Για πλήγμα μόνο των "στρατηγικών κακοπληρωτών" από τις επερχόμενες αλλαγές στο πλαίσιο των πλειστηριασμών έκανε λόγο ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης σε συνέντευξή του του στην εκπομή Mega Σαββατοκύριακο.
Για πλήγμα μόνο των "στρατηγικών κακοπληρωτών" από τις επερχόμενες αλλαγές στο πλαίσιο των πλειστηριασμών έκανε λόγο ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης σε συνέντευξή του του στην εκπομή Mega Σαββατοκύριακο.
Λίγες ημέρες πριν την έναρξη των συζητήσεων για το "φλέγον" θέμα των πλειστηριασμών ο υπουργός Ανάπτυξης έδωσε νέες διαβεβαιώσεις ότι οι αλλαγές δεν θα αφορούν στην κύρια κατοικία ενώ όσοι βρίσκονται σε πραγματική δυσπαργία θα συνεχίσουν να προστατεύονται από τους υφιστάμενους νόμους.
"Αν κάποιος καλύπτεται πίσω από διατάξεις προστατευτικές και έχει σπίτι στην Εκάλη ξέρω γω, ή έχει δυο, τρία, πέντε σπίτια και δεν πληρώνει τις δόσεις του, αυτό είναι μια άλλη υπόθεση", είπε χαρακτηριστικά.
Με σχεδόν ένα στα τρία στεγαστικά δάνεια να είναι στο κόκκινο, οι τράπεζες αναζητούν λύσεις για πιο λειτουργικές ρυθμίσεις καθώς σε πολλές περιπτώσεις τα δάνεια που μπαίνουν σε προγράμματα αναδιάρθωσης " κοκκινίζουν " και πάλι μέσα σε 6 μήνες ενώ αυτό που αναδεικνύεται ως σοβαρότερο πρόβλημα είναι το ύψος των δόσεων.
Μια λύση που συχνά επιλέγεται είναι και η παράταση της διάρκειας των δανειακών συμβάσεων με μέγιστη διάρκεια τα 45 χρόνια και πάντα σε συνάρτηση με την ηλικία του δανειολήπτη ενώ στο τραπέζι των συζητήσεων τις τελευταίες ημέρες επανήλθε και το ισπανικό μοντέλο για την εφαρμογή του οποίου ωστόσο θα ήταν απαραίτητη μια νομοθετική ρύθμιση.
Το ισπανικό μοντέλο προβλέπει την μεταβίβαση του ακινήτου στην Τράπεζα ενώ ο δανειολήπτης συνεχίζει να μένει σε αυτό ως ενοικιαστής για όσο χρόνο χρειάζεται για την αποπληρωμή της οφειλής. Όταν αυτή εξοφληθεί τότε ο δανειολήπτης μπορεί να ανακτήσει το ακίνητο.
Την ίδια ώρα βρίσκεται στην τελική ευθεία και η προώθηση του λεγόμενου ιρλανδικού μοντέλου που θα βασίζεται σε δυο άξονες: στις αποδεκτές δαπάνες διαβίωσης και στην έννοια του συνεργάσιμου δανειολήπτη. Η λίστα με τις αποδεκτές δαπάνες διαβίωσης βρίσκεται εδώ και λίγες ημέρες στα χέρια της τρόικας από την οποία αναμένεται το "πράσινο" φως.
Πονοκέφαλο όμως για τις τράπεζες αποτελούν και τα "κόκκινα" επιχειρηματικά και καταναλωτικά δάνεια. Μεταξύ άλλων οι Τράπεζες αναμένεται να εξετάσουν την μείωση των επιτοκίων σε καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες από το 14%- 15% που είναι σήμερα για τα καταναλωτικά και 20% σε κάποιες περιπτώσεις στις πιστωτικές κάρτες σε επιτόκια που μπορεί να μειωθούν ακόμη και στο 7%.
Μια ακόμη λύση που ενδέχεται να εφαρμοστεί ίσως μάλιστα και συνδιαστικά είναι το " κούρεμα" των τόκων που έχουν προκύψει από καθυστερήσεις πληρωμών και όλα αυτά βέβαια να οδηγήσουν και σε αναπροσαρμογή των δόσεων.