Ολοκληρώθηκαν λίγο μετά τις 8 το βράδυ της Πέμπτης οι νέες διαβουλεύσεις με την τρόικα στο υπουργείο Οικονομικών, με το "αγκάθι" με τις αμυντικές βιομηχανίες να παραμένει και το θέμα να "παραπέμπεται" -όπως όλα δείχνουν- στη συνάντηση που θα έχει ο Αντώνης Σαμαράς με τους εκπροσώπους των δανειστών το πρωί του Σαββάτου.
Ολοκληρώθηκαν λίγο μετά τις 8 το βράδυ της Πέμπτης οι νέες διαβουλεύσεις με την τρόικα στο υπουργείο Οικονομικών, με το "αγκάθι" με τις αμυντικές βιομηχανίες να παραμένει και το θέμα να "παραπέμπεται" -όπως όλα δείχνουν- στη συνάντηση που θα έχει ο Αντώνης Σαμαράς με τους εκπροσώπους των δανειστών το πρωί του Σαββάτου.
Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών έλεγε ότι η συνάντηση πήγε καλά, πρόσθετε ωστόσο πως υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος για να καταλήξουν οι δύο πλευρές σε συμφωνία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται να υπάρχει πεδίο συνεννόησης με την Κομισιόν για το θέμα των κρατικών ενισχύσεων που βαρύνουν κυρίως τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ), το "αγκάθι" της βιωσιμότητας όμως παραμένει και για τις τρεις επιχειρήσεις.
Όπως έλεγε αξιωματούχος του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, σήμερα παρουσιάστηκαν στην τρόικα σε πληρέστερη μορφή τα σχέδια της ελληνικής πλευράς για τα ΕΑΣ αύριο θα γίνει συνάντηση σε τεχνικό επίπεδο, όπως και για τη ΛΑΡΚΟ.
Όσον αφορά στην ΕΛΒΟ, η πρόταση της ελληνικής πλευράς προς την τρόικα είναι να μετατραπεί σε στρατιωτικό εργοστάσιο, με την απάντηση της τρόικα να εκκρεμεί.
Κατά την πρωινή σύσκεψη με τον Γιάννη Στουρνάρα, οι επικεφαλής του κλιμακίου της τρόικα έβαλαν στο στόχαστρο:
Τις ιδιωτικοποιήσεις, για τις οποίες ζητούν να τρέξουν γρηγορότερα
Την περαιτέρω προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων
Τα σχέδια αναδιάρθρωσης των τραπεζών, αλλά και
Τις προθέσεις της κυβέρνησης για την τόνωση της ανάπτυξης.
Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος απο την τρόικα την ερχόμενη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός θα συναντήσει την επικεφαλής του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις.
Ο κ. Ράις, που ρωτήθηκε εάν οι δανειστές ζητούν από την Αθήνα πρόσθετα μέτρα, αρνήθηκε να σχολιάσει, τονίζοντας ότι σκοπός του προγράμματος είναι να βοηθήσει στην αποκατάσταση συνθηκών ανάπτυξης στην ελληνική οικονομία. Δήλωσε σχετικά:
"Η αποστολή είναι επί τόπου και διαπραγματεύεται. Δεν θα ήταν σωστό εκ μέρους μου να σχολιάσω αυτές τις διαπραγματεύσεις. Σας υπενθυμίζω απλώς ότι στόχος του προγράμματος είναι να βοηθήσει την Ελλάδα να επιστρέψει σε βιώσιμη ανάπτυξη και προς αυτήν την κατεύθυνση εργαζόμαστε όλοι μας".
Σε ό,τι αφορά, πάντως, το θέμα της χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας, τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, δείχνουν πως οι νέες χορηγήσεις συνεχίζουν να μειώνονται, όμως ο ρυθμός μείωσης επιβραδύνεται, καθώς τον Αύγουστο η μείωση ήταν 3,9%, από 4% τον Ιούλιο και 4,8% από τον Αύγουστο του 2012.
Η κυβέρνηση επιδιώκει να ολοκληρωθούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα οι συνομιλίες για τα δημοσιονομικά προκειμένου να ανοίξει και επισήμως η συζήτηση για ελάφρυνση του χρέους.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας σε υψηλόβαθμα στελέχη του Reuters στη Νέα Υόρκη, τόνισε ότι η χώρα δεν ζητάει νέο πακέτο στήριξης, αλλά τροποποίηση του υπάρχοντος, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει περίπτωση να ληφθούν πρόσθετα μέτρα.