Στις φυλακές Κορυδαλλού θα παραμείνει ο Άκης Τσοχατζόπουλος, η σύζυγός του Βίκυ και η κόρη του Αρετή μετά από την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων που επέβαλλε την ανώτερη δυνατή ποινή κάθειρξης 20 ετών στον πρώην υπουργό και βαρύτατες ποινές στη σύζυγο, την κόρη του και σε άλλους 14 συγκατηγορούμενούς τους.
Στις φυλακές Κορυδαλλού θα παραμείνει ο Άκης Τσοχατζόπουλος, η σύζυγός του Βίκυ και η κόρη του Αρετή μετά από την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων που επέβαλλε την ανώτερη δυνατή ποινή κάθειρξης 20 ετών στον πρώην υπουργό και βαρύτατες ποινές στη σύζυγο, την κόρη του και σε άλλους 14 συγκατηγορούμενούς τους.
Οι δικαστές δεν αναγνώρισαν κανένα ελαφρυντικό σε κανέναν από τους τρεις της οικογένειας ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι επέβαλλαν μεγαλύτερη ποινή στην κόρη του από αυτήν που πρότειναν οι εισαγγελείς και δεν δέχθηκαν την πρότασή τους για αναστολή εκτέλεσης της ποινής μέχρι το εφετείο καθώς η Αρετή είναι μητέρα τριών ανήλικων παιδιών, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του πρώην υπουργού.
"Μοιράζετε αφιδώς αναστολές και καλά κάνετε. Βρίσκομαι σε δύσκολη θέση, δεν δώσατε στην γυναίκα μου και στην κόρη μου. Επειδή φέρουν το όνομα Τσοχατζόπουλου παίρνετε αυτές τις αποφάσεις;", είπε ο κ. Τσοχατζόπουλος στους δικαστές.
Σύμφωνα με το δικαστήριο, ο πρώην υπουργός το διάστημα 1997-2001 που ήταν υπουργός Άμυνας δωροδοκήθηκε για τις συμβάσεις που υπογράφτηκαν για δυο εξοπλιστικά συστήματα ζημιώνοντας το ελληνικό Δημόσιο με ποσό άνω των 55 εκατομμυρίων ευρώ.
Το ποσό αυτό του καταβλήθηκε τμηματικά είτε δια τρίτων, είτε μέσω τραπεζικών εμβασμάτων, είτε μέσω εσωχώριων ή εξωχώριων εταιρειών. Έτσι, οι δικαστές κατέληξαν ότι μέσα από δαιδαλώδεις διαδρομές, ο Άκης Τσοχατζόπουλος και οι 16 από τους 18 συγκατηγορούμενούς του ξέπλεναν μαύρο χρήμα.
Έτσι επιβλήθηκαν ποινές 20 ετών για τον Άκη Τσοχατζόπουλο, 12 ετών για την Βίκυ Σταμάτη και την Αρετή Τσοχατζοπούλου, 10 ετών για την Γκουντρούμ Τσοχατζοπούλου, 6 ετών για την Ευφροσύνη Λαμπροπούου και το Νίκο Ζήγρα, 13 ετών για τον Γιάννη Σμπώκο και τον Γιώργο Σαχπατζίδη.
Σε ανακοίνωσή του σήμερα ο πρώην υπουργός έκανε λόγο για ανύπαρκτη δωροδοκία και για εξοντωτική καταδίκη του ίδιου και της οικογένειάς του.
"Οι πολιτικές σκοπιμότητες πρέπει επιτέλους να εκλείψουν και τα δικαστήρια της χώρας αυτής θα πρέπει να αποδώσουν και να αποδίδουν μονίμως δικαιοσύνη, όχι τυπική νομιμότητα", είπε ο συνήγορος υπεράσπισης του κ. Τσοχατζόπουλου, κ. Παγουρόπουλος.
Το δικαστήριο διέταξε την δήμευση των κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων των καταδικασθέντων όπως ορίσθηκαν από κατασχέσεις στις οποίες είχε προχωρήσει ο ανακριτής της υπόθεσης.
Μεταξύ της περιουσίας που δεσμεύτηκε σε ότι αφορά τον πρώην υπουργό είναι και το ακίνητο επί της Διονυσίου Αρεοπαγίτου.
Επιδικάστηκε επίσης καταβολή χρηματικής ικανοποίησης προς το ελληνικό Δημόσιο του ποσού του ενός εκατομμυρίου ευρώ για τον Άκη Τσοχατζόπουλο και των 500.000 ευρώ για τον Γιάννη Σμπώκο.
"Θεωρούμε ότι είναι η αρχή, είναι μια καλή αρχή για το ελληνικό Δημόσιο, για την ελληνική Πολιτεία να αναζητήσει όλα αυτά τα χρήματα, όλους αυτούς τους πόρους που κατασπαταλήθηκαν σε άνομες ενέργειες", είπε ο συνήγορος της Πολιτικής Αγωγής, Διονύσης Κολοβός.
Οι εφέτες αναγνώρισαν το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας στο Νίκο Ζήγρα και του έδωσαν αναστολή εκτέλεσης ποινής μέχρι το εφετείο, με περιοριστικούς όρους δηλαδή αφέθηκε ελεύθερος όπως και ο επίσης προφυλακισμένος Αστέριος Οικονομίδης.
"Ομολόγησε τις πράξεις του, ζήτησε συγνώμη από τον ελληνικό λαό, βοήθησε τόσο στην ανάκριση όσο και στην διαδικασία στο ακροατήριο να βρεθούν αποδείξεις και να αποδωθούν οι ευθύνες εκεί που πρέπει", επισήμανε ο συνήγορος του κ. Ζήγρα, Στέλιος Γκαρίπης.
Το δικαστήριο έδωσε αναστολή εκτέλεσης ποινής μέχρι το εφετείο και σε όσους δεν είχαν προφυλακιστεί μεταξύ αυτών και στην Γκουντρούν Τσοχατζοπούλου.