Να βάλουν "φρένο" στα σενάρια περί λήψης νέων μέτρων, μετά από τη δημοσιοποίηση της Έκθεσης του ΔΝΤ που ανέφερε ότι θα πρέπει να καλυφθεί κενό 6,7 δισ. ευρώ έως το 2016, επιχειρούν η κυβέρνηση, αλλά και το Ταμείο. Την ίδια ώρα, και η Κομισιόν διευκρινίζει πως η έκθεσή της περί αύξησης φόρων δεν αφορούσε την Ελλάδα.
Να βάλουν "φρένο" στα σενάρια περί λήψης νέων μέτρων, μετά από τη δημοσιοποίηση της Έκθεσης του ΔΝΤ που ανέφερε ότι θα πρέπει να καλυφθεί κενό 6,7 δισ. ευρώ έως το 2016, επιχειρούν η κυβέρνηση, αλλά και το Ταμείο.
Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε σήμερα ότι δεν μπορούν να υπάρχουν οριζόντια δημοσιονομικά μέτρα, παρά μόνον διαρθρωτικά.
"Στην έκθεση του ΔΝΤ υπάρχει φράση η οποία λέει ότι για τις ανεπτυγμένες χώρες, το κριτήριο πρέπει να είναι το κυκλικά διορθωμένο έλλειμμα ή πλεόνασμα. Με βάση αυτό το κριτήριο, η Ελλάδα αυτή τη στιγμή έχει, περίπου, πλεόνασμα για το 2013, 4,5% και πάνω από 6% για το 2014. Άρα, αποκλείεται, νομίζω είναι αυτονόητο ότι δεν μπορούν να υπάρχουν οριζόντια δημοσιονομικά μέτρα. Διαρθρωτικά μέτρα, βεβαίως", τόνισε ο κ. Στουρνάρας.
Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και η επικεφαλής του ΔΝΤ, σημειώνοντας ότι η όποια συζήτηση είναι πρόωρη. Η Κριστίν Λαγκάρντ είπε χαρακτηριστικά:
"Είναι πρόωρο να μιλήσουμε για νέα μέτρα διότι η αποστολή θα επιστρέψει στην Ελλάδα στα τέλη του μήνα και θα εξετάσουμε με την κυβέρνηση πού βρισκόμαστε, τι έχει επιτευχθεί και τι θα αποφέρει η μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος. Εάν απαιτηθούν νέα μέτρα, δεν θα έχουν τη μορφή νέων δημοσιονομικών μέτρων και δεν θα επιφέρουν οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις".
Να υποβαθμίσει το θέμα που προκάλεσε με έκθεση τεχνοκρατών της για την ανάγκη αύξησης του ΦΠΑ και του ΕΦΚ σε ενεργειακά προϊόντα, επιχείρησε και η Κομισιόν, διά του επικεφαλής του Γραφείου της Επιτροπής στην Αθήνα Παναγιώτη Καρβούνη, ο οποίος υπογράμμισε ότι η Έκθεση προβάλλει τις πανευρωπαϊκές τάσεις των φορολογικών συστημάτων και δεν αφορά στην Ελλάδα.
"Φρένο" στα σενάρια περί νέων μέτρων έβαλε και ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Μεταφέροντας το κλίμα που υπάρχει στο εσωτερικό της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βενιζέλος είπε:
"Όταν η κυβέρνηση και τα δύο κόμματα, και ο πρωθυπουργός και εγώ, ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, λέμε 'όχι νέα μέτρα, όχι νέα δημοσιονομικά μέτρα, όχι ανακύκλωση της ύφεσης και της ανεργίας', το εννοούμε απολύτως. Αυτό δεν το αντέχει η κοινωνία, δεν το αντέχει το πολιτικό σύστημα, δεν το αντέχει κανείς. Δεν το αντέχει η Ευρώπη ως ιστορική, κοινωνική και αναπτυξιακή οντότητα".
Την ίδια ώρα, πάντως, η αντιπολίτευση εξαπολύει πυρά προς την κυβέρνηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει πως "η τριπλή αμφισβήτηση από το ΔΝΤ, την Τράπεζα της Ελλάδος και το Γραφείο Προϋπολογισμού της Bουλής των κυβερνητικών εκτιμήσεων για την κατάσταση της οικονομίας έρχεται να ενισχύσει την εκτίμηση πως η κυβέρνηση έχει χάσει κάθε σχέση με την οικονομική πραγματικότητα ή ψεύδεται ασυστόλως".
Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος σημειώνει πως "το ΔΝΤ με την έκθεση περί μηδενικού πρωτογενούς πλεονάσματος διαψεύδει ακόμα μια φορά τη συγκυβέρνηση και τον πρωθυπουργό που θα μοιράσει πλέον το 70% του μηδενός στους χαμηλοσυνταξιούχους".
"Τα μέτρα της κυβέρνησης και των συμμάχων της, είτε ονομαστούν διαρθρωτικά είτε οριζόντια, έχουν έναν μόνιμο και ξεκάθαρο στόχο: Να δημιουργήσουν νέα πεδία δράσης και να δώσουν κι άλλες ελαφρύνσεις στα μονοπώλια για έξοδο από την κρίση προς όφελος της κερδοφορίας τους, ενώ ταυτόχρονα ο λαός θα μαστίζεται από την ανεργία, θα βλέπει τον μισθό του να μειώνεται και θα πληρώνει όλο και πιο ακριβά για τις στοιχειώδεις ανάγκες του" επισημαίνει το ΚΚΕ.