Πολιτικές διεργασίες για μια κυβέρνηση συνεργασίας των Χριστιανοδημοκρατών με τους Σοσιαλδημοκράτες βρίσκονται σε εξέλιξη στη Γερμανία, με τους Σοσιαλδημοκράτες να ζητούν να μπει "φρένο" στην πολιτική της λιτότητας και την Άγκελα Μέρκελ να απαντά ότι δεν θα αλλάξει πολιτική στην Ευρώπη.
Πολιτικές διεργασίες για μια κυβέρνηση συνεργασίας των Χριστιανοδημοκρατών με τους Σοσιαλδημοκράτες βρίσκονται σε εξέλιξη στη Γερμανία, με τους Σοσιαλδημοκράτες να ζητούν να μπει "φρένο" στην πολιτική της λιτότητας και την Άγκελα Μέρκελ να απαντά ότι δεν θα αλλάξει πολιτική στην Ευρώπη.
Όπως δήλωσε λίγο μετά τις κάλπες η Γερμανίδα καγκελάριος, "η διαδικασία των μεταρρυθμίσεων δεν αφορά στη λιτότητα, αλλά στην ανταγωνιστικότητα, στα υγιή δημοσιονομικά, στην εμπιστοσύνη των επενδυτών στις χώρες μας". Πιστεύω ότι μ' αυτόν τον τρόπο πετύχαμε ήδη πολλά, αλλά δεν έχουμε φθάσει στο τέλος" τόνισε. "Aυτή την πολιτική δεν θα μπορέσει να τη συνεχίσει η Μέρκελ", απάντησε ο Γερμανός Σοσιαλδημοκράτης πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου.
Μιλώντας στο "Der Spiegel", ο Μάρτιν Σουλτς κάλεσε την καγκελάριο να λάβει σοβαρά υπόψη τα κοινωνικά προβλήματα των ανθρώπων στην Ευρώπη και ιδίως την υψηλή ανεργία των νέων στις χωρες σε κρίση. "Η Μέρκελ -είπε ο Σουλτς- θα πρέπει επιτέλους να επιτρέψει να γίνουν πράξεις τα λόγια για τα κοινωνικά προβλήματα".
Αλλά ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διακήρυξε ότι η νεα κυβερνηση δεν πρόκειται να αλλαξει πορεία στην πολιτική σταθεροποίησης του ευρώ και έκανε λόγο για "καλό παραδειγμα" της Ισπανίας και της Ελλάδας που "βρίσκεται σε καλό δρόμο", όπως είπε. Με δηλώσεις του στηνεφημερίδα "Leipziger Volkszeitung", ο κ. Σόιμπλε ανέφερε χαρακτηριστικά:
"Είμαι κι εγώ υπέρ της ανάπτυξης και των περισσότερων θέσεων εργασίας, αλλά ο καλύτερος δρόμος προς αυτή την κατεύθυνση είναι η λογική δημοσιονομική πολιτική και οι μεταρρυθμίσεις".
Οι Σοσιαλδημοκράτες προβληματίζονται για τους συμβιβασμούς που θα κάνουν εφόσον μπουν στην κυβέρνηση. Ο επικεφαλής τους Ζίγκμαρ Γκάμπριελ παραπέμπει στους Χριστιανοδημοκράτες και στο ερώτημα "αν είναι είναι έτοιμοι να πληρώσουν κάποιο τίμημα". "Η κ. Μέρκελ πρέπει να πει πού θέλει να οδηγήσει τη Γερμανία, ποιοι είναι οι στόχοι της, τι είναι έτοιμη να συμφωνήσει" είπε.
Από την πλευρά του, ο Σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος καγκελάριος Πέερ Στάινμπρουκ, ερωτηθείς τι θα άλλαζε στην ευρωπαϊκή πολιτική στην περίπτωση που υπάρξει μεγάλος συνασπισμός με τους Χριστιανοδημοκράτες, απάντησε "αυτό θα το αποφασίζαμε αν το κάναμε" και αρνήθηκε να πει κάτι παραπάνω.
Το "δεξί χέρι" της Μέρκελ, ο Βόλκερ Κάουντερ προέτρεψε τους Σοσιαλδημοκράτες να αρχίσουν γρήγορα διαπραγματεύσεις με το κόμμα του, γιατί -όπως είπε- η Ευρώπη δεν μπορεί να περιμένει και η Γερμανία πρέπει να είναι έτοιμη για κατάλληλους χειρισμούς.
Στο μεταξύ, ο συντηρητικός πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και πρώην πρόεδρος του Eurοgroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι αναμένει από μια κυβέρνηση μεγάλου Συνασπισμού στη Γερμανία "πιο λεπτούς τρόπους συμπεριφοράς", έναντι των Ευρωπαίων εταίρων. Ο Γιούνκερ κάλεσε τους Γερμανούς να αντλήσουν διδάγματα από το υψηλό ποσοστό που σημείωσε η "ευρωφοβική" εναλλακτική επιλογή για τη Γερμανία (AfD), που οριακά δεν μπήκε στη Βουλή.