Για ενδείξεις μεταστροφής του κλίματος στην ελληνική οικονομία κάνει λόγο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, με αφορμή την υπογραφή της συμφωνίας για τον ΟΠΑΠ, σε συνδυασμό με τα στοιχεία της εκτέλεσης του προϋπολογισμού στο πρώτο επτάμηνο του 2013, αλλά και εκείνα που δείχνουν επιβράδυνση της ύφεσης.
Για ενδείξεις μεταστροφής του κλίματος στην ελληνική οικονομία κάνει λόγο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, με αφορμή την υπογραφή της συμφωνίας για τον ΟΠΑΠ, σε συνδυασμό με τα στοιχεία της εκτέλεσης του προϋπολογισμού στο πρώτο επτάμηνο του 2013, αλλά και εκείνα που δείχνουν επιβράδυνση της ύφεσης.
Με φόντο τα στοιχεία, ο Γιάννης Στουρνάρας εκφράζει την εκτίμηση πως η κυβέρνηση βρίσκεται πιο κοντά στην επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος. Ο υπουργός, που παραβρέθηκε σήμερα στην τελετή υπογραφής για την πώληση του ΟΠΑΠ, έκανε λόγο για καλά νέα που δείχνουν πρόοδο της ελληνικής οικονομίας.
"Η Ελλάδα μπαίνει σε ένα δρόμο πια προόδου αν λάβουμε υπόψη ότι αυτό σήμερα είναι ένα καλό νέο μεταξύ άλλων δύο καλών νέων που είχαμε. Το ένα είναι τα αποτελέσματα του επταμήνου για τον κρατικό προϋπολογισμό, όπου έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα. Επίσης βγήκαν τα στοιχεία του εθνικού προϊόντος για το β' τρίμηνο του έτους που δείχνουν σαφή αποκλιμάκωση της ύφεσης κατά μια εκατοστιαία μονάδα του ΑΕΠ από το α' τρίμηνο στο β΄ τρίμηνο, άρα νομίζω ότι κλείνουμε μια περίοδο με καλά αποτελέσματα, τα οποία είμαι σίγουρος ότι θα τα συνεχίσουμε" είπε ο κ. Στουρνάρας.
Ωστόσο, τα στοιχεία που επικαλείται ο υπουργός Οικονομικών, έρχονται στον απόηχο ιστορικών ρεκόρ στην ανεργία, που καλπάζει ιδιαίτερα στους νέους. Μάλιστα, η τελευταία έκθεση του ΔΝΤ δείχνει ότι η ανεργία θα κλείσει στο 27% εφέτος και θα αποκλιμακώνεται με πολύ αργούς ρυθμούς, στο:
26% το 2014
24% το 2015
21% το 2016
18,7% το 2017.
Πρωτογενές πλεόνασμα 2,6 δισ. ευρώ στο επτάμηνο
Σε ό,τι αφορά τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα, ο κρατικός προϋπολογισμός στο επτάμηνο παρουσίασε πρωτογενές πλεόνασμα 2,6 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 3,1 δισ. ευρώ.
Βέβαια, στο αποτέλεσμα αυτό έχουν προσμετρηθεί και έσοδα 1,5 δισ. ευρώ από την απόδοση κερδών των κεντρικών τραπεζών του ευρωσυστήματος από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν, τα οποία δεν λαμβάνονται υπόψη στον φετινό προϋπολογισμό ούτε στην επίτευξη των στόχων από την τρόικα, όμως ακόμη και αν δεν υπολογιστούν τα συγκεκριμένα έσοδα, το πρωτογενές ισοζύγιο δείχνει πλεόνασμα 1,1 δισ. ευρώ.
Στο αποτέλεσμα συνέβαλε και η συρρίκνωση των δαπανών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 1,3 δισ. ευρώ έναντι των στόχων, ενώ συνολικά οι δαπάνες του προϋπολογισμού είναι μειωμένες κατά 3,3 δισ. ευρώ έναντι του στόχου.
Πάντως, στα φορολογικά έσοδα προ επιστροφών, εν εξαιρεθούν οι εισπράξεις από τις κεντρικές τράπεζες, παραμένει η υστέρηση στα 1,43 δισ. ευρώ.
Τα φορολογικά έσοδα τον Ιούλιο ανήλθαν σε 4,8 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 185 εκατ. ευρώ έναντι των στόχων, ενώ αύξηση κατά 82 εκατ. ευρώ παρουσιάζουν και τα έσοδα από τη φορολογία των επιχειρήσεων.
Οι έμμεσοι φόροι είναι αυξημένοι κατά 247 εκατ. ευρώ, ειδικά ο ΦΠΑ κατά 17 εκατ. ευρώ και ο ειδικός φόρος στον καπνό κατά 68 εκατ. ευρώ.
Τα έσοδα του ΠΔΕ είναι υπερτριπλάσια έναντι του στόχου των 700 εκατ. ευρώ, στα 2,2 δισ. ευρώ.
Αντίθετα, μειωμένα κατά 273 εκατ. ευρώ είναι τα έσοδα από το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, λόγω της παράτασης στις φορολογικές δηλώσεις και κατά 56 εκατ. ευρώ οι άμεσοι φόροι προηγούμενων ετών από την καθυστέρηση στην αποστολή του ΦΑΠ του 2011.
Επιβράδυνση ύφεσης στο β' τρίμηνο
Θετικά είναι και τα μηνύματα από το μέτωπο της ύφεσης, που δείχνουν επιβράδυνση, αφού στο δεύτερο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο 4,6%, από 5,6% στο πρώτο τρίμηνο.
Η συρρίκνωση του ΑΕΠ στο εξάμηνο φθάνει το 5,1% και για να επιτευχθεί ο ετήσιος στόχος του 4,2% θα πρέπει στο δεύτερο εξάμηνο να κινηθεί λίγο πάνω από το 3%.
Η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος φέτος και θετικών ρυθμών ανάπτυξης από το επόμενο έτος θα ανοίξει και επισήμως τη συζήτηση για νέα ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Eurogroup.