Η αυστηρή εφαρμογή του κώδικα είσπραξης δημοσίων εσόδων με ταχύτερους μάλιστα ρυθμούς, έχει ζητηθεί από τις εφορίες, καθώς μέχρι σήμερα η διαδικασία των κατασχέσεων έπαιρνε ακόμη και 3 μήνες για να ολοκληρωθεί.
Η αυστηρή εφαρμογή του κώδικα είσπραξης δημοσίων εσόδων με ταχύτερους μάλιστα ρυθμούς, έχει ζητηθεί από τις εφορίες, καθώς μέχρι σήμερα η διαδικασία των κατασχέσεων έπαιρνε ακόμη και 3 μήνες για να ολοκληρωθεί.
Ζητούμενο είναι η είσπραξη 2 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου, ενώ ήδη έχουν δρομολογηθεί πάνω από 50.000 κατασχέσεις.
Στη ΓΓΠΣ προετοιμάζεται ειδική εφαρμογή στην οποία θα φορτώνονται από τις εφορίες όλα τα αιτήματα δέσμευσης καταθέσεων τα οποία με ένα κλικ θα διαβιβάζονται στις τράπεζες και στη συνέχεια θα προχωρά η κατάσχεση και τα ποσά θα αποδίδονται στον λογαρισμό του Δημοσίου.
Οι κατασχέσεις θα αφορούν σε οφειλές πάνω από τα 300 ευρώ, η διαδικασία θα ολοκληρώνεται εντός 8 εργάσιμων ημερών, ενώ θα κατάσχονται μισθοί, συντάξεις και καταθέσεις σε πρώτη φάση, ενώ στη συνέχεια θα επεκταθεί σε ΙΧ, σκάφη, ακίνητα ακόμη και επιδοτήσεις.
Μάλιστα, σε περίπτωση που το κατασχετήριο εκδοθεί η ισχύς του δεν αναστέλλεται ακόμη κι αν ο οφειλέτης υποβάλλει αίτημα υπαγωγής σε ρύθμιση. Κατασχέσεις, όμως, θα γίνονται και στην "πηγή" καθώς σε κάποιες περιπτώσεις το κατασχετήριο θα διαβιβάζεται στο λογιστήριο της εταιρείας όπου εργάζεται ο οφειλέτης με την εντολή να παγώσει η καταβολή του μισθού και το ποσό να παρακρατηθεί υπέρ του Δημοσίου.
Πάντως, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν ότι θα τηρηθεί το ισχύον προστατευτικό πλαίσιο για τους ακατάσχετους λογαριασμούς χωρίς ωστόσο να έχουν αποφευχθεί μέχρι σήμερα και "παραφωνίες" με κατασχέσεις σε ποσά κάτω των 1.000 ευρώ ή ακόμη και σε επιδόματα ανεργίας. Προκειμένου να προστατευτεί ένας λογαριασμός, ο πολίτης πρέπει να σπέυσει στην τράπεζα και να τον χαρακτηρίσει με υπεύθυνη δήλωση επισημαίνοντας ότι σε αυτόν κατατίθεται μισθός, σύνταξη ή προνοιακό επίδομα.
Ποσά που αντιστοιχούν σε έναν μισθό ή μια σύνταξη δεν μπορούν να κατασχεθούν ενώ δεν μπορούν να γίνουν κατασχέσεις και σε ποσά κάτω των 1.000 ευρώ. Στο ποσό όμως πάνω από τα 1.000 ευρώ, μπορεί να κατασχεθεί το 25% με την προυπόθεση ότι το υπόλοιπο δεν πέφτει κάτω από τα 1.000 ευρώ. Τα επιδόματα ανεργίας προστατεύονται από την κατάσχεση.
Την ίδια ώρα συνεχίζεται το σαφάρι των ελεγκτών του ΣΔΟΕ με διασταυρώσεις μεταξύ καταθέσεων στις τράπεζες και φορολογικών δηλώσεων της τελευταίας 10ετίας. Έως τώρα το φως της δημοσιότητας είδαν οι περιπτώσεις του Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Μητρόπουλου και του Βουλευτή των ΑΝΕΛ και γνωστού ποινικολόγου Βασίλη Καπερνάρου. Ο πρώτος όπως περιγράφεται στην έκθεση ελέγχου δεν εξέδωσε απόδειξη παροχής υπηρεσιών για ποσό 942.000 ευρώ, ο δεύτερος φέρεται να απέκρυψε έσοδα ύψους 5,5 εκατ. ευρώ. Μιλώντας στη Βουλή ο κ. Καπερνάρος χαρακτήρισε αμείλικτη την επίθεση που δέχεται κια την απέδωσε στο ότι υπήρξε πολιτικά δυσάρεστος σε κάποιους.
Πάντως, οι έλεγχοι επεκτείνονται σε άλλους 43 δικηγόρους, σε γιατρούς και καλλιτέχνες προκειμένου να εντοπιστούν διπλά συμβόλαια.