Την προειδοποίηση ότι οποιοσδήποτε ακραίος χειρισμός στο θέμα των πλειστηριασμών θα μπορούσε να προκαλέσει επικίνδυνους κλυδωνισμούς στον κυβερνητικό συνασπισμό απηύθυνε σήμερα η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης στη διαπραγμάτευση με την τρόικα.
Το "χαρτί" της κυβερνητικής συνοχής έριξε σήμερα η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με την τρόικα για το "καυτό" ζήτημα των πλειστηριασμών, το οποίο αποτελεί ίσως το πιο ευαίσθητο κοινωνικά και πολιτικά θέμα.
Στελέχη του υπουργείου υπογράμμισαν στην τρόικα ότι οποιοσδήποτε ακραίος χειρισμός στο θέμα των πλειστηριασμών θα μπορούσε να προκαλέσει επικίνδυνους κλυδωνισμούς στον κυβερνητικό συνασπισμό, προειδοποιώντας ότι πλήρης κατάργηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας δεν πρόκειται να περάσει από τη Βουλή.
Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου, μετά τη σημερινή συνάντηση οι εκπρόσωποι των δανειστών για πρώτη φορά δέχθηκαν να εξετάσουν σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων εναλλακτικά σενάρια για τη νέα ρύθμιση, με βάση τη θέση της κυβέρνησης ότι πρέπει να διατηρηθεί η προστασία των ασθενέστερων δανειοληπτών.
"Τους καταστήσαμε σαφές ότι ανεξάρτητα από το τι θα συμφωνηθεί έστω και κατ' αρχήν μεταξύ μας, αυτό αφορά τα δυο κόμματα της συγκυβέρνησης γιατί είναι το πιο ευαίσθητο κοινωνικά και πολιτικά θέμα. Η βασική προϋπόθεση είναι αυτό που θα συμφωνηθεί να μπορεί να περάσει από τη Βουλή" έλεγε χαρακτηριστικά υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης.
Η τρόικα ζητά την πλήρη κατάργηση των δυο προστατευτικών διατάξεων, εκείνης που προστατεύει το σύνολο της ακίνητης περιουσίας για οφειλές έως 200.000 ευρώ, αλλά και της διάταξης που προστατεύει την κύρια κατοικία με αντικειμενική αξία 300.000 ευρώ, ενώ προβλέπονται και προσαυξήσεις.
Η ελληνική πλευρά θα μπορούσε να συζητήσει την κατάργηση της διάταξης που προστατεύει το σύνολο της ακίνητης περιουσίας, αλλά και τη σταδιακή μείωση των αντικειμενικών αξιών βάσει των οποίων προστατεύεται η κύρια κατοικία.