Διευκρινιστική εγκύκλιο για τις περιπτώσεις όπου μειώνεται ο ΦΠΑ από το 23% στο 13%, στον κλάδο εστίασης, εξέδωσε σήμερα το υπ. Οικονομικών. Τα αλκοολούχα ποτά παραμένουν στο 23%, ενώ στα μη αλκοολούχα ποτά, όπως αναψυκτικά και χυμοί, ο ΦΠΑ θα είναι διαφορετικός ανάλογα με την περίπτωση.
Διευκρινιστική εγκύκλιο για τις περιπτώσεις όπου μειώνεται ο ΦΠΑ από το 23% στο 13%, στον κλάδο εστίασης, εξέδωσε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών, με αποτέλεσμα η πραγματική μείωση για τον καταναλωτή να φτάσει το 8,1%.
Η μείωση ισχύει για τα είδη που πωλούνται από μπαρ, εστιατόρια, ταβέρνες, ψητοπωλεία και σουβλατζίδικα, αλλά και για τα είδη που προσφέρονται σε πακέτο.
Στον αντίποδα, στον συντελεστή ΦΠΑ 23% παραμένουν τα αλκοολούχα ποτά σε κάθε περίπτωση, και τα μη αλκοολούχα ποτά, όπως αναψυκτικά και χυμοί, αλλά κατά περίσταση, γεγονός που αναμένεται να προκαλέσει σύγχυση.
Ειδικότερα, όπως προβλέπεται, ο συντελεστής ΦΠΑ είναι διαφορετικός, στο 13%, εάν το αναψυκτικό καταναλωθεί σε ταβέρνα και διαφορετικός, στο 23%, εάν το αναψυκτικό περιλαμβάνεται σε πακέτο παράδοσης (ντελίβερι).
Επίσης, εάν κάποιος παραγγείλει το αναψυκτικό του μέσω room service ξενοδοχείου θα το χρεωθεί με ΦΠΑ 13% και εάν το καταναλώσει από το μίνι-μπαρ θα το πληρώσει με ΦΠΑ 23%.
Το μέτρο της μείωσης τίθεται σε εφαρμογή από την Πέμπτη 1η Αυγούστου, πιλοτικά για 5 μήνες, και σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, τις τιμές έχουν συμφωνήσει να ρίξουν μέχρι αυτή τη στιγμή περίπου 150.000 επιχειρηματίες, σε σύνολο 250.000 πανελλαδικά.
Στη βάση της εφαρμογής της μείωσης, πιο φτηνά θα πωλούνται και τα τουριστικά πακέτα πλέον. Όπως προβλέπει η διευκρινιστική εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών, ενώ μέχρι τώρα το 70% του πακέτου ήταν στο πολύ χαμηλό συντελεστή 6,5% και το υπόλοιπο 30% στο 23%, τώρα:
Το 65% του πακέτου είναι στον συντελεστή 6,5%
Το 25% στο 13% και
Μόνο το 10% στον υψηλό 23%, γεγονός που κάνει τις τιμές στα μεγάλα all inclusive ξενοδοχεία ακόμα πιο ελκυστικές για τους τουρίστες.
Η υπουργός Όλγα Κεφαλογιάννη επισημαίνει ότι η μείωση του ΦΠΑ είναι ενθαρρυντικό μήνυμα για την ενίσχυση του τουρισμού, τονίζοντας ότι "ο επόμενος στόχος είναι η μακροχρόνια, βιώσιμη ανάπτυξη".
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΤΕ, οι αφίξεις τον φετινό Ιούνιο είναι αυξημένες σε σχέση με τον περσινό:
Στη Μύκονο κατά 47,14%
Στη Σαντορίνη 30,08%
Στο Ηρακλειο 20,96%
Στην Κεφαλονιά 17,74% και
Στην Κέρκυρα κατά 8,46%.
Η μάχη πλέον θα δοθεί στο "μέτωπο" της φοροδιαφυγής, ειδικά στις τουριστικές περιοχές, όπου η έκδοση των αποδείξεων είναι σπάνιο φαινόμενο όπως καταγγέλλουν οι καταναλωτές. Ενδεικτικά, στη Μύκονο το 65% των επιχειρήσεων που έλεγξε η οικονομική αστυνομία -29 από τα 41 καταστήματα- βρέθηκαν να μην εκδίδουν αποδείξεις ή να μην έχουν άδεια λειτουργίας.