Σε αλλαγές στο Λύκειο και τον τρόπο εισαγωγής στα ανώτατα ιδρύματα, προχωρά το υπουργείο Παιδείας, το οποίο φιλοδοξεί να εφαρμοστούν από τον Σεπτέμβριο
Σε αλλαγές στο Λύκειο και τον τρόπο εισαγωγής στα ανώτατα ιδρύματα, προχωρά το υπουργείο Παιδείας, το οποίο φιλοδοξεί να εφαρμοστούν από τον Σεπτέμβριο.
Η αποσύνδεση του απολυτηρίου από τις Πανελλήνιες εξετάσεις, η μείωση των μαθημάτων στις Εξετάσεις, αλλά και οι κατευθύνσεις είναι οι βασικότερες από τις αλλαγές που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που θα μπει άμεσα σε διαβούλευση.
Σε ό,τι αφορά την εισαγωγή στα ανώτατα ιδρύματα περίπου το ένα πέμπτο της επιτυχίας θα εξαρτάται από τις βαθμολογικές επιδόσεις και στις τρεις τάξεις του Λυκείου.
Με ειδικούς συντελεστές αυξάνουσας βαρύτητας θα πολλαπλασιάζεται ο βαθμός προαγωγής και στις τρεις τάξεις του λυκείου και το άθροισμα θα συνυπολογίζεται με το μέσο όρο βαθμολογίας στα εξεταζόμενα μαθήματα των πανελλαδικών, τα οποία μειώνονται σε 4 από 6 που είναι σήμερα. Εάν ο μέσος όρος βαθμολογίας στα 4 μαθήματα των πανελλαδικών είναι μεγαλύτερος από το μέσο όρο των απολυτηρίων στις 3 τάξεις θα υπάρχει μπόνους για τον υποψήφιο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Παράδειγμα για δυο μαθητές του δεύτερου επιστημονικού πεδίου, με τους ίδιους βαθμούς στις πανελλαδικές και με διαφορετικούς βαθμούς στις τρεις τάξεις του Λυκείου. Και οι δυο έχουν γράψει 12 στη Νεοελληνική Γλώσσα, 14 στα Μαθηματικά, 9 στη Φυσική και 12 στη Χημεία. Μέσος όρος 12. Διαφέρουν όμως οι βαθμοί τους στις τρεις τάξεις του Λυκείου.
Ο πρώτος μαθητής βάσει υπολογισμού με συντελεστές 0,5 για την πρώτη, 0,7 για την δεύτερη και 0,9 για την τρίτη τάξη έχει μεσώ όρο 13 και ο δεύτερος μαθητής 8,66. Έτσι ο πέμπτος βαθμός που προσμετράται για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μετά από διαίρεση του γινομένου του αθροίσματος δια το 3 για για τον πρώτο μαθητή είναι 9,33. Για τον δεύτερο είναι 9,66 καθώς συγκέντρωσε μεγαλύτερη βαθμολογία στις πανελλαδικές σε σχέση με το μέσο όρο των απολυτηρίων των τριων τάξεων κερδίζοντας μια επιπλέον μονάδα ως προσαύξηση στον υπολογισμό του μέσου όρου της δευτέρας Λυκείου.
Λιγότερα μαθήματα, αποσύνδεση του απολυτηρίου του λυκείου από τις πανελλαδικές και εξειδίκευση είναι τα κυρίαρχα στοιχεία του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας, όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας "Καθημερινή".
Έτσι:
Μειώνονται σε 4 από 6 εξεταζόμενα μαθήματα στις πανελλαδικές
Στην τρίτη τάξη του λυκείου οι μαθητές θα μπορούν να πάρουν απολυτήριο με 7 μαθήματα, σχεδόν τα μισά δηλαδή
Τρεις θα είναι οι ομάδες μαθημάτων προσανατολισμού στην ίδια τάξη αντί για 4 επιστημονικά πεδία
Οι στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές θα περιλαμβάνονται σε ένα ανεξάρτητο επιστημονικό πεδίο.
Ειδικότερα, η μια ομάδα θα περιλαμβάνει ανθρωπιστικές σπουδές του 1ου επιστημονικού πεδίου, η δεύτερη θετικές και τεχνολογικές σπουδές του 2ου 3ου και 4ου πεδίου και η 3η ομάδα μαθημάτων οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές σπουδές.
Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στη δημιουργία Οργανισμού Εθνικών Εξετάσεων που θα αντικαταστήσει τις κεντρικές επιτροπές εξετάσεων ενώ θα δημιουργηθεί και τράπεζα θεμάτων απ' όπου θα γίνεται η επιλογή της ύλης στις πανελλαδικές.