Το ΔΝΤ δεν έκανε λάθος σε ό,τι αφορά την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, δήλωσε η επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στο CNN και την Κριστιάν Αμανπούρ.
Το ΔΝΤ δεν έκανε λάθος σε ό,τι αφορά την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, δήλωσε η επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στο CNN και την Κριστιάν Αμανπούρ.
Να σημειωθεί ότι σε έκθεσή του τον περασμένο Ιούνιο, το ΔΝΤ ανέφερε ότι το πρώτο πρόγραμμα της Ελλάδας είχε στηριχθεί σε υπερβολικά αισιόδοξες προβλέψεις για την ανάπτυξη και ότι η αναδιάρθρωση του χρέους έπρεπε να έχει γίνει πολύ νωρίτερα από την άνοιξη του 2012. Στην ίδια έκθεση αναφερόταν ότι η ΕΕ δεν διέθετε τα κατάλληλα εργαλεία για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Με τη συνέντευξη στο CNN να περιστρέφεται γύρω από την οικονομική κρίση και τον ρόλο των γυναικών, και με αφορμή τα υψηλά ποσοστά της ανεργίας για τις γυναίκες στην Ελλάδα, η δημοσιογράφος αναφέρθηκε στο "mea culpa" από την πλευρά του ΔΝΤ και ρώτησε την κ. Λαγκάρντ εάν όντως υπήρξε καθυστερημένη αντίδραση στη διαχείριση του χρέους της Ελλάδας και εάν το Ταμείο τα… θαλάσσωσε στην περίπτωση αυτή.
Η επικεφαλής του ΔΝΤ απάντησε αρνητικά, σημειώνοντας πως εάν το Ταμείο είχε συστήσει αναδιάρθρωση του χρέους τότε, θα προέκυπτε ένας ξεκάθαρος κίνδυνος διάχυσης στην υπόλοιπη Ευρωζώνη, αφού δεν υπήρχε κάποιο τείχος προστασίας.
Όπως ανέφερε η Κριστίν Λαγκάρντ, επρόκειτο για ένα θέμα σχετικά με το "πότε και πώς κόβεις το χέρι και με ποιο τρόπο σταματάς τη μόλυνση προκειμένου να απομακρύνεις τον φόβο να καταρρεύσει το όλο σύστημα".
Η επιλογή που κάναμε, πρόσθεσε, ήταν να χτίσουν οι Ευρωπαίοι το τείχος προστασίας τους πρώτα, προτού γίνει κάποια δραστική κίνηση για το ελληνικό χρέος.
"Ως εκ τούτου, ναι θα ήταν καλύτερα αν είχαμε συστήσει νωρίτερα (σ.σ. την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους), αλλά θα μπορούσε να υπάρξει μια μείζονα, μείζονα έκρηξη στο σύνολο της Ευρωζώνης" κατέληξε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ.
Στην ίδια συνέντευξη η Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι το ΔΝΤ εκτιμά πως από το επόμενο έτος θα υπάρξει θετική πορεία και ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, τονίζει όμως πως χρειάζεται ακόμη να γίνει δουλειά.