Σκηνικό καταστροφής, το οποίο παραπέμπει ευθέως στο τσουνάμι του 2004, άφησε πίσω του ο τρομερός τυφώνας που χτύπησε παραθαλάσσιες πόλεις και επαρχίες στις Φιλιππίνες, με τους φόβους για πολλές χιλιάδες νεκρούς να μεγαλώνουν.
Σκηνικό καταστροφής, το οποίο παραπέμπει ευθέως στο τσουνάμι του 2004, άφησε πίσω του ο τρομερός τυφώνας που χτύπησε παραθαλάσσιες πόλεις και επαρχίες στις Φιλιππίνες, με τους φόβους για πολλές χιλιάδες νεκρούς να μεγαλώνουν.
Τα διεθνή ΜΜΕ κάνουν λόγο για περισσότερα από 10.000 θύματα, μόνο στην επαρχία του Λέιτε, όπου η πόλη του Τακλομπάν με 200.000 κατοίκους, έχει ουσιαστικά ισοπεδωθεί. Μάλιστα, σε περιοχές που πλήττονται κάθε χρόνο από τυφώνες, οι ντόπιοι λένε ότι δεν έχουν ξαναζήσει τέτοια θεομηνία. Μετά την καταστροφή, κάτοικοι λεηλατούν καταστήματα για να βρουν τρόφιμα, καθώς η ανθρωπιστική βοήθεια καθυστερεί πολύ, ενώ νεκροί θάβονται σε ομαδικούς τάφους, αφού υπάρχει κίνδυνος για επιδημίες.
Οι θυελώδεις άνεμοι δημιούργησαν ενα θεόρατο κύμα σαν τσουνάμι που σάρωσε την ακτή και έφτασε μέχρι ένα χιλιόμετρο μέσα στη στεριά.
Στο νησί Σαμαρ αναφερονται 300 νεκροι και 2.000 αγνοούμενοι, ενώ χάος επικρατεί και στο λιμανι Γκουιουαν των 40.000 κατοικων που χτυπηθηκε πρωτο από τον τυφωνα Χαϊγιάν, αν όχι τον ισχυρότερο εναν απο τους ισχυρότερους που εχει καταγραφεί στην ιστορία, όπως λενε τωρα οι ειδικοι.
Παράλληλα, οι εικόνες του τυφώνα από το διάστημα προκαλούν δέος, ενώ εκτιμάται ότι καταστράφηκε το 70 – 80% όλων των υποδομών που βρέθηκαν στην πορεία του τυφώνα. Στο αεροδρόμιο του Τακλομπάν, ο πύργος ελέγχου καταστράφηκε, αλλά έχει πλέον καθαρίσει ο διάδρομος από τα συντρίμμια και αρχίζει η μεταφορά βοήθειας, τροφίμων, νερύυ και φαρμάκων.
Σημειώνεται ότι κάθε χρόνο περίπου 20 τυφώνες και ισχυρές καταιγίδες πλήττουν τη νησιωτική χώρα. Οι ντόπιοι αναφέρουν ότι δεν έχουν ξαναδεί παρόμοια θεομηνία. Με κατεστραμμένες τις υποδομές χρειάστηκαν πάνω σπό 24 ώρες για να αρχίσει η αποστολή βοήθειας σε κάποιες από τις πληγείσες περιοχές. Εν τω μεταξύ, άρχισαν λεηλασίες όποιων αποθηκών και καταστημάτων διασώθηκαν.
Η κυβέρνηση, στέλνει 15.000 στρατιώτες και αστυνομικούς για να επιβάλουν την τάξη και να επιβλέψουν τη διανομή βοήθειας. Στο αεροδρόμιο του Τακλομπάν, ο πύργος ελέγχου καταστράφηκε, ωστόσο καθαρίστηκε ο διάδρομος από τα συντρίμμια και αρχίζει πλέον η μεταφορά βοήθειας, τροφίμων, νερού και φαρμάκων.
Την ίδια ώρα, βοήθεια στους πληγέντες στέλνει ο ΟΗΕ και χώρες της περιοχής. Οι ΗΠΑ συνδράμουν με ελικόπτερα, αεροπλάνα και πλοία. Ο τυφωνας πλέον πληστιάζειτο Βιετναμ όπου εχει σημανει συναγερμος. Οι ανεμοι εχουν εξασθενησει σε 75 χιλιομετρα την ωρα, δεν αποκλειεται όμως να ενισχυθουν λενε μετεωρολόγοι. Πανω από μισό εκατομμύριο ανθρωποι εγκαταλείπουν τα σπιτια τους στις παρακτιες περιοχές του Βιετνάμ.
Με αυτά τα δεδομένα, τροπική καταιγίδα αναμένεται να πλήξει την περιοχή μέσα στο επόμενο 24ωρο, σύμφωνα με τους ειδικούς.