Αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για σήμερα το πρωί συνάντηση των επικεφαλής της τρόικα με τον Γιάννη Βρούτση. Όπως έλεγαν από το υπουργείο, οι διαβουλεύσεις επί των σημαντικών θεμάτων -δηλαδή ασφαλιστικά ταμεία και ομαδικές απολύσεις- ολοκληρώθηκαν στις συναντήσεις που είχαν το τελευταίο διάστημα τα κλιμάκια του υπουργείου με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικα.
Αναβλήθηκε τελικά η προγραμματισμένη για τις 9:30 σήμερα το πρωί συνάντηση των επικεφαλής της τρόικα με τον Γιάννη Βρούτση στο υπουργείο Εργασίας. Όπως έλεγαν από το υπουργείο, οι διαβουλεύσεις επί των σημαντικών θεμάτων ολοκληρώθηκαν στις συναντήσεις που είχαν το τελευταίο διάστημα τα κλιμάκια του υπουργείου με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικα.
Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της παρούσας αξιολόγησης δεν υπάρχουν προαπαιτούμενες δράσεις που πρέπει να υλοοποιήσει το υπουργείο Εργασίας, παραμένουν ωστόσο ανοιχτά σημαντικά ζητήματα τα οποία η Αθήνα έχει δεσμευθεί ότι θα προχωρήσει και αφορούν στα ασφαλιστικά ταμεία και στο όριο των ομαδικών απολύσεων.
Με βάση τα όσα ισχύουν σήμερα στη χώρα μας, επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 150 άτομα μπορούν να απολύουν κάθε μήνα το 5% του προσωπικού τους, με ανώτατο όριο τους 30 εργαζόμενους. Σε περίπτωση που μια επιχείρηση επιθυμεί να απολύσει περισσότερους, θα πρέπει να υποβάλλει σχετικό αίτημα στο υπουργείο Εργασίας, προκειμένου να υπάρξει γνωμοδότηση του Εθνικού Συμβουλίου Εργασίας και στη συνέχεια έγκριση ή απόρριψη από τον υπουργό.
Η τρόικα έχει θέσει εδώ και μήνες αίτημα να απαλειφθεί αυτό το σκέλος της διαδικασίας και η ελληνική νομοθεσία να συγκλίνει σε ό,τι αφορά το θέμα των απολύσεων με αυτήν που ισχύει στις περισσότερες χώρες-μέλη της ΕΕ.
Επί του θέματος τοποθετήθηκε ο Ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή. Ο κ. Ρεν σημείωσε πως η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να αλλάξει την ισχύουσα εργασιακή νομοθεσία που αφορά στην αναδιάρθρωση εταιρειών και τις ομαδικές απολύσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Εργασίας, το Διεθνές Γραφείο Εργασίας θα εκπονήσει συγκριτική μελέτη για τις ομαδικές απολύσεις και μέχρι το τέλος Νοεμβρίου θα υπάρξει και η σχετική υπουργική απόφαση.
Σχολιάζοντας την ακύρωση της σημερινής συνάντησης του υπουργού Εργασίας με την τρόικα, ο υπεύθυνος Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Στρατούλης καλεί τον Γιάννη Βρούτση "να απαντήσει ο ίδιος χωρίς περιστροφές" ποια είναι τα θέματα που "έκλεισαν" μεταξύ υπουργείου και τρόικας και "εάν μέσα σε αυτά είναι και η πλήρης απελευθέρωση των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, όπως ανακοίνωσε χθες ο επίτροπος Όλι Ρεν".
"Μια τέτοια συμφωνία κυβέρνηση-τρόικας θα εκτινάξει ακόμη περισσότερο την ανεργία, θα νομιμοποιήσει την πλήρη ασυδοσία των εργοδοτών και θα μετατρέψει τους εργαζόμενους σε ομήρους και σύγχρονους σκλάβους τους" σημειώνει ο κ. Στρατούλης.
Από την πλευρά της, η ΔΗΜΑΡ σημειώνει σε ανακοίνωσή της ότι "το όριο των απολύσεων έχει ήδη ανέλθει στο 5% μηνιαίως" και ότι "η απελευθέρωσή τους θα εντείνει το πρόβλημα της ανεργίας και ταυτόχρονα θα παγιδεύσει τις επιχειρήσεις σε μια πολιτική διασφάλισης της ανταγωνιστικότητας μέσω της συμπίεσης του κόστους εργασίας".
"Ο στόχος της κυβερνητικής πολιτικής σε ό,τι αφορά επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν δυσχέρειες πρέπει να είναι η αποτροπή των ομαδικών απολύσεων και όχι η διευκόλυνσή τους. Προς αυτή την κατεύθυνση απαιτείται μια πολύπλευρη πολιτική στήριξης με στόχο τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό, την εύκολη πρόσβαση στη χρηματοδότηση, την αναβάθμιση των γνώσεων και των δεξιοτήτων των εργαζομένων" προσθέτει η ΔΗΜΑΡ.