"Έφυγε" σε ηλικία 73 ετών σήμερα μια από τις σημαντικότερες λαϊκές φωνές του ελληνικού τραγουδιού, η Πόλυ Πάνου, η οποία νοσηλευόταν το τελευταίο διάστημα σε ιδιωτικό νοσοκομείο της Αθήνας, αφού αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας.
"Έφυγε" σε ηλικία 73 ετών σήμερα μια από τις σημαντικότερες λαϊκές φωνές του ελληνικού τραγουδιού, η Πόλυ Πάνου, η οποία νοσηλευόταν το τελευταίο διάστημα σε ιδιωτικό νοσοκομείο της Αθήνας, αφού αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας.
"Πριν απ όλα τραγουδάω για τον εαυτό μου. Αγάπησα πολύ το λαϊκό τραγούδι και του έδωσα την ψυχή μου", είχε δηλώσει η σπουδαία ερμηνεύτρια.
Η δημοφιλής ερμηνεύτρια γεννήθηκε τον Οκτώβριο του 1940 στην Αθήνα ως Πολύτιμη Μπίθα (γνωστή και ως Πολύτιμη Κολιοπάνου), ενώ μεγάλωσε στην Πάτρα. Χωρίς να είναι ενήμεροι οι γονείς της, συμμετείχε σε διαγωνισμό ταλέντων, τραγουδώντας το τραγούδι "Μητέρα" του Φώτη Πολυμέρη, κερδίζοντας έτσι το Α' βραβείο. Απο τα πρώτα της βήματα της εμπιστεύτηκαν τραγούδια τους οι κορυφαίοι συνθέτες της εποχής, από τον Βαμβακάρη και τον Τσιτσάνη, έως τον Καλδάρα, τον Μητσάκη και τον Ζαμπέτα.
Στη συνέχεια, το 1953 μπήκε στη δισκογραφία με το "Πήρα τη στράτα την κακιά" σε μουσική του Γρηγόρη Μπιθικώτση, ο οποίος ήταν αυτός που την ανακάλυψε. Πρόκειται για την πρώτη φωνή που ερμήνευσε "Τα παιδιά του Πειραιά", μετά από επιλογή του Μάνου Χατζιδάκι, το οποίο ταξίδεψε στη συνέχεια ανά τον κόσμο. Στα μέσα της δεκαετίας του 1960, η Πόλυ Πάνου ίδρυσε τη δισκογραφική εταιρεία "Βεντέττα", από κοινού με τον Πάνο Γαβαλά.
"Για γυναίκα είχε πολύ στοιβαρή φωνή, τόσο πολύ που κατάφερε να λένε ότι 'Η Πόλυ είναι ο θυληκός Καζαντζίδης'. Δύσκολα αναπληρώνεται αυτό το κενό, ήταν από τους ανθρώπους που με τα τραγούδια της αλλά και το ήθος που προχώρησε το μονοπάτι του ελληνικού τραγουδιού, την κάνει αθάνατη", δήλωσε στο MEGA ο Γιώργος Νταλάρας για την Πόλυ Πάνου.
"Κανείς δεν την άκουσε να λέει 'εγώ'. Προσωπικότητα τόσο στέρεη και τόσο ισσοροπημένη είναι σπάνια στη δουλειά μας. Την ανακάλυψε ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης 12 χρονών, και την πήγε στην Columbia. Ο μακαρίτης ο Μηλιόπουλος όταν την άκουσε είπε: 'Γρηγόρη μου έφερες τη Σοφία Βέμπο του λαϊκού μας τραγουδιού'. Η ζωή της δεν ήταν εύκολη, όπως και όλου του λαού μας, παρηγόρησε όμως εκατομμύρια ανθρώπους με τη φωνή της. Όλο το ελληνικό τραγούδι πενθεί σήμερα", υπογράμμισε ο Διονύσης Σαββόπουλος.
"Μια γυναίκα θρύλος. Μια γυναίκα που άφησε ένα πολύ ισχυρό στίγμα στο ελληνικό μας τραγούδι. Η χροιά της φωνής της άλλαξε λίγο τα δεδομένα της εποχής, ήταν η πρώτη τραγουδίστρια που είχε αυτή τη ζεστή, βαθιά φωνή, αυτό το χαρακτηριστικό, το νέο γνώρισμα που έφερε στο λαϊκό τραγούδι", δήλωσε η Χαρούλα Αλεξίου.
Η σορός της αγαπητής τραγουδίστριας θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα από τις 9:30 το πρωϊ της Δευτέρας στο παρεκκλήσι του Α' Νεκροταφείου Αθηνών, ενώ στις 15:00, στην εκκλησία του ίδιου χώρου θα ψαλεί η νεκρώσιμος ακολουθία. Ακολούθως, η σορός θα μεταφερθεί στο Νεκροταφείο του Κόκκινου Μύλου όπου και θα ταφεί.