Με τη συνάντηση με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν στη Νέα Υόρκη ολοκληρώθηκαν χθες το απόγευμα οι επίσημες επαφές του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στις ΗΠΑ. Στο επίκεντρο της συνάντησης, που διήρκεσε 45 λεπτά, βρέθηκε το Κυπριακό, ενώ συζητήθηκε και το Σκοπιανό και θέματα διεθνούς ενδιαφέροντος.
Με τη συνάντηση με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν στη Νέα Υόρκη ολοκληρώθηκαν χθες το απόγευμα οι επίσημες επαφές του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στις ΗΠΑ.
Στο επίκεντρο της συνάντησης, που διήρκεσε 45 λεπτά, βρέθηκε το Κυπριακό και η επικείμενη έναρξη των διαπραγματεύσεων τον Οκτώβριο, με τον κ. Σαμαρά να αναλύει στον συνομιλητή του τις θέσεις της ελληνικής πλευράς.
Στη συνάντηση παρών ήταν και ο ειδικός απεσταλμένος, αρμόδιος για τις διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό, Μάθιου Νίμιτς, παρουσία που υποδηλώνει πως το ενδιαφέρον του ΟΗΕ για το θέμα παραμένει ενεργό. Συνολικά, στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα ειδικού ενδιαφέροντος για την περιοχή της Μεσογείου.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι έγινε αναλυτική συζήτηση για τις εξελίξεις στη Συρία και για το ενδεχόμενο αποσταθεροποίησης της ευρύτερης περιοχής.
Αμέσως μετά, ο κ. Σαμαράς μίλησε για "πολύ γόνιμη συζήτηση" που έδωσε την ευκαιρία στην ελληνική πλευρά να διατυπώσει τις θέσεις της. Επισήμανε χαρακτηριστικά:
"Στη συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ αναλύθηκαν διάφορα ζητήματα, θα έλεγα παγκοσμίου ενδιαφέροντος και τα γνωστά θέματα που αφορούν την Ελλάδα. Είχαμε μία πολύ γόνιμη συζήτηση και ήταν μία ευκαιρία να εξηγήσουμε στον γενικό γραμματέα τις ελληνικές θέσεις και τις απόψεις".
Ερωτηθείς σχετικά από τους δημοσιογράφους, ο κ. Σαμαράς δήλωσε "πάρα πολύ" ευχαριστημένος από τα αποτελέσματα των συναντήσεων που είχε στις ΗΠΑ.
Πριν από τη συνάντηση με τον Μπαν Κι Μουν, ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε την αρχιεπισκοπή και είχε μια θερμή συνομιλία με τον αρχιεπίσκοπο Δημήτριο, ενώ μίλησε επιφανείς εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας στο Metropolitan Club.
Στην ομιλία του, ο Αντώνης Σαμαράς εμφανίσθηκε αισιόδοξος για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση, λέγοντας ότι το διακρίνουν πλέον και οι πολίτες, κάλεσε τους Έλληνες ομογενείς να επενδύσουν στη χώρα και περιέγραψε τους τρεις στόχους-προτεραιότητες, που είναι η εκπλήρωση των υποχρεώσεων, η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος και η έξοδος στις αγορές.
Αναφερόμενος στην κυβέρνηση συνεργασίας, ο πρωθυπουργός μίλησε για υπέρβαση αντιθέσεων του παρελθόντος, ενώ έθεσε διαχωριστική γραμμή απέναντι στην αντιπολίτευση, λέγοντας ότι αυτή επιθυμεί την επιστροφή στη δραχμή.