Στη δημοσιότητα δόθηκε σήμερα το πόρισμα της έρευνας που διενήργησε η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων για θύλακες της Χρυσής Αυγής στην ΕΛ.ΑΣ., αλλά και περιστατικά βίας με δράστες αστυνομικούς. Έγινε έλεγχος σε 319 αστυνομικούς, συνελήφθησαν 10 για σχέσεις με τη Χρυσή Αυγή.
Στη δημοσιότητα δόθηκε σήμερα το πόρισμα της έρευνας που διενήργησε η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων για θύλακες της Χρυσής Αυγής στην ΕΛ.ΑΣ., αλλά και περιστατικά βίας με δράστες αστυνομικούς.
Στο πλαίσιο της έρευνας των "αδιάφθορων", η οποία διήρκεσε έναν μήνα, ελέγχθηκαν συνολικά 104 αστυνομικές υπηρεσίες και 319 αστυνομικοί σε όλη την Ελλάδα.
Σε 22 περιπτώσεις εφαρμόσθηκε η διαδικασία αυτοφώρου με άμεση προσαγωγή στη δικαιοσύνη των υπαιτίων, από τους οποίους τελικά συνελήφθησαν 15 αστυνομικοί, εκ των οποίων οι 10 συνδέονται με άμεσο ή έμμεσο τρόπο με Χρυσή Αυγή. Στη συντριπτική τους πλειονότητα είναι συνοδοί αστυνομικοί φρουροί των βουλευτών της ΧΑ.
Παράλληλα, από τους "αδιάφθορους" έγινε έρευνα και για κρούσματα ακραίας αστυνομικής συμπεριφοράς και βιαιοπραγιών για το χρονικό διάστημα από το 2009 έως τον Οκτώβριο του 2013. Αυτό που διαπιστώθηκε ήταν ότι τέτοιου είδους περιστατικά κορυφώθηκαν το 2012, τα περισσότερα σε Άγιο Παντελεήμονα, Αττική και κέντρο Αθήνας.
Συνολικά, σε όλη την Ελλάδα καταγράφηκαν 142 υποθέσεις περιστατικών ακραίας αστυνομικής συμπεριφοράς. Από αυτές, μέχρι στιγμής έχουν διερευνηθεί αυτοτελώς οι μισές (71 υποθέσεις), εκ των οποίων εξιχνιάσθηκε ποσοστό 85%, με τον εντοπισμό ή προσδιορισμό της συμμετοχής στις πράξεις 203 αστυνομικών.
Όπως ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων Παναγιώτης Στάθης, από την έρευνα δεν προέκυψαν στοιχεία για ύπαρξη συγκροτημένων ομάδων -πυρήνες ή φράξιες- στους κόλπους της ΕΛ.ΑΣ., διαπιστώθηκε όμως ανεπαρκής εποπτεία, ατελής ιεραρχικός έλεγχος και χαμηλή ορατότητα διευθυντικών στελεχών.
"Από τα στοιχεία που αξιολογήθηκαν και παρουσιάζονται στην έκθεση, δεν διαπιστώνονται συγκροτημένες ομάδες εν ενεργεία αστυνομικών, που να επιδιώκουν κοινό εγκληματικό σκοπό και να τελούν μεταξύ τους σε τέτοια σχέση ώστε να αισθάνονται έναντι αλλήλων, ως ενιαία μονάδα. Δεν συγκροτούνται "πυρήνες" ή (αδιαφανείς) 'φράξιες' ή παρασυνταγματικοί πόλοι στην Ελληνική Αστυνομία, που στο σύνολό της αποτελεί πυλώνα της δημοκρατικής τάξης" δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Στάθης.
Και πρόσθεσε: "Μεμονωμένοι αστυνομικοί, ενεργούν κατά τρόπο που είναι σε έντονη αντίθεση με τις τυπικές διατάξεις που διέπουν τα καθήκοντά τους. Η προηγούμενη παρατήρηση, συνδέεται στενά με την χαμηλή ορατότητα των διευθυντικών στελεχών (ανεπαρκής εποπτεία, ατελής έλεγχος), αφού οι αστυνομικοί που επιχειρούν 'απλώνονται στο χώρο' και δεν υπόκεινται σε άμεση επιτήρηση. Αυτό δίνει τη δυνατότητα για μη συμμόρφωση σε εντολές, κανόνες ή πειθαρχικές διαδικασίες".
Σχολιάζοντας το πόρισμα της έρευνας της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας επισήμανε μεταξύ άλλων ότι "αποτελεί μία ακόμη απόδειξη ότι η ΕΛ.ΑΣ. όχι απλώς δεν φοβάται τη διαφάνεια, αλλά αντιθέτως την επιδιώκει".