Χωρίς προβλήματα πραγματοποιήθηκαν σήμερα η μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη και οι μαθητικές παρελάσεις σε όλη τη χώρα, για τον εορτασμό της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου. Η Ελλάδα ήταν πάντα προμαχούσα σε όλους τους αγώνες για τις ελευθερίες και τα ιδανικά και αυτό η Ευρώπη δεν πρέπει να το ξεχνά, τόνισε ο Κάρολος Παπούλιας.
Χωρίς προβλήματα πραγματοποιήθηκαν σήμερα η μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη και οι μαθητικές παρελάσεις στο κέντρο της Αθήνας και σε όλη τη χώρα, για τον εορτασμό της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου.
Στη στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη για πρώτη φορά μετά από 3 χρόνια έλαβαν μέρος και στρατιωτικά μέσα, όμως η ομίχλη που κάλυψε τον ουρανό της Θεσσαλονίκης δεν επέτρεψε στους πολίτες να θαυμάσουν τις θεαματικές διελεύσεις των μαχητικών αεροσκαφών.
Σε γενικές γραμμές, πάντως, η προσέλευση των πολιτών ήταν χαμηλή, ενώ τα μέτρα ασφάλειας δρακόντεια, αφού άνδρες των ΜΑΤ και της Αστυνομίας ήταν παντού, πραγματοποιώντας ελέγχους σε όσους ήθελαν να προσεγγίσουν το χώρο σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν τυχόν επεισόδια.
Η στρατιωτική παρέλαση πραγματοποιήθηκε παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, ο οποίος στο μήνυμά του μίλησε για μια σημαντική επέτειο και συνέδεσε τον αγώνα του 1940 με τη σημερινή συγκυρία, καλώντας τους εταίρους να μην λησμονούν την προσφορά της Ελλάδας, η οποία -όπως είπε- ήταν πάντα προμαχούσα σε όλους τους αγώνες για τη ελευθερία και τα ανθρώπινα ιδανικά και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνά η Ευρώπη.
Ο λαός εδωσε τότε το αίμα του και σήμερα έδωσε αυτό που μπορούσε για να ξεπεραστεί η κρίση, και αυτό πρέπει να εκτιμηθεί από την Ευρώπη, είπε ο κ. Παπούλιας και πρόσθεσε πως δεν μπορεί να δώσει κάτι περισσότερο ο ελληνικός λαός. "Ό,τι μπορούσε το έδωσε. Μην νομίζουν ότι θα υποκύψει σε εκβιασμούς, ποτέ ο ελληνικός λαός δεν υπέκυψε σε εκβιασμούς" τόνισε ο κ. Παπούλιας.
Από την εξέδρα των επισήμων παρακολούθησαν επίσης την παρέλαση ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος, βουλευτές της ΝΔ και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, μέλος του πολιτικού συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, ο περιφερειάρχης Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης.
Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος κάλεσε σε ενότητα, ομοψυχία και αλληλεγγύη για να βγει η Ελλάδα από τα δύσκολα και τόνισε: "Η κυβέρνηση δίνει μια μεγάλη και δύσκολη μάχη. Στο πλευρό της καλούνται να σταθούν όλοι. Να αφήσουμε στην άκρη τα μικρά και τα ασήμαντα και να μην διολισθαίνουμε στο να μικραίνουμε τα μεγάλα και να μεγαλώνουμε τα μικρά".
Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας δήλωσε: "Όλοι οι Έλληνες μαζί, ενωμένοι, γιορτάζουμε τη νίκη κατά του ναζισμού και του φασισμού, κατά των άκρων και των ακροτήτων και ταυτόχρονα τιμούμε ολους εκείνους που έδωσαν τη ζωή τους για να είμαστε εμείς σήμερα ελεύθεροι".
Απόντες ήταν εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων της Αριστεράς, εκφράζοντας την ενόχλησή τους με την πρωτοβουλία του κ. Τζιτζικώστα να καλέσει επισήμως και βουλευτές της Χρυσής Αυγής.
Από την πλευρά της Χρυσής Αυγής, την παρέλαση παρακολούθησε τελικά ο βουλευτής Γρέγος, ο οποίος όμως προσήλθε με την οικογένειά του και παρέμεινε στο πεζοδρόμιο, χωρίς να πλησιάσει στην εξέδρα των επισήμων. Σε δήλωσή του, ο Αντώνης Γρέγος επιτέθηκε κατά του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη, ο οποίος έδωσε λίγο μετά την απάντησή του.
Ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής είπε πως εάν θέλει ο κ. Μπουτάρης να φύγει λόγω της παρουσίας του, ας φύγει. "Εμείς δεν έχουμε πρόβλημα να φύγει ο κ. Μπουτάρης, καλό είναι να φύγει. Και ο λαός της Θεσσαλονίκης θέλει να φύγει. Ας φύγει" τόνισε και πρόσθεσε: "Η Χρυσή Αυγή είναι ένας νόμιμος πολιτικός φορέας, με βουλευτές που έχουν εκλεγεί νόμιμα από τον ελληνικό λαό. Και πρέπει να εκπροσωπείται και στη Βουλή σωστά, όπως πρέπει, και στις εκδηλώσεις και παντού. Και αυτό θα γίνεται".
"Η θρασυδειλία της Χρυσής Αυγής αποδεικνύεται με τη σημερινή παρουσία της στο πεζοδρόμιο. Αν ήθελε πραγματικά να εφαρμόσει τον νόμο, όπως λέγεται, ας ερχόταν πάνω στην εξέδρα, να δούμε τι θα γινόταν" απάντησε ο Γιάννης Μπουτάρης.
Χωρίς απρόοπτα ολοκληρώθηκε και η μεγάλη μαθητική παρέλαση στο κέντρο της Αθήνας, απ' όπου ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος έστειλε το μήνυμα ότι απαιτείται και σήμερα η ίδια ομοψυχία και ενότητα για να ολοκληρωθεί η μεγάλη εθνική προσπάθεια και για "να βγούμε νικητές από τη βαθύτερη κρίση που γνώρισε η χώρα μετά τον πόλεμο".
Στην εφετινή μαθητική παρέλαση συμμετείχαν 247 σχολεία της Αθήνας, πρόσκοποι και εκπρόσωποι των Special Olympics, ενώ στις προηγούμενες εθνικές επετείους έπαιρναν μέρος 30 σχολεία, κάθε φορά με κλήρωση. Αίσθηση προκάλεσε στην εξέδρα η παρουσία δεκάδων μαθητών από ομογενειακό σχολείο του Λονδίνου