Τη δημιουργία μηχανισμού παρακολούθησης των προϋπολογισμών όλων των φορέων ανακοίνωσε ο Γιάννης Στουρνάρας, την ώρα που βρίκεται σε εξέλιξη έλεγχος σε φορείς και υπηρεσίες του Δημοσίου για να διαπιστωθεί πού εφαρμόζεται το ενιαίο μισθολόγιο, καθώς πολλές είναι οι περιπτώσεις όπου η εφαρμογή του καταστρατηγείται.
Τη δημιουργία μηχανισμού παρακολούθησης των προϋπολογισμών όλων των φορέων ανακοίνωσε ο Γιάννης Στουρνάρας, την ώρα που βρίκεται σε εξέλιξη έλεγχος σε φορείς και υπηρεσίες του Δημοσίου για να διαπιστωθεί εάν εφαρμόζεται το ενιαίο μισθολόγιο, αφού το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει σαφή εικόνα.
Όπως αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών, "επιδιώκει αφενός τη σταδιακή ένταξη της πληρωμής αποδοχών των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών και αφετέρου τη συγκρότηση συστήματος παρακολούθησης μισθολογικών δαπανών των φορέων Γενικής Κυβέρνησης".
Ήδη, σε φορείς και υπηρεσίες του Δημοσίου καταγράφονται περιπτώσεις οργανισμών που με τρικ όπως προαγωγές στελεχών, αυξημένες υπερωρίες αλλά και με προσφυγή σε ένδικα μέσα για μη υπαγωγή στη Γενική Κυβέρνηση, ουσιαστικά δεν εφαρμόζουν το ενιαίο μισθολόγιο.
Εντύπωση προκαλούν, την ίδια ώρα, οι αποδοχές ορισμένων κρατικών υπαλλήλων που εν μέσω κρίσης συνεχίζουν να παραμένουν σε υψηλά και σε μερικές περιπτώσεις σε προκλητικά επίπεδα. Ενδεικτικά:
Ο μισθός διευθυντή στο Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών Σπουδών Βενετίας φτάνει τις 7.761 ευρώ
Ο μέσος μικτός μισθός στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είναι 3.445 ευρώ, ενώ
Οι μόνιμοι υπάλληλοι ειδικών προσόντων αμείβονται με μέσο μικτό κόστος 5.826 ευρώ.
Την ίδια ώρα, οι μισθολογικές διαφορές μεταξύ υπηρεσιών του Δημοσίου μαρτυρούν την ύπαρξη… πατρίκιων και πληβείων ακόμα και μέσα στο ίδιο το υπουργείο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι υπάλληλοι οργανικών μονάδων του υπουργείου Οικονομικών έχουν μέσο όρο μικτού μισθού 2.446 ευρώ, όταν το μέσο μικτό κόστος για τους εργαζόμενους στην Αρχή Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων είναι 873 ευρώ.
Ακόμα όμως και σε φορείς όπως ο ΕΟΦ και οργανισμοί του υπουργείου Οικονομικών, όπου έχουν γίνει περικοπές της τάξης του 25% και που -όπως λένε οι επικεφαλής τους- έχει εφαρμοστεί το ενιαίο μισθολόγιο, ορισμένοι μισθοί παραμένουν υψηλοί καθώς υπήρχαν πολλά επιδόματα και μέσω της διατήρησης της προσωπικής διαφοράς οι εργαζόμενοι εκεί λαμβάνουν περισσότερα χρήματα απ' ό,τι άλλοι συνάδελφοί τους στο Δημόσιο.
Η ΑΔΕΔΥ πιστεύει ότι πίσω από τον θόρυβο για το ενιαίο μισθολόγιο κρύβονται οι προθέσεις της κυβέρνησης για νέες μειώσεις στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων.
"Κρίνοντας τις διαρροές της κυβέρνησης για ανισότητες των αμοιβών στον δημόσιο τομέα, διακρίνεται η σκοπιμότητα για νέες περικοπές μισθών" δηλώνει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Οδυσσέας Ντριβαλας.