Ασφυκτικές πιέσεις για μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων ασκεί στην Αθήνα το ΔΝΤ, το οποίο μάλιστα διατυπώνει την ανησυχία του για τις σχετικές προθέσεις της κυβέρνησης, υποστηρίζοντας λίγο-πολύ ότι αντί οι κυβερνώντες να ασχοληθούν με την έξοδο από το Δημόσιο των λεγόμενων ακατάλληλων, αναζητούν τρόπους μετακίνησής τους.
Ασφυκτικές πιέσεις για μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων ασκεί στην Αθήνα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο μάλιστα διατυπώνει την ανησυχία του για τις σχετικές προθέσεις της κυβέρνησης, υποστηρίζοντας λίγο-πολύ ότι αντί οι κυβερνώντες να ασχοληθούν με την έξοδο από το Δημόσιο των λεγόμενων ακατάλληλων, αναζητούν τρόπους μετακίνησής τους, ως ο στόχος τους να είναι να αποφύγουν τις απολύσεις για τις οποίες δεσμεύθηκαν.
Οι παραπάνω ανησυχίες καταγράφονται στην έκθεση αξιολόγησης που παρουσίασε ο Πολ Τόμσεν στο διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ.
Στην έκθεσή του, το Ταμείο συνδέει άμεσα την κινητικότητα με τις απολύσεις και ζητά την απόλυση των 2.000 από τους 4.250 δημοσίους υπαλλήλους που μπήκαν σε διαθεσιμότητα τον Ιούλιο. Ειδικότερα, το ΔΝΤ αναφέρει ότι η ελληνική πλευρά επιμένει στη διατήρηση του αριθμού των απολύσεων στις 15.000, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι κάποιες απολύσεις θα γίνουν γρηγορότερα λόγω της μείωσης του χρόνου της διαθεσιμότητας από τους 12 στους 8 μήνες, εννοώντας ότι οι απολύσεις αυτές θα προκύψουν από την κινητικότητα.
Σε άλλο σημείο της έκθεσης, το Ταμείο αναφέρεται στη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να απομακρύνει από το Δημόσιο τους περίπου 4.000 συμβασιούχους που παραμένουν στις θέσεις τους με ασφαλιστικά μέτρα και προσωρινές διαταγές.
Στην έκθεσή του, το Ταμείο αναφέρει ότι παρά τη μεγάλη δημοσιότητα που δόθηκε στο κλείσιμο του κρατικού δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα, της ΕΡΤ, η πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις της δημόσιας διοίκησης παραμένει ιδιαίτερα απογοητευτική.
Σύμφωνα με την ανταπόκριση του Μιχάλη Ιγνατίου από την Ουάσινγκτον, ο κ. Τόμσεν και τα υπόλοιπα μέλη της αποστολής λαμβάνουν υπόψη τους τις διαβεβαιώσεις των αρχών ότι οι πρόσφατες αλλαγές στην εποπτεία των μεταρρυθμίσεων στο δημόσιο τομέα σηματοδοτούν μια πολύ ισχυρότερη, όπως καταγράφουν στην έκθεση, πολιτική βούληση για την προώθηση αυτών των μεταρρυθμίσεων.
Επίσης, αναφέρουν ότι και οι νέες πρωτοβουλίες στον τομέα αυτό είναι ενθαρρυντικές, συμπεριλαμβανομένων των προτάσεων για την επίλυση του προβλήματος των μόνιμων συμβασιούχων.
Εντούτοις, τα στελέχη του Ταμείου εκφράζουν την ανησυχία τους ότι η έμφαση μετατοπίζεται σημαντικά μακριά από την εξασφάλιση της εξόδου των επιόρκων και των ακατάλληλων δημοσίων υπαλλήλων, όπως αναφέρει η έκθεση. Εκφράζουν δε φόβους ότι επιχειρείται ανακατανομή του προσωπικού αυτού μέσα στον δημόσιο τομέα και όχι απόλυση, όπως συμφωνήθηκε.
Μάλιστα, τα στελέχη του Ταμείου κατηγορούν την κυβέρνηση ότι δεν είναι αξιόπιστη η προσπάθειά της στο θέμα αυτό και την εγκαλούν να προχωρήσει στις απολύσεις, ώστε στη συνέχεια να προσληφθεί νέο ειδικευμένο και έμπειρο προσωπικό.
Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΜΕGA Μιχάλης Ιγνατίου, σε συνομιλία με αξιωματούχο του Ταμείου, ο τελευταίος είπε ότι τα πολύ δύσκολα είναι μπροστά και ότι η επιθεώρηση του Σεπτεμβρίου κρίνει σχεδόν τα πάντα για το ελληνικό πρόγραμμα.