι να μειωθεί η βουλευτική αποζημίωση.
Με ένταση ξεκίνησε η συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό στην Ολομέλεια, με τους βουλευτές να έχουν χωριστεί σε δύο πλευρές, σε κείνους που ζητούν μείωση της βουλευτικής αποζημίωσης και των προνομίων που απολαμβάνουν και σε εκείνους που απαντούν ότι με ενδεχόμενη μείωση η Βουλή θα γίνει κοινοβούλιο μόνο για πλουσίους.
Ο πρόεδρος της Βουλής που τάχθηκε με την πλευρά εκείνων που λένε "όχι" στη μείωση και τα προνόμια, μεταξύ άλλων δήλωσε:
"Εάν κύριοι συνάδελφοι κάποιοι από σας θέλει μπορεί από μόνος του να απαρνηθεί τα όποια ενδεχόμενα προνόμια ή το επιπλέον που θεωρεί προνόμιο ή μισθό. Είναι 1.800 είπε κάποιος προηγουμένως του πρέσβη. Να δώσει μια εντολή στο λογιστήριο να παρακρατηθούν τα υπόλοιπα και να δοθούν σε κάποιες οργανώσεις. Άλλωστε θα σας πω ότι τα κόμματα ως οργανισμοί παρακρατούν μερίδιο από την αποζημίωση και κάνουν τα κόμματα μια κοινωνική πολιτική και κοινωνική παροχή".
Ο κ. Μεϊμαράκης μάλιστα ανακοίνωσε ότι αν μέχρι το τέλος του χρόνου ο προϋπολογισμός της Βουλής είναι πλεονασματικός θα δώσει επίδομα κίνησης στους αστυνομικούς και στους υπαλλήλους του Κοινοβουλίου που εργάζονται αποδεδειγμένα πέραν του ωραρίου τους.
Από την πλευρά του ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής κάλεσε τους βουλευτές που λένε ότι πεινάνε στα… συσσίτια του κόμματος.
"Εμείς καταθέτουμε συγκεκριμένη τροπολογία η οποία έρχεται προς ψήφιση… Όλες αυτές τις τροπολογίες που καταθέτουμε και είναι δίκαιες τις πετάτε στα σκουπίδια όπως και τις προτάσεις νόμου για κατάργηση της κρατικής χρηματοδότησης προς τα κόμματα και τα λοιπά. Θα την καταθέσουμε πάντως και θα ήθελα να την λάβει πολύ σοβαρά ο αρμόδιος υπουργός. Είναι τροπολογία προσθήκη που προβλέπει ότι η βουλευτική αποζημίωση πρέπει να εξομοιωθεί με τον βασικό μισθό του διπλωματικού υπαλλήλου με τον βαθμό του πρέσβη, 1.899 ευρώ. Εάν έχετε πρόβλημα και εάν δεν βγαίνετε με αυτά που παίρνετε και αντιδράτε σας προσκαλώ προσωπικά να έρθετε σε ένα συσσίτιο της Χρυσής Αυγής" είπε ο Ηλίας Κασιδιάρης.
Να σημειωθεί ότι μετά την έντονη δημόσια αντιπαράθεση των προηγούμενων ημερών μεταξύ βουλευτών για το αν πρέπει ή όχι να μειωθεί η βουλευτική αποζημίωση σήμερα μόνο ένας βουλευτής γράφτηκε για να μιλήσει για το θέμα, ο βουλευτής της ΝΔ, κ. Βλάχος.
Λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης της Ολομέλειας βουλευτές εξέφρασαν την άποψή τους για το θέμα. Αντίθετος στη μείωση εμφανίστηκε ο βουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Κοντογιάννης, ο οποίος υποστήριξε:
"Το ερώτημα είναι τι βουλευτές θέλουμε. Θέλουμε γόνους πολιτικών τζακιών, θέλουμε υπαλλήλους κάποιων οικονομικών συμφερόντων ή θέλουμε υπηρέτες του εθνικού συμφέροντος, των συμφερόντων του λαού; Εάν θέλουμε το τελευταίο πρέπει να εξασφαλίζουμε τα μέσα στους βουλευτές για να μπορούν να εκτελούν το έργο τους με αξιοπρέπεια".
Έτοιμος να το συζητήσει εμφανίστηκε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτης Ρήγας.
"Από την ημέρα που η κρίση ξέσπασε και το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων κατέβηκε, υπάρχει 47% μείωση συνολικών αποδοχών των βουλευτών. Εάν υπάρχει λόγος, να υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη μείωση δεν υπάρχει καμία αντίρρηση να το συζητήσουμε" είπε.
Για υψηλά επίπεδα της βουλευτικής αποζημίωσης έκανε λόγο η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Μαρία Γιαννακάκη η οποία ανέφερε:
"Σε σχέση με τις μειώσεις μισθών και συντάξεων που έχει υποστεί ο ελληνικός λαός και με το πόσοι άνεργοι υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα αποτελεί μια πρόκληση. Και εξακολουθεί να είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα".