Την κορύφωση της σύγκρουσης ανάμεσα στη κυβέρνηση Ερντογάν και το βαθύ κράτος της Τουρκίας σηματοδοτεί η απόφαση για την υπόθεση Εργκενεκόν. Σε ισόβια κάθειρξη καταδικάστηκαν από το δικαστήριο του Σιλιβρί ο γενικός επιτελάρχης Ιλκέρ Μπασμπούγ και πέντε πρώην αρχηγοί ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας.
Η απόφαση του δικαστηρίου για την υπόθεση Εργκενεκόν, που ανακοινώθηκε σήμερα σηματοδοτεί την κορύφωση της σύγκρουσης ανάμεσα στη κυβέρνηση Ερντογάν και το βαθύ κράτος της Τουρκίας.
Η κατηγορία είναι ότι σχεδίαζαν στρατιωτικό πραξικόπημα και οργάνωσαν συνωμοσία, με στόχο να δολοφονήσουν τον Ταγίπ Ερντογάν, το νομπελίστα συγγραφέα Ορχάν Παμούκ και άλλες προσωπικότητες. Στη λίστα των δολοφονιών υπήρχε και το όνομα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.
Ορισμένοι από τους καταδικασθέντες θεωρούνται και εμπνευστές του σχεδίου "βαριοπούλα", καθώς φέρεται να σχεδίαζαν κατάρριψη τουρκικού μαχητικού από την ίδια την Τουρκία για να προκληθεί θερμό στο Αιγαίο.
Σε ισόβια κάθειρξη καταδικάστηκαν από το δικαστήριο του Σιλιβρί ο γενικός επιτελάρχης Ιλκέρ Μπασμπούγ και πέντε πρώην αρχηγοί ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας που κατηγορούνται για συμμετοχή στο δίκτυο Εργκένεκον, της φερόμενης συνομωσίας με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης Ερντογάν.
Προεξοφλώντας ήδη από χθες την ετυμηγορία επέκρινε στο λογαριασμό του στο twitter το δικαστήριο λέγοντας πως η κοινή γνώμη δεν θα δεχθεί την τιμωρία αθώων.
Όπως μετέδωσε το δελτίο του τουρκικού δικτύου NTV, "για πρώτη φορά στην ιστορία της Τουρκικής Δημοκρατίας ένας πρώην αρχηγός ενόπλων δυνάμεων, ο Ιλκέρ Μπασμπούγ, καταδικάζεται σε ισόβια κάθειρξη".
Τουλάχιστον 17 κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν σε ισόβια, μεταξύ των οποίων και 10 απόστρατοι στρατηγοί και ανώτεροι αξιωματικοί. Άλλα 60 άτομα καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης από ένα έως 47 έτη, ανάμεσά τους και τρεις βουλευτές της αντιπολίτευσης. Ενώ τουλάχιστον 21 κατηγορούμενοι αθωώθηκαν.
Μεταξύ των γνωστών ονομάτων που καταδικάστηκαν να περάσουν το υπόλοιπο της ζωής τους στη φυλακή είναι ο πρώην διοικητής της Α΄ Στρατιάς στρατηγός ε.α. Χουρσίτ Τολόν, ο πρώην αρχηγός της στρατοχωροφυλακής στρατηγός ε.α. Σενέρ Έρουιγκουρ, ο αρχηγός του Εργατικού Κόμματος Ντογού Περιντσέκ, ο δημοσιογράφος Τουντζάϊ Οζκάν, η εκπρόσωπος του λεγόμενου Τουρκορθόδοξου Πατριαρχείου, Σεβγκί Ερένερολ, αλλά κι ο δικηγόρος Κεμάλ Κεριντσίζ, μέλος ομάδας των Γκρίζων Λύκων που προετοίμαζε απόπειρα δολοφονίας του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.
Με τις σημερινές ετυμηγορίες του 13ου Κακουργιοδικείου της Κωνσταντινούπολης έπεσε η αυλαία μιας ιστορικής δίκης που διήρκεσε 5 χρόνια και πυροδότησε μια άγρια διαμάχη μεταξύ της κοσμικής ελίτ της Τουρκίας και της ισλαμικής κυβέρνησης του Ταγίπ Ερντογάν.
Σήμερα απαγορεύτηκαν ακόμα και οι πτήσεις πάνω από τα δικαστήρια καθώς υπήρχε καταγγελία πως το Λαϊκό Επαναστατικό Μέτωπο -το οποίο έγινε γνωστό από την επιχείρηση της αντιτρομοκρατικής στη Χίο- θα πραγματοποιήσει επίθεση στα δικαστήρια.
Από αργά χθες το βράδυ είχαν μεταφερθεί στην περιοχή ενισχυμένες δυνάμεις ενώ μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου επετράπη η είσοδος μόνο στους δικηγόρους, τους κατηγορούμενους και σε δημοσιογράφους, στους οποίους έγιναν αυστηροί έλεγχοι.
Όμως και σήμερα δεν έλειψαν τα επεισόδια στην περιοχή γύρω απ' το δικαστήριο στη Σηλυβρία, περίπου 40 χιλιόμετρα δυτικά της Κωνσταντινούπολης, όταν η αστυνομία επενέβη με δακρυγόνα και υδραντλίες για να απωθήσει διαδηλωτές που κατάφεραν να σπάσουν το μπλόκο των αρχών αψηφώντας την απαγόρευση των συγκεντρώσεων σε δεκάδες πόλεις της Τουρκίας.
Οι εισαγγελείς υποστήριξαν πως οι κατηγορούμενοι, ένα δίκτυο εθνικιστών με την κωδική ονομασία Εργκένεκον, από το όνομα κοιλάδας στην κεντρική Ασία, που θεωρείται αρχαία κοιτίδα του τουρκικού έθνους, πραγματοποίησαν εκτελέσεις και βομβιστικές επιθέσεις, σκηνοθετημένες έτσι ώστε να αποδίδονται σε ισλαμιστές, για να προκαλέσουν στρατιωτικό πραξικόπημα.
Μετά τη σημερινή ανακοίνωση του Δικαστηρίου, αναμένεται η έκδοση της αναλυτικής απόφασης. Θα ακολουθήσει η φάση της έγκρισης ή απόρριψης της απόφασης, εκ μέρους του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου. Σε περίπτωση που υπάρξει ακύρωση, η δίκη θα ξαναγίνει.
Αφορμή για να έλθει στο προσκήνιο η υπόθεση Εργκενεκόν ήταν ο εντοπισμός 27 χειροβομβίδων τον Ιούνιο του 2007 σε γιάφκα στη συνοικία Ουμράνιγε της ανατολικής Κωνσταντινούπολης. Η πρώτη δικάσιμος έγινε στις 10 Οκτωβρίου 2008. Έκτοτε ενοποιήθηκαν διάφορες υποθέσεις και κατηγορητήρια και εντάχθηκαν στο πλαίσιό της.
Αντιδράσεις για την απόφαση
Συγκεντρώσεις και επεισόδια πραγματοποιούνται σε διάφορα μέρη της χώρας, αντιδρώντας στην απόφαση του δικαστηρίου, παρά την απαγόρευση συγκεντρώσεων και τις συλλήψεις που έγιναν το Σαββατοκύριακο.
Οι επικριτές του Ταγίπ Ερντογάν, μεταξύ των οποίων και το κεμαλικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα, υποστηρίζουν πως οι κατηγορίες είναι κατασκευασμένες για να φιμώσουν την αντιπολίτευση και να δαμάσουν τους υπέρμαχους του κοσμικού χαρακτήρα της Τουρκίας.
Ισχυρίζονται πως οι δικαστές δέχθηκαν πολιτικές παρεμβάσεις κατά την εκδίκαση της υπόθεσης.Τον κατηγορούν ότι προσπαθεί να χειραγωγήσει την αντιπολίτευση.
Να σημειωθεί ότι τις ημέρες των επεισοδίων στην πλατεία Ταξίμ, η κυβέρνηση πέρασε και μια νομοθετική αλλαγή που σήμερα εήρθε στο προσκήνιο. Καταργήθηκε η διάταξη που όριζε τον τουρκικό στρατό ως θεματοφύλακα του δημοκρατικού πολιτεύματος.
Ενδεικτικό του εκρηκτικού κλίματος που επικρατεί στη χώρα είναι ότι και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτήρισε παράνομες τις αποφάσεις των ειδικών δικαστηρίων.
Από την άλλη πλευρά, ο στενός συνεργάτης του Ταγίπ Ερντογάν, Μπαγίς κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι με αφορμή τις αποφάσεις του δικαστηρίου επιχειρεί να οδηγήσει τη χώρα προκαλώντας εξέγερση.