Στα άκρα οδηγείται η σύγκρουση των Πανεπιστημίων με το υπουργείο Παιδείας για το μέτρο της διαθεσιμότητας, με... θύματα τους ίδιους τους φοιτητές. Με το τελεσίγραφο της κυβέρνησης να έχει εκπνεύσει, και παρότι επίκειται εισαγγελική παρέμβαση, μόνον τέσσερα από τα οκτώ μεγάλα πανεπιστήμια της χώρας έχουν στείλει στο ΑΣΕΠ τις λίστες που έχουν ζητηθεί.
Στα άκρα οδηγείται η σύγκρουση των Πανεπιστημίων με το υπουργείο Παιδείας για το μέτρο της διαθεσιμότητας, με… θύματα τους ίδιους τους φοιτητές που χάνουν την εξεταστική περίοδο και τους πρωτοετείς που δεν μπορούν να εγγραφούν.
Με το τελεσίγραφο της κυβέρνησης να έχει εκπνεύσει, και παρότι επίκειται εισαγγελική παρέμβαση, μόνον τέσσερα από τα οκτώ μεγάλα πανεπιστήμια της χώρας έχουν στείλει στο ΑΣΕΠ τις λίστες με τους διοικητικούς υπαλλήλους, οι οποίοι δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν την απεργία τους.
Τις λίστες των διοικητικών υπαλλήλων που μπαίνουν σε καθεστώς διαθεσιμότητας έστειλαν:
Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο
Τα Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Τα Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και
Τα Πανεπιστήμιο Κρήτης.
Στον αντίποδα, ακόμη δεν έχουν ανταποκριθεί:
Το Πανεπιστήμιο Αθηνών
Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Το Πανεπιστήμιο Πατρών και
Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.
Αύριο αναμένεται να κινηθεί η αυτόφωρη διαδικασία σε βάρος των διευθυντών των διοικητικών υπηρεσιών για παράβαση καθήκοντος. Παράλληλα, δεν αποκλείεται ο ποινικός έλεγχος να επεκταθεί και στις πρυτανικές αρχές των πανεπιστημίων.
Ο πρύτανης του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδόσης Πελεγρίνης μίλησε σήμερα στα Προπύλαια με πρωτοετείς φοιτητές και τους διαβεβαίωσε ότι δεν θα χαθεί το εξάμηνο, χωρίς όμως να τους πει πότε θα μπορέσουν να εγγραφούν.
Ο πρύτανης υπογράμμισε τη σημασία του να μπορέσει να μείνει ανοιχτό το Πανεπιστήμιο, καθώς τόνισε ότι αν μπουν σε διαθεσιμότητα οι διοικητικοί υπάλληλοι θα υπάρξουν σημαντικά προβλήματα στη λειτουργία του ιδρύματος.
"Εάν το Πανεπιστήμιο αυτή την στιγμή εκ των πραγμάτων δεν λειτουργεί, δεν οφείλεται σε εμάς, οφείλεται στο άδικο, αυθαίρετο μέτρο το οποίο πήρε η κυβέρνηση να απομακρύνει 500 ανθρώπους τους οποίους χρειαζόμαστε ακριβώς για αυτούς τους φοιτητές οι οποίοι σπουδάζουν σήμερα. Εάν έχω κάνει αδίκημα, ευχαρίστως να κάνω αυτό που προβλέπει η νομοθεσία. Το πρόβλημα για το Πανεπιστήμιο είναι βέβαια το παρόν εξάμηνο να μην χαθεί αλλά το περισσότερο είναι να μην κλείσει το Πανεπιστήμιο", είπε ο Θ. Πελεγρίνης
Μπροστά σ' αυτή την κατάσταση, το υπουργείο Παιδείας διαμηνύει σε πρυτανικά συμβούλια και διοικητικούς υπαλλήλους ότι τα πανεπιστήμια δεν είναι τσιφλίκι κανενός. "Ουδείς είναι υπεράνω του νόμου, ουδείς μπορεί να διακινδυνεύσει την εθνική προσπάθεια και ουδείς δύναται να διατηρεί φέουδα ανομίας" έλεγαν πηγές του υπουργείου.
Παράλληλα, το υπουργείο Παιδείας επιδιώκει να ξεπεράσει την άρνηση των πρυτάνεων με νομοθετική ρύθμιση που θα μεταθέτει την ευθύνη για την αποστολή των στοιχείων στους ίδιους τους υπαλλήλους, που αν δεν ανταποκριθούν θα τίθενται σε αργία.