Με έντονο ενδιαφέρον και εκτενείς αναφορές εξακολουθούν να καλύπτουν τα διεθνή πρακτορεία και τα ξένα ΜΜΕ τα γεγονότα και τις αντιδράσεις στην Ελλάδα, μετά την εν ψυχρώ δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τον χρυσαυγίτη.
Με έντονο ενδιαφέρον και εκτενείς αναφορές εξακολουθούν να καλύπτουν τα διεθνή πρακτορεία και τα ξένα ΜΜΕ τα γεγονότα και τις αντιδράσεις στην Ελλάδα, μετά την εν ψυχρώ δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τον χρυσαυγίτη.
"Πολιτική δολοφονία συνταράσσει την Αθήνα" γράφει η γερμανική εφημερίδα "Suddeutsche Zeitung", που επισημαίνει ότι "οι Έλληνες νεοναζί συμπεριφέρονται ως παραστρατιωτικοί, χτυπούν αριστερούς πολιτικούς και εκείνους τους οποίους θεωρούν αριστερούς" και υποστηρίζει:
"Μετά τη δολοφονία του 34χρονου μουσικού Παύλου Φύσσα ο Σαμαράς και η κυβέρνηση του δεν μπορούν πια να χώσουν το κεφάλι τους στην άμμο. Ο δράστης είχε στενές σχέσεις με τους νεοναζί. Ο αρχηγός τους Νίκος Μιχαλολιάκος, μέλος του Κοινοβουλίου, προανήγγειλε συγκέντρωση των οπαδών του στον τόπο της αιματοχυσίας. Πιο προκλητικά δεν γίνεται".
Στην ιστοσελίδα του, το N-TV τονίζει ότι "στην Ελλάδα αυξάνονται τους τελευταίους μήνες τα κρούσματα βίας με πολιτικό υπόβαθρο". Το γερμανικό καναλι υπενθυμίζει το περιστατικό στο Πέραμα όπου τραυματίστηκαν οκτώ μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος και υποστηρίζει ότι οι λόγοι της ριζοσπαστικοποίησης πολλών Ελλήνων είναι η βαριά οικονομική κρίση αλλά και τα μεγάλα κύματα μεταναστών από Ασία και Αφρική.
Δημοσιογράφος του βρετανικού BBC μεταδίδει:
"Την ώρα που η Ελλάδα φάνηκε να ηρεμεί λίγο ήρθε η έκρηξη. Συμπλοκές κοντά στην Αθήνα μεταξύ αριστερών ομάδων κι Αστυνομίας με πετροπόλεμο και φωτιές. Μια τράπεζα κι ένα αστυνομικό τμήμα δέχτηκαν επίθεση. Χρησιμοποιήθηκαν δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου για να απωθηθούν οι διαδηλωτές. Σκηνές γνώριμες για την Ελλάδα. Αυτήν τη φορά, όμως, η αιτία διαφέρει. Δεν πυροδοτήθηκαν από τη λιτότητα αλλά, το φόνο ενός αριστερού μουσικού από μέλος του νεοναζιστικού κόμματος Χρυσή Αυγή".
"Η Ελλάδα προσανατολίζεται στην απαγόρευση του ακροδεξιού κόμματος της Χρυσής Αυγής", λέει η βρετανική "Guardian". Σε άλλο αρθρο, παραθέτει τις δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά τονίζοντας ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός κάνει έκκληση για ηρεμία μετά το τραγικό περιστατικό ζητώντας από τον κόσμο να λύνει τις διαφορές του με δημοκρατικό τρόπο.
"Η Ελλάδα παλεύει με τη σκιά της Χρυσής Αυγής" τιτλοφορείται δημοσίευμα των "Financial Times", όπου αναφερεται ότι η Χρυσή Αυγή πάτησε στην απελπισία των Ελλήνων δίνοντας τους ένα στόχο για να εκτονώσουν το θυμό τους.
Το Euronews μεταδίδει πως "το νεοναζιστικό κόμμα επωφελήθηκε από την οικονομική κρίση και την έκρηξη της ανεργίας για να γίνει το τρίτο κόμμα της χώρας έχοντας μπει στο Κοινοβούλιο μόλις πριν από ένα χρόνο".
"Γενική απεργία στην Ελλάδα, με φόντο μία πολιτική δολοφονία" γράφει η γαλλική "Le Figaro". "Ένα νεοναζιστικό κόμμα σπέρνει τη βία στην Ελλάδα" σημειώνει η "Le Monde" και σχολιάζει:
"Η τακτική εκφοβισμού είναι συνήθης για τους νεοναζί. Με την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης ο λαϊκίστικος και ρατσιστικός λόγος εναντίων των μεταναστών που κατηγορούνται ότι κλέβουν τις θέσεις εργασίας των Ελλήνων βρήκε υποστηρικτές σε ασθενή κοινωνικά στρώματα".
"Δολοφονία αντιφασίστα ράπερ στην Αθήνα. Ομολόγησε εξτρεμιστής της Χρυσής Αυγής" γράφει η ιταλική "La Repubblica".
Από την άλλη άκρη του Ατλαντικού, η "Wall Street Journal" σε δημοσίευμα με τίτλο "Δολοφονία στην Ελλάδα αυξάνει τους φόβους για πολιτική βία" περιγράφει το χρονικό της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα από μέλος της Χρυσής Αυγής και κάνει εκτενή αναφορά στα ποσοστά και στην αντιμεταναστευτική ρητορική του νεοναζιστικού κόμματος.
"Συμπλοκές σε όλη την Ελλάδα μετά την ομολογία ακροδεξιού εξτρεμιστή ότι δολοφόνησε αριστερό τραγουδιστή" μεταδίδει το CNN.