Τρία επενδυτικά σχήματα, από Κίνα, Ρωσία και την Ευρώπη, έχουν εκδηλώσει ισχυρό ενδιαφέρον για τα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, και το ΤΑΙΠΕΔ εξετάζει το σενάριο της πώλησης των πλειοψηφικών πακέτων των μετοχών
Τρία επενδυτικά σχήματα, από Κίνα, Ρωσία και την Ευρώπη, έχουν εκδηλώσει ισχυρό ενδιαφέρον για τα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, και το ΤΑΙΠΕΔ εξετάζει το σενάριο της πώλησης των πλειοψηφικών πακέτων των μετοχών.
Πρώτος είναι ο διαγωνισμός για τον ΟΛΠ, ο οποίος θα ολοκληρωθεί εντός εξαμήνου και με διαφορά ενός μήνα θα ακολουθήσει ο διαγωνισμός για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσοστό του ΟΛΠ που εξετάζεται να δοθεί σε ιδιώτες φθάνει το 67% από το 74% που συνολικά κατέχει το ταμείο.
Ωστόσο, παραμένουν οι ενστάσεις και για τα δύο μεγάλα λιμάνια. Ο πρόεδρος του ΟΛΠ εκτιμά πως η καλύτερη λύση είναι η παραχώρηση και όχι η πώληση μέρους του ΟΛΠ, και σε δήλωση ο κ. Ανωμερίτης εξέφρασε την ελπίδα ότι "θα ακολουθήσουμε τον δρόμο των παραχωρήσεων. Εμείς θέλουμε να αναπτυχθεί ο Πειραιάς και το λιμάνι του και να γίνει κέντρο τουρισμού και πολιτισμού. Και ταυτόχρονα κέντρο διαμετακομιστικό. Και αυτό κάνουμε".
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία των οργανισμών λιμένων, ο ΟΛΠ το πρώτο εξάμηνο του 2013 εμφάνισε καθαρά κέρδη 3.457.000 ευρώ έναντι 1.120.000 ευρώ το 2012, κατάγραψε δηλαδή αύξηση 208,6%. Αντίστοιχα ο ΟΛΘ την ίδια περίοδο είχε τζίρο 24,8 εκατομμυρίων ευρώ και κέρδη 11,7 εκατ. ευρώ.
Όμως εντυπωσιακή αύξηση καταγράφει και ο ΣΕΠ, η θυγατρική εταιρία της Cosco στις προβλήτες που διαχειρίζεται στον Πειραιά. Στο επτάμηνο διακινήθηκαν 1.369.000 εμπορευματοκιβώτια έναντι 1.222.000 το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, αύξηση 12%. Μόνο τον Ιούλιο η αύξηση έφθασε το 23,6%. Μετά και τη νέα συμφωνία του φιλικού διακανονισμού μεταξύ ΟΛΠ και Cosco οι κινήσεις ετησίως αναμένεται να φθάσουν τα 6.200.000 από 3.700.000.