Απερρίφθησαν σήμερα οι δυο βουλευτικές τροπολογίες που κατατέθηκαν στην Βουλή για την παράταση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.
Απερρίφθησαν σήμερα οι δυο βουλευτικές τροπολογίες που κατατέθηκαν στην Βουλή για την παράταση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.
Επρόκειτο για δυο τροπολογίες ζητούσαν την αναστολή των πλειστηριασμών και συζητήθηκαν στο πλαίσιο νομοσχεδίου του υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης.
Η πρώτη προερχόταν από τους κ. Λοβέρδο και Αηδόνη και προέβλεπε παράταση μέχρι τις 31-12-2014 και η δεύτερη των κ. Σταυρογιάννη και Κουράκου για παράταση της απαγόρευσης μέχρι τις 31-12-2016.
Η κυβέρνηση δια του κ. Καράογλου δεν τις έκανε δεκτές και είπε ότι είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα το οποίο η κυβέρνηση θα το αντιμετωπίσει το επόμενο διάστημα.
Ήδη, το μεσημέρι της Τετάρτης στο υπουργείο Οικονομικών έγινε σύσκεψη για το θέμα με την συμμετοχή του Δημήτρη Σταμάτη και του Κωστή Χατζηδάκη καθώς φαίνεται πως αναζητείται η καταλληλότερη φόρμουλα.
Ο πρωθυπουργός, με χθεσινή του παρέμβαση στην ευρεία διυπουργική σύσκεψη στο μέγαρο Μαξίμου, έβαλε "φρένο" στη συζήτηση για τους πλειστηριασμούς ξεκαθαρίζοντας ότι είναι ένα θέμα που θέλει να το επεξαργαστεί ο ίδιος.
Υπό αυτή την έννοια, κρίσιμη είναι η αυριανή συνάντησή του με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ευάγγελο Βενιζέλο.
Η συνάντηση των δυο αντρών αναμένεται να είναι εφ' όλης της ύλης, ωστόσο, θεωρείται βέβαιο ότι θα τεθεί επί τάπητος και το θέμα των πλειστηριασμών.
Κυβερνητικοί βουλευτές προειδοποιούν το μέγαρο Μαξίμου ακόμη και με πολιτικό ατύχημα, απειλώντας να καταψηφίσουν τη ρύθμιση για ξεπάγωμα των πλειστηριασμών που ζητεί η τρόικα.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε στην πρωινή εκπομπή του MEGA οτι προτεραιότητα για την κυβέρνηση είναι η προστασία των αδύναμων.
"Αυτές οι ευαισθησίες και ανησυχίες τις συμμεριζόμαστε όλοι. Δεν υπάρχει κάποιος διαφορετικός. Και επαναλαμβάνω απόλυτη προτεραιότητα είναι η προστασία των πλέον αδύναμων", σημείωσε ο κ. Κεδίκογλου ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωση που εξέδωσε για το θέμα έκανε λόγο για "αναδίπλωση" της κυβέρνησης μετά τον ξεσηκωμό της κοινής γνώμης.
"Οι αντιδράσεις πολλών βουλευτών της ΝΔ και των υπολοίπων κομμάτων έφθασαν εκεί που έπρεπε να φθάσουν γιατί όταν ένας βουλευτής της ΝΔ λέει την διαφορετική άποψη καταλαβαίνουμε όλοι ότι θέλουμε να την ακούσει ο πρωθυπουργός", είπε ο βουλευτής της ΝΔ, κ. Ταμήλος.
"Δεν παίζουμε εδώ πέρα, όταν έχει να κάνει με παρέμβαση του πρωθυπουργού πιστεύω αλλά και του κ. Βενιζέλου που γνωρίζετε πολύ καλά ότι έχουμε συζητήσει προφανώς για να τα λέω αυτά. Καταλαβαίνετε πάρα πολύ καλά, ότι μπαίνουμε σε ένα τελικό στάδιο, όλες αυτές οι ανασφάλειες που δημιουργήθηκαν κατά την γνώμη μου με ευθύνη κάποιων κυβερνητικών στελεχών και χωρίς στοιχεία, το τονίζω αυτό και χωρίς προεργασία, λοιπόν αυτό δεν έπρεπε να γίνει", τόνισε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, κ. Πρωτόπαπας.
"Υπάρχει ένα θέμα εδώ. Τι θα αλλάξει από σήμερα, αύριο, μεθαύριο ή αντιμεθαύριο, ή σε καταλληλότερους χρόνους κατά την εκτίμηση του κ. πρωθυπουργού για να υπάρξει μια ρύθμιση σαν και αυτή που είχε υπάρξει πέρυσι, πρόπερυσι και πριν από τρία χρόνια. Τίποτα δεν θα αλλάξει. Αντίθετα, επιμηκύνεται η αγωνία του κόσμου που τον ενδιαφέρει το θέμα", επισήμανε ο πρόεδρος της Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα που τον ενδιαφέρει το θέμα.
Οι κυβερνητικές σκέψεις
Η κυβέρνηση επεξεργάζεται τα κριτήρια, τα οποία θα συμπεριλάβει σε νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή μέχρι το Δεκέμβριο, θα προηγηθεί όμως παζάρι με την τρόικα, που ζητεί την πλήρη άρση της προστασίας για όλα τα ακίνητα.
Η κυβέρνηση αντιπροτείνει να υπάρχει πενταετής προστασία, δηλαδή το 2014 να βγουν σε πλειστηριασμό τα ακίνητα που κανονικά θα έπρεπε να έχουν βγει το 2009, το 2015 όσα έχουν απόφαση πλειστηριασμού από το 2010 κοκ.
Παράλληλα, θα τεθούν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, ενώ αναμένεται να καθοριστεί και ένα ελάχιστο αποδεκτό επίπεδο διαβίωσης για κάθε νοικοκυριό, κάτω από το οποίο δεν θα μπορεί να βγει στο σφυρί η κατοικία.
Προστασία θα υπάρξει και για άνεργους, τρίτεκνους, πολύτεκνους και άτομα με αναπηρία, ενώ εξετάζεται και η σταδιακή μείωση της αντικειμενικής κάτω από την οποία απαγορεύονται οι πλειστηριασμοί, που σήμερα διαμορφώνεται στις 200.000 ευρώ.