Δυσοίωνες προβλέψεις για την πορεία της απασχόλησης περιλαμβάνει η έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ. Προβλέπει ότι η ελληνική οικονομία θα χρειαστεί περισσότερα από 20 χρόνια για να δημιουργήσει τις θέσεις εργασίας που θα χάθηκαν τα χρόνια της κρίσης. Αμφισβητεί το υπουργείο Εργασίας.
Δυσοίωνες προβλέψεις για την πορεία της απασχόλησης περιλαμβάνει η έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, που προβλέπει ότι η ελληνική οικονομία θα χρειαστεί περισσότερα από 20 χρόνια για να δημιουργήσει τις θέσεις εργασίας που θα χάθηκαν τα χρόνια της κρίσης.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΝΕ ΓΣΕΕ, θα χρειαστούν δύο δεκαετίες για να απορροφηθεί το 1 εκατομμύριο των ανέργων που έχουν δημιουργηθεί μετά το 2009 και να πέσει η ανεργία κάτω από το 10%. Προϋπόθεση, μάλιστα, για να συμβεί αυτό είναι να υπάρξει ανάπτυξη της τάξης του 3,5% κι αυτό με τη σειρά του απαιτεί επενδύσεις που αναλογούν στο 20% του ΑΕΠ.
Παράγοντες της αγοράς, επισημαίνουν ότι ακόμη κι αν επιστρέφαμε σε ρυθμούς ανάπτυξης, αυτή για τουλάχιστον 2 χρόνια θα ήταν μια "άνεργη" ανάπτυξη, καθώς οι επιχειρήσεις θα περίμεναν τουλάχιστον 2 χρόνια μέχρι να δουν τους ρυθμούς αυτούς να σταθεροποιούνται πριν αρχίσουν να κάνουν τις πρώτες προσλήψεις.
Αμφισβητεί το υπουργείο Εργασίας
Την έκθεση του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ αμφισβητεί το υπουργείο Εργασίας, το οποίο σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για απαισιόδοξους προφήτες που χρησιμοποιούν τα χειρότερα σενάρια και προβλέπουν την καταστροφή τη στιγμή που -όπως υπογραμμίζει- το ισοζύγιο προσλήψεων απολύσεων οκταμήνου στη μισθωτή απασχόληση είναι θετικό.
"Οι απαισιόδοξοι προφήτες χρησιμοποιώντας τα χειρότερα σενάρια μαθηματικών μοντέλων προβλέπουν την καταστροφή, κάνοντας παιχνίδια εντυπωσιασμού. Όλα τα επίσημα στοιχεία σχετικά με την πορεία της απασχόλησης και της ανεργίας τον τελευταίο χρόνο στην χώρα μας τους διαψεύδουν και επιτρέπουν μία πιο αισιόδοξη προοπτική" τονίζει το υπουργείο.
Και προσθέτει: "Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο ρυθμός αύξησης των ανέργων σε ετήσια βάση μειώθηκε από το 42,8% τον Ιούλιο του 2012, σε 16,3% τον Μάιο του 2013, υποδηλώνοντας την ανάσχεση των αυξητικών ρυθμών της ανεργίας και σαφή δείγματα σταθεροποίησης της αγοράς εργασίας".
"Εφιαλτική" εικόνα σε Μακεδονία – Θράκη
Ιδιαίτερα αρνητικά στοιχεία για την πορεία της ανεργίας παρουσίασαν σήμερα και τα Εργατικά Κέντρα Μακεδονίας και Θράκης, στη βάση δικών τους μελετών.
Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία:
Στη Θεσσαλονίκη το ποσοστό της ανεργίας αγγίζει το 36%
Στον Έβρο το ποσοστό της ανεργίας ανέρχεται σε 40%
Στην Ημαθία το αντίστοιχο ποσοστό είναι 35%
Στα Γιανιτσά Πέλλας η ανεργία αγγίζει το 56% ενώ 6 στις 10 επιχειρήσεις δεν πληρώνουν τους εργαζόμενούς τους από 3 έως 16 μήνες
Στη Δράμα το ποσοστό φτάνει το 50%, ενώ παρατηρείται εκτεταμένο κύμα μετανάστευσης
Στην Κοζάνη η ανεργία φτάνει το 35% και στους νέους 75%, ενώ το 2012 έκλεισαν 700 επιχειρήσεις και άνοιξαν 400
Στην Κομοτηνή το ποσοστό της ανεργίας διαμορφώνεται στο 46%.