Έχοντας εντοπίσει κενό ασφαλείας στο Facebook και αφότου προσπάθησε ανεπιτυχώς να ενημερώσει τους υπεύθυνους του δημοφιλέστερου παγκοσμίως κοινωνικού δικτύου, αποφάσισε να "παραβιάσει" το προφίλ του ιδρυτή του πλατφόρμας Μαρκ Ζούκεμπεργκ. Ο λόγος για τον 30χρονο Xαλίλ Σριατέχ, έναν Παλαιστίνιο προγραμματιστή ηλεκτρονικών υπολογιστών.
Έχοντας εντοπίσει κενό ασφαλείας στο Facebook και αφότου προσπάθησε ανεπιτυχώς να ενημερώσει τους υπεύθυνους του δημοφιλέστερου παγκοσμίως κοινωνικού δικτύου, αποφάσισε να "παραβιάσει" το προφίλ του ιδρυτή του πλατφόρμας Μαρκ Ζούκεμπεργκ.
Ο λόγος για τον 30χρονο Xαλίλ Σριατέχ, έναν Παλαιστίνιο προγραμματιστή ηλεκτρονικών υπολογιστών που ζει κοντά στη Χεβρώνα της Δυτικής Όχθης, ο οποίος είναι άνεργος εδώ και δύο χρόνια, αλλά όπως όλα δείχνουν… δεν θα παραμείνει για πολύ ακόμα.
Ο Σριατέχ χρησιμοποίησε δύο φορές συγκεκριμένη εφαρμογή (Whitehat) που διαθέτει το Facebook για όσους εντοπίζουν κενά ασφαλείας στην πλατφόρμα, τους οποίους μάλιστα επιβραβεύει με χρηματική αμοιβή ύψους τουλάχιστον 500 δολαρίων. Ωστόσο, αφού και οι δύο αναφορές του έπεσαν στο κενό, αποφάσισε να κοινοποιήσει το θέμα στον κλειδωμένο "τοίχο" του ιδρυτή του Facebook!
Στο μήνυμά του στο προφίλ του Ζούκερμπεργκ, ο Παλαιστίνιος "χάκερ" έγραψε ότι παραβίασε τον λογαριασμό του, έτσι ώστε να τραβήξει την προσοχή του σχετικά με ένα σημαντικό πρόβλημα ασφαλείας που εντόπισε, αφού οι συνεργάτες του στο Facebook αγνοούσαν τις αναφορές του. Ο Σριατέχ ξεκινούσε το μήνυμά του ως εξής:
"Αγαπητέ Μαρκ Ζούκερμπεργκ,
Κατ' αρχήν συγγνώμη που σου χαλάω την ησυχία και ποστάρω στον τοίχο σου. Δεν είχα άλλη επιλογή, μετά τις αναφορές μου στην ομάδα σου. Το όνομά μου είναι Χαλίλ και είμαι από την Παλαιστίνη".
Λίγο αργότερα, η ομάδα ασφάλειας του Facebook μπλόκαρε το λογαριασμό του Παλαιστίνιου προγραμματιστή και επικοινώνησε μαζί του. Στην πορεία, το Facebook παραδέχτηκε πως πράγματι υπήρχε κενό ασφαλείας, το οποίο και διόρθωσε. Ωστόσο, ανακοίνωσαν στον Χαλίλ πως δεν δικαιούται αμοιβής καθώς παραβίασε τους κανόνες χρήσης της πλατφόρμας και αρκέστηκαν στο να ενεργοποιήσουν εκ νέου τον λογαριασμό του.
Ο Xαλίλ Σριατέχ δήλωσε ότι αρχικά απογοητευτηκε από τον τρόπο με τον οποίο τον αντιμετώπισε το Facebook. Η απογοήτευση, όμως, έδωσε τη θέση της στον ενθουσιασμό, μπροστά στη "βροχή" προτάσεων που δέχτηκε για προσφορά μιας θέσης εργασίας από εργοδότες απ' όλο τον κόσμο!
Σε κάθε περίπτωση, η ιστορία του Παλαιστίνιου προγραμματιστή πυροδότησε μεγάλη συζήτηση σχετικά με τα επίπεδα ασφαλείας στο Facebook, αλλά και με τη ζημία που προκλήθηκε γύρω από το προφίλ του δημοφιλούς δικτύου σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της όλης υπόθεσης.