Μεγάλη αμηχανία προκάλεσε σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση η απόφαση ανακριτών και εισαγγελέα να αφήσουν ελεύθερους τους τρεις βουλευτές της Χρυσής Αυγής, καθώς βρίσκεται σε αναντιστοιχία με το πόρισμα που συνέταξε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, από την κυβέρνηση επισημαίνουν με έμφαση ότι βρισκόμαστε στην αρχή της προδικασίας.
Μεγάλη αμηχανία προκάλεσε σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση η απόφαση ανακριτών και εισαγγελέα να αφήσουν ελεύθερους τους τρεις βουλευτές της Χρυσής Αυγής, καθώς βρίσκεται σε αναντιστοιχία με το πόρισμα που συνέταξε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου.
Στην κυβέρνηση, μετά το πρώτο… μούδιασμα, υπήρξε σειρά τηλεφωνικών επικοινωνιών του πρωθυπουργού που βρίσκεται στην Ουάσιγκτον με τους υπουργούς Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου και Προστασίας του Πολίτη Νίκο Δένδια και λίγο αργότερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου σε ανακοίνωσή του θέλησε να δείξει ότι η μη προφυλάκιση δεν συνιστά αθώωση και πως η διαδικασία τώρα ξεκίνησε, σημειώνοντας:
"Το κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο απέναντι στο ναζισμό και τους εκφραστές του είναι δεδομένο και αρραγές. Η ποινική προδικασία είναι μόλις στην αρχή της".
Στην κυβέρνηση αιφνιδιάστηκαν, αφού παρακολουθούσαν την υπόθεση και εκτιμούσαν ότι θα κινηθεί με βάση το πόρισμα της Εισαγγελίας του Ανωτάτου Δικαστηρίου, το οποίο διαπιστώνει συγκρότηση, ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.
Μάλιστα, ορισμένα κυβερνητικά στελέχη στην Αθήνα διερωτώνταν, στη βάση του πορίσματος, πώς είναι δυνατόν πρόσωπα που κατηγορούνται για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης να αφήνονται ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, από την κυβέρνηση επισημαίνουν με έμφαση ότι βρισκόμαστε στην αρχή της προδικασίας, ενώ συνεργάτες του πρωθυπουργού τονίζουν πως η κυβέρνηση δεν θέλει σε καμία περίπτωση να αναμειχθεί στο έργο της δικαιοσύνης και υπενθυμίζουν ότι τις συλλήψεις διέταξαν ανώτατοι δικαστές. Παράλληλα, σημειώνουν πως η κυβέρνηση έστειλε τους φακέλους στη δικαιοσύνη χωρίς να γνωρίζει τα στοιχεία που περιέχονται σε αυτούς .
Σε αυτό το πλαίσιο γίνεται προσπάθεια να σταματήσει η συζήτηση για ενδεχόμενες ευθύνες υπουργών που ενεπλάκησαν στην υπόθεση, δηλαδή του Νίκου Δένδια και του Χαράλαμπου Αθανασίου. "Δεν υπάρχει κανένα θέμα" διαβεβαίωναν συνεργάτες του κ. Σαμαρά, ενώ ένας εξ αυτών χαρακτήριζε "αστεία πράγματα" τα σενάρια περί δυσαρέσκειας του πρωθυπουργού.
Μεταξύ υπουργών και βουλευτών, ωστόσο, γίνεται συζήτηση για τον υπουργό Δικαιοσύνης και για το κατά πόσον είχε μεταφέρει την ορθή εικόνα στον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος απουσιάζει στις ΗΠΑ από το περασμένο Σάββατο.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στο πολιτικό συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, με προσεκτικό τρόπο αλλά αυστηρή γλώσσα, ο κάλεσε όλους να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, κάνοντας ειδική αναφορά στη Δικαιοσύνη.
"Στην υπόθεση αυτή, που είναι υπόθεση υπεράσπισης της δημοκρατίας και του κράτους Δικαίου, όλοι οι θεσμοί πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και όταν λέω 'όλοι οι θεσμοί' εννοώ βεβαίως η Βουλή, τα Κόμματα, τα Μέσα Ενημέρωσης, αλλά και η Δικαιοσύνη στην ανεξαρτησία και την αξιοπιστία της οποίας βασίζεται η ακεραιότητα της δημοκρατίας και του κράτους Δικαίου" είπε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
Ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος πληροφορήθηκε την είδηση της αποφυλάκισης των τριών χρυσαυγιτών στις Βρυξέλλες λίγο πριν από τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες, εμφανίσθηκε ιδιαίτερα επιφυλακτικός χωρίς να χρησιμοποιήσει οξείς χαρακτηρισμούς.
"Για εμάς δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι η Χρυσή Αυγή δεν είναι απλά ένα φασιστικό πολιτικό κόμμα, αλλά μια εγκληματική οργάνωση που δρα όχι τα τελευταία δυο χρόνια, από το 1987. Και θύματα της δράσης της, το γνωρίζετε καλά, είμασταν πολλές φορές εμείς, οι ιδέες μας, οι σύντροφοί μας, τα μέλη μας, όλα αυτά τα χρόνια. Από εκεί και πέρα, εμείς έχουμε εμπιστοσύνη στους θεσμούς, έχουμε εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη και πιστεύουμε ότι θα κινηθεί πέρα και έξω από σκοπιμότητες" είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος, κληθείς να σχολιάσει τις δικαστικές εξελίξεις στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής, επισήμανε: "Η δικαστική εξουσία είναι μια ανεξάρτητη εξουσία την οποία εμπιστευόμαστε. Δεν είναι δυνατόν είτε η εκτελεστική εξουσία, είτε οι πολιτικές δυνάμεις να εμπλέκονται με την δικαστική εξουσία, είτε να της δίνουν εντολές, είτε να την απειλούν, είτε να την χαϊδεύουν. Θα παραμείνουμε αμέτοχοι στο έργο το οποίο επιτελεί η ελληνική Δικαιοσύνη".
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης επισήμανε ότι το γεγονός πως δεν προφυλακίστηκαν οι τρεις βουλευτές δεν σημαίνει ότι υπάρχει ολοκληρωμένη κρίση της δικαιοσύνης και ζήτησε εφαρμογή των νόμων για τις εγκληματικές ενέργειες.
"Η προφυλάκιση δεν είναι προκαταβολή ποινής. Το ότι κάποιος δεν προφυλακίζεται δεν σημαίνει εκ προοιμίου ότι είναι είτε αθώος είτε ένοχος. Η προφυλάκιση είναι ένα μέτρο, και προφανέστατα ανακριτές και εισαγγελέας έκριναν ότι αυτό το μέτρο δεν είναι αναγκαίο να επιβληθεί. Από εκεί και πέρα την τελική κρίση αν είναι αθώοι ή ένοχοι των πράξεων για τις οποίες κατηγορούνται είναι υπόθεση του δικαστηρίου. Είναι υπόθεση της ελληνικής δικαιοσύνης" είπε ο κ. Κουβέλης.
Να διερευνηθούν όλες οι υποθέσεις που σχετίζονται με εγκληματικές ενέργειες, δολοφονίες, ξυλοδαρμούς και επιθέσεις σε βάρος Ελλήνων και μεταναστών ζητά το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του, στην οποία τονίζει ότι "η απόφαση για τους τρεις βουλευτές της εγκληματικής ναζιστικής Χρυσής Αυγής δημιουργεί ερωτηματικά".
Μετά την απόφαση του ανακριτή, άλλαξε και ο σχεδιασμός της Χρυσής Αυγής. Οι επαπομείναντες βουλευτές είχαν ζητήσει την αίθουσα της Γερουσίας για να συνεδριάσει αύριο η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος. Λόγω εργασιών που γίνονται στην αίθουσα, το προεδρείο πρότεινε μια άλλη μικρότερη. Μετά από αυτή την εξέλιξη και την αποφυλάκιση των τριών βουλευτών, η Χρυσή Αυγή ακύρωσε τη συνεδρίαση της Κ.Ο.