Τη Δευτέρα κατατίθεται στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2014, την ώρα που όλες οι προσπάθειες του οικονομικού επιτελείου επικεντρώνονται στα ασφαλιστικά ταμεία ώστε να αποφευχθούν μειώσεις σε κύριες, επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ.
Μικρότερη ύφεση το 2013, επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2014, πρωτογενές πλεόνασμα έναν χρόνο νωρίτερα αλλά και τη πλήρη εφαρμογή των φορολογικών μέτρων και των περικοπών που ψηφίστηκαν την Άνοιξη ως μέρος της δημοσιονομικής προσαρμογής έως το 2016, προβλέπει το Προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατίθεται τη Δευτέρα στη Βουλή.
Οι καλύτερες των αρχικών προβλέψεων δημοσιονομικές επιδόσεις, διευκολύνουν τις διαπραγματεύσεις για το χρέος, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών στο MEGA.
"Το 2013 "κλείνει" καλύτερα από τους στόχους και μάλιστα χωρίς συμπληρωματικά μέτρα. Για το 2014, ο Προϋπολογισμός που καταθέτουμε είναι σύμφωνος με το Μεσοπρόθεσμο και αποβλέπει σε πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ, το οποίο είναι σύμφωνο με το Μεσοπρόθεσμο" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας.
Για το 2014 προβλέπεται ανάπτυξη 0,6%, ενώ για το 2013 εκτιμάται ότι η ύφεση θα περιοριστεί στο 4%. Το πρωτογενές πλεόνασμα την επόμενη χρονιά εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα 2,8 δισ. ευρώ, αλλά προβλέπεται ότι από φέτος με τις πιο συγκρατημένες εκτιμήσεις θα καταγραφεί πλεόνασμα 300 εκατ. ευρώ.
Τα έσοδα από άμεσους φόρους υπολογίζονται στα 19,1 δισ ευρώ, δηλαδή περίπου 2,1 δισ ευρώ παραπάνω από φέτος. Μόνο από το φόρο εισοδήματος αναμένεται αύξηση εσόδων κατά 1,3 δισ ευρώ καθώς θα έχουμε τη πλήρη επίπτωση από τη μείωση στα οικογενειακά επιδόματα, το "ψαλίδι" στις φοροαπαλλαγές, τη νέα κλίμακα για μισθωτούς- συνταξιούχους- ελ. επαγγελματίες- ακίνητα. Όσον αφορά στους έμμεσους φόρους, εκτιμάται ότι θα αγγίξουν τα 24 δισ. ευρώ.
Δραστικές θα είναι οι περικοπές στις πρωτογενείς δαπάνες οι οποίες στόχος είναι να περιοριστούν στα 40,3 δισ. ευρώ. Είναι ενδεικτικό ότι περίπου 2,3 δισ ευρώ θα περικοπούν από τα κονδύλια για τη κοινωνική ασφάλιση και τη περίθαλψη, μεταξύ των οποίων και του ΕΚΑΣ που θα καταβάλλεται εφεξής μόνο σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών.
Πέρα από τον Προϋπολογισμό του 2014, "πονοκέφαλο" προκαλεί στο οικονομικό επιτελείο εν αναμονή της τρόικα, η κατάσταση των φοροελεγκτικών – φοροεισπρακτικών μηχανισμών, καθώς η διαφαινόμενη απώλεια των στόχων για Μεγάλες Επιχειρήσεις- Άτομα Μεγάλου Πλούτου, ενισχύει τις θέσεις της τρόικα που θέτει υπό αμφισβήτηση τη δυνατότητα εσόδων στο 1,9% του ΑΕΠ έως το 2016 από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.
Επίσης προβληματισμό προκαλεί η μηνιαία αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών κατά 500 με 600 εκατ. ευρώ και η εισπραξιμότητα του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων, ενώ ως "απειλή" για τον δημοσιονομικό σχεδιασμό χαρακτηρίζεται η κατάσταση των Ασφαλιστικών Ταμείων, με δεδομένη τη μειωμένη κατά 1,5 δισ. ευρώ χρηματοδότηση στο υπουργείο Εργασίας αλλά τους αστερίσκους που θέτει η τρόικα για την απόδοση μέτρων που έχουν θεσμοθετηθεί, όπως οι περικοπές συντάξεων και οι ρυθμίσεις οφειλών, όπως και για τις ενδεχόμενες αποκλίσεις των προβλέψεων για ανεργία και αδήλωτη εργασία.