Η περίοδος της κρίσης εξαφάνισε το 20% της παραγωγής του εθνικού πλούτου, ενώ η ύφεση διαμορφώνεται για το 2012 στο 6,4% και το ΑΕΠ καταγράφει τη δεύτερη μεγαλύτερη μείωση από το 2008.
Η περίοδος της κρίσης εξαφάνισε το 20% της παραγωγής του εθνικού πλούτου, ενώ η ύφεση διαμορφώνεται για το 2012 στο 6,4% και το ΑΕΠ καταγράφει τη δεύτερη μεγαλύτερη μείωση από το 2008.
Η απώλεια μάλιστα εθνικού εισοδήματος κατά τη διάρκεια της πενταετίας άγγιξε τα 40 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ η κατανάλωση των νοικοκυριών το 2012 μειώθηκε κατά 9,1% καταγράφοντας την μεγαλύτερη μείωση από το 2009 με σημαντικότατες επιπτώσεις στο ΑΕΠ ενώ μειωμένες ήταν και οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου κατά 19,2%.
Ανησυχητική είναι και η εικόνα μείωσης των εξαγωγών κατά 2,4%, που συνδέεται και με την έλλειψη ρευστότητας των επιχειρήσεων, ενώ παράλληλα θέτει εν αμφιβόλω την επίτευξη του στόχου για αύξηση των εξαγωγών κατά 3% το 2013.
Μείωση κατέγραψαν και οι εισαγωγές κατά 13,8% λειτουργώντας ευεργετικά στην κατεύθυνση περιορισμού του ελλείμματος εμπορικού ισοζυγίου ωστόσο ειδικοί επισημαίνουν ότι συνδέεται άμεσα με την μείωση της κατανάλωσης καθώς δεν αντισταθμίστηκε από αύξηση της παραγωγής. Σκληρό είναι το αποτύπωμα που αφήνει η κρίση και στην απασχόληση καθώς όσοι βρεθούν εκτός αγοράς εργασίας, δύσκολα επανέρχονται σε αυτή.
Η Ελλάδα καταλαμβάνει την πρώτη θέση ανάμεσα στις χώρες του ΟΟΣΑ στον αριθμό των μακροχρόνια ανέργων με το ποσοστό να φτάνει το 65,5% όταν το αντίστοιχο ποσοστό στην Ιρλανδία είναι 59%, στην Πορτογαλία 56,1% και στην Ιταλία 56,4%.
Ακόμη όμως και εκείνοι που δεν έχουν χάσει τη δουλειά τους, μέχρι το τέλος του 2013 σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ θα έχουν χάσει σωρευτικά κατά μέσο όρο το 40% του ονομαστικού τους μισθού. Αν μάλιστα συνυπολογιστεί και η επίπτωση της φορολογίας αλλά και ο περιορισμός των επιδομάτων, η μείωση των εισοδημάτων αγγίζει το 55%. Το 14% θα φτάσει στο τέλος του 2013 και η μείωση του μοναδιαίου κόστους εργασίας.
Η μείωση των εισοδημάτων έχει οδηγήσει στην δραστική μείωση και της καταναλωτικής δύναμης των πολιτών προκαλώντας ντόμινο επιπτώσεων και στις εμπορικές επιχειρήσεις. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ η μείωση της αγοραστικής δύναμης στο τέλος του 2014 θα φτάσει το 50% ενώ και η ιδιωτική κατανάλωση από το 2008 έως το 2013 θα καταγράψει σωρευτική μείωση 30%.