Συνάντηση με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών, Τζακ Λιού, είχε το μεσημέρι της Κυριακής στο Μουσείο της Ακρόπολης ο Αντώνης Σαμαράς, ενόψει του ραντεβού με τον Μπαράκ Ομπάμα στο Λευκό Οίκο στις 8 Αυγούστου.
Συνάντηση με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών, Τζακ Λιού, είχε το μεσημέρι της Κυριακής στο Μουσείο της Ακρόπολης ο Αντώνης Σαμαράς, ενόψει του ραντεβού με τον Μπαράκ Ομπάμα στο Λευκό Οίκο στις 8 Αυγούστου.
"Η Ελλάδα πέρασε πολύ δύσκολες στιγμές στα τελευταία τρία χρόνια. Διένυσε όμως επίσης μακρύ δρόμο στους τελευταίους 12 μήνες. Η εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό έχει αλλάξει. Τόσο εντός όσο και εκτός της Ευρώπης. Η επίσκεψή μου στον πρόεδρο Ομπάμα στον Λευκό Οίκο θα ενδυναμώσει περαιτέρω τους δεσμούς μας με τους Αμερικανούς συμμάχους μας. Κύριε υπουργέ, πάντα ήμασταν στενοί φίλοι, όπως φαίνεται από την δυναμική και ακμάζουσα ελληνοαμερικανική κοινότητα. Πρέπει τώρα να συνεχίσουμε να δουλεύουμε πάνω σε αυτό το κεκτημένο. Να χτίσουμε πάνω του. Η συζήτηση με τον υπουργό επικεντρώθηκε σε προφανείς προκλήσεις των καιρών μας. Ανάπτυξη και σταθερότητα. Σταθερότητα που βασίζεται στη δικαιοσύνη για επίτευξη μακροχρόνιας ειρήνης στην ταραχώδη περιοχή μας. Και ανάπτυξη βασισμένη στην σταθερότητα και την ανταγωνιστικότητα ώστε να πετύχουμε τον πιο σημαντικό στόχο μας. Δουλειές, ευκαιρίες και ευημερία. Τζακ Λιού, καλωσήλθες στην Ελλάδα", είπε ο Αντώνης Σαμαράς στις δηλώσεις του.
Από την μεριά του, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η Ελλάδα πέρασε δύσκολη περίοδο προσαρμογής όμως οι προκλήσεις παραμένουν.
"Ευχαριστώ πολύ τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, για την επιβλητική φιλοξενία εδώ στην Αθήνα. Αυτό είναι το τρίτο ταξίδι μου στην Ευρώπη σαν υπουργός και καλωσορίζω την ευκαιρία να ακούσω απ' ευθείας από τους Έλληνες φίλους μας, γιατί η Ελλάδα είχε έναν δύσκολο δρόμο για την ανόρθωση τα τελευταία χρόνια. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις στενά και ξέρουμε ότι η Ελλάδα πέρασε μια πολύ δύσκολη περίοδο προσαρμογής και μεταρρυθμίσεων. Αναγνωρίζουμε τις δύσκολες αποφάσεις και τις θυσίες που μοιράστηκαν οι Έλληνες τα τελευταία χρόνια αλλά και τις προκλήσεις που παραμένουν. Είμαι ειδικά ευτυχής που βλέπω ότι η κυβέρνησή σας είναι πολύ κοντά στο να κλείσει την αξιολόγηση του προγράμματος και να λάβει δύσκολες αποφάσεις για να διατηρήσει το μομέντουμ για τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Βεβαίως, ο δρόμος μπροστά έχει ακόμα προκλήσεις. Η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων είναι ουσιώδης ώστε να επιτευχθεί βιώσιμη ανάπτυξη. Η αμερικανική οικονομία τώρα συνέρχεται από την δική της οικονομική κρίση καθώς και εμείς έπρεπε να λάβουμε σκληρές δράσεις για να σταθεροποιήσουμε το σύστημά μας. Ξέρουμε ότι εργάζεστε σκληρά για να βάλετε την Ελλάδα ξανά σε ένα μονοπάτι συνεχούς ανάπτυξης και ευημερίας για τις γενιές που έρχονται", τόνισε χαρακτηριστικά.
Εν συνεχεία ο κ. Λιού τόνισε ότι γνωρίζει ότι ο πρωθυπουργός δεν θέλει να αφήσει "το σημαντικό έργο ημιτελές".
Και συμπλήρωσε αναφερόμενος στους αμερικανικούς στόχους σχετικά με την Ευρώπη: "Η σύμπλευση με την Ευρώπη εξακολουθεί να είναι στην κορυφή της ατζέντας μου καθώς η απασχόληση και η ανάπτυξη στις ΗΠΑ είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την επίτευξη ανάπτυξης και ευημερίας στην Ευρώπη. Επιπλέον, η ανάπτυξη στην Ευρώπη και στην Ασία είναι κρίσιμη για την παγκόσμια οικονομία. Όπως ξέρετε, ήμουν στη Μόσχα, όπου οι Υπουργοί Οικονομικών και οι Υπουργοί Εργασίας επιβεβαίωσαν από κοινού την δέσμευσή τους να δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη και να βελτιώσουν τις προοπτικές δημιουργίας θέσεων εργασίας, παράγοντα κλειδί για τη μελλοντική πορεία. Είμαι ευχαριστημένος που βρίσκομαι εδώ και μπορώ να μιλήσω απευθείας μαζί σας και να ακούσω τα σχέδια σας για να προχωρήσουμε μπροστά. Σας ευχαριστώ πολύ για την ζεστή υποδοχή".
Στην σκιά του ιερού βράχου, ο πρωθυπουργός παρουσία του οικονομικού επιτελείου υπό τον Γιάννη Στουρνάρα και του υπουργού Πολιτισμού, Πάνου Παναγιωτόπουλου, παρέθεσε γεύμα στον κ. Λιού όπου συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην ελληνική και την ευρωπαϊκή οικονομία.
"Η Ακρόπολη των Αθηνών, υπήρξε επίσης το αιώνιο Σύμβολο του αγώνα των ανθρώπων να απελευθερωθούν από το φόβο κι από την τυραννία, για να επιτύχουν την αρμονία στις σχέσεις τους και την ευημερία στις ζωές τους. Αυτές ακριβώς είναι και οι θεμελιακές αρχές του Αμερικανικού Έθνους, χαραγμένες στο Αμερικανικό Σύνταγμα, αλλά και βαθιά ριζωμένες στις καρδιές των ανθρώπων", είπε ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις του.
Προηγήθηκε το πρωί συνάντηση του κ. Λιού με τον Γιάννη Στουρνάρα στο υπουργείο των Οικονομικών. Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών έλεγε πριν από την συνάντηση των δυο υπουργών ότι "είναι καλό που έρχεται ο κ. Λιού πριν από την συνεδρίαση του ΔΣ του Ταμείου στο τέλος του μήνα".
Όπως διέρρευσε μετά το πέρας της συνάντησής τους, έγινε μια γενικότερη συζήτηση με τον κ. Λιού να ενημερώνεται για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2012 και το 2013. Φαίνεται ότι συζητήθηκε και το θέμα του δημοσιονομικού κενού της διετίας 2015-16 με την ελληνικής πλευρά να ταυτίζεται με το ΔΝΤ και να λέει στον κ. Λιού ότι αυτό μπορεί να καλυφθεί χωρίς περαιτέρω μείωση μισθών και συντάξεων.
"Οι συνθήκες κοινωνικού νεκροταφείου που βιώνει καθημερινά ο φτωχοποιημένος ελληνικός λαός, λόγω του μνημονίου, αποτελούν μια σκληρή πραγματικότητα, την οποία δεν μπορούν να αποκρύψουν τα επικοινωνιακά τρικ του κ. Στουρνάρα, ότι δήθεν δεν θα ληφθούν νέα μέτρα", ήταν η σχετική ανακοίνωση του Νότη Μαριά των ΑΝΕΛ.
Ταυτόχρονα, στο πρωθυπουργικό επιτελείο θεωρούν ότι η σημερινή συνάντηση σε συνδυασμό με την επίσκεψη Σόιμπλε, σηματοδοτούν την αλλαγή του κλίματος στην ελληνική οικονομία. Ο κ. Λιού έρχεται άλλωστε στην Αθήνα τρία 24ωρα μετά την έλευση του Β. Σόιμπλε.
Εν αντιθέση όμως με τον Γερμανό ομόλογό του, ο κ. Λιού φαίνεται ότι είναι υπέρμαχος της θεωρίας ότι η έξοδος από την κρίση θα επέλθει οριστικά με την διατήρηση της καταναλωτικής ζήτησης σε υψηλά επίπεδα με ταυτόχρονη διατήρηση και αύξηση των θέσεων εργασίας. Επιχειρηματολογώντας μάλιστα είπε ότι την περίοδο της κρίσης οι ΗΠΑ δημιούργησαν 7 εκατομμύρια θέσεις εργασίας.
Παραμονές της άφιξής στην Αθήνα, ο Λιού δήλωσε στο Bloomberg ότι η Ελλάδα προωθεί τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, ωστόσο έχει τις δύσκολες αποφάσεις μπροστά της.