Την κυβερνητική δέσμευση για κοινωνικά δίκαιη ρύθμιση σχετικά με την παράταση της άρσης των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία μετέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στην εκπομπή "Πρωινό MEGA".
Την κυβερνητική δέσμευση για κοινωνικά δίκαιη ρύθμιση σχετικά με την παράταση της άρσης των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία μετέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στην εκπομπή "Πρωινό MEGA".
"Το θέμα αντιμετωπιζόταν μέχρι τώρα με ετήσιες ρυθμίσεις. Για την περυσινή ρύθμιση είχε περάσει νόμος το Δεκέμβριο, Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την ακρίβεια και μετά πέρασε νόμος, που έδινε την παράταση. Είχαμε συμφωνήσει τότε με την τρόικα και προχωρούμε. Η ρύθμιση ισχύει για ένα χρόνο. Όπως είπα και στη Βουλή, όταν περνούσε ο νόμος για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά όταν έρθει η ώρα θα ξανασυζητηθεί. Εμείς θα εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο για να έχουμε μια δίκαιη κοινωνικά ρύθμιση", τόνισε χαρακτηριστικά.
Για την ρευστότητα στην αγορά, ο κ. Χατζηδάκης επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει βελτιωθεί πολύ στο κομμάτι της απορροφητικότητας κονδυλίων αλλά έκανε λόγο για σημαντικό κενό χρηματοδότησης της ελληνικής αγοράς.
"Στο ΕΣΠΑ αυτή την ώρα, από 18οι που είμασταν στις απορροφήσεις πέρυσι, φέτος είμαστε 4οι. Οι απορροφήσεις αυτή την ώρα συμπεριλαμβανομένων των προκαταβολών είναι 67,5% . Όμως εγώ που λέω το ένα λέω και το άλλο τώρα. Να δείτε ότι σας μιλάω καθαρά. Ο στόχος απορροφήσεων που έχουμε συμφωνήσει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την τρόικα συνολικότερα, είναι 4 δισ. Θα τον πιάσουμε. Στο πρώτο εξάμηνο είμασταν στο 169%. Αλλά, είναι 4 δισ. όταν η Oliver Wyman που μας έκανε την μελέτη ενόψει και της ιδρύσεως του Ελληνικού Αναπτυξιακού Ταμείου λέει ότι αυτή την ώρα το κενό χρηματοδότησης της ελληνικής αγοράς είναι 15 με 18 δισ. ευρώ.
Γι' αυτό λοιπόν σας λέει ο κόσμος και που πάνε τα λεφτά. Τα λεφτά πάνε εκεί που πρέπει να πάνε με βάση τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και υπάρχουν έλεγχοι και διπλοί έλεγχοι και τα λοιπά αλλά από την άλλη ξαναλέω είναι 4 δισ. ετησίως και χρειαζόμαστε πολλοί περισσότερα. Γι' αυτό λέμε και στους Γερμανούς ή όποιον άλλο κάνει παρατηρήσεις τι κάνετε με την απορροφητικότητα. Είμαστε αυτή τη στιγμή πάνω από την Γερμανία στην απορροφητικότητα. Ωστόσο αυτή την ώρα μετά την κρίση που έχουμε βιώσει τα τελευταία χρόνια, το τραπεζικό μας σύστημα ήταν σακατεμένο, περάσαμε έντονα την κρίση, και γι' αυτό τον λόγο χρειάζεται και μια περίοδος προσαρμογής και να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε με συμπληρωματικά μέτρα. Ένα από τα μέτρα είναι η ίδρυση αυτού του Ταμείου για το οποίο παλέψαμε πραγματικά ένα χρόνο. Όταν το πρωτοείπα πέρυσι τον Ιούλιο στην τρόικα μια που λέγαμε προηγουμένως για διαπραγματεύσεις μου είπαν "ελάτε τώρα υπουργέ, τι κουβεντιάζετε;"", υπογράμμισε.
Για μείωση ΦΠΑ στην εστίαση είπς: "Αυτή την εβδομάδα ο κ. Σκορδάς και οι συναρμόδιοι γενικοί γραμματείς ο κ. Κομνηνός, ο κ. Στεργίου, θα έχουν ένα αγώνα δρόμου προκειμένου να συνεννοηθούν με τους αρμόδιους φορείς για να είμαστε έτοιμοι την 1η Αυγούστου και να μπορέσει αυτό να λειτουργήσει, είναι σημαντικό, είναι μια επιτυχία του πρωθυπουργού, πάλευε ένα χρόνο για να το πετύχουμε, το σύστημα είναι σε δοκιμαστική βάση, εάν δεν λειτουργήσει καλά όμως όλοι πρέπει να ξέρουν ότι αποδυναμώνεται η επιχειρηματολογία μας απέναντι στην τρόικα, είναι προς το συμφέρον όλων να κάνουν το πατριωτικό τους καθήκον και οι καταναλωτές να ζητούν αποδείξεις".
Κάνοντας μια γενικότερη αποτίμηση των δυσκολιών του κυβερνητικού έργου, ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι δεν μπορούν όλα να αλλάξουν από την μια μέρα στην άλλη.
"Έχουμε να μαζέψουμε στην πραγματικότητα, για να είμαστε ειλικρινείς, τα συντρίμμια μιας κρίσης αυτή την ώρα. Μην περιμένουμε ότι θα βγει η χώρα από την εντατική και αύριο μεθαύριο θα περάσει σε μια περίοδο που θα έχουμε χαρές και πανηγύρια. Δεν γίνεται αυτόματα αυτό το πράγμα. Και όποιος το υποσχεθεί θα είναι δημαγωγός. Όλοι θα θέλαμε με κάποιο μαγικό τρόπο να περάσουμε από την σημερινή εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση για όλους μας σε κάτι καλύτερο. Νομίζετε ότι εμείς έχουμε κανένα λόγο να στοχοποιούμαστε ή να γινόμαστε αντικείμενο αρνητικής κριτικής; Όμως πάνω από όλα πρέπει να δούμε τις πραγματικές δυνατότητες και να δούμε και ποιο είναι το συμφέρον της πατρίδας μας. Δεν είναι το συμφέρον της πατρίδας μας η δημαγωγία, οι μεγάλες κουβέντες και τα εύκολα λόγια. Και ούτε είναι και πολύ δύσκολο να τα πει κανείς ξέρετε", σημείωσε.