Δημοσίους υπαλλήλους που απουσίαζαν κατά σύστημα από το πόστο τους βρήκαν οι επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης σε τέσσερα υπουργεία, Εσωτερικών, Πολιτισμού, Τουρισμού και Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Εντολή Μητσοτάκη για πειθαρχικές διαδικασίες και μείωση αποδοχών.
Δημοσίους υπαλλήλους που απουσίαζαν κατά σύστημα από το πόστο τους και προϊσταμένους απρόθυμους να ελέγξουν αν τηρείται το ωράριο εντόπισαν οι επιθεωρητές δημόσιας διοίκησης σε αιφνιδιαστικούς ελέγχους που έκαναν σε 4 υπουργεία.
Ειδικότερα:
– Στις υπηρεσίες του υπουργείου Εσωτερικών, στην οδό Ευαγγελιστρίας, εντοπίσθηκαν έξι υπάλληλοι που απουσίαζαν αδικαιολόγητα για μεγάλο διάστημα. Ανάμεσά τους, μία υπάλληλος που απουσίαζε για περισσότερο από 2 χρόνια και ένας άλλος υπάλληλος για 7 συνεχόμενους μήνες.
– Στις υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτισμού του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, αν και εγκαταστάθηκε ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης τήρησης του εργασιακού χρόνου από το 1998, αυτό τέθηκε σε λειτουργία μόλις το 2012, δηλαδή 14 χρόνια μετά!
Μόνο τον Νοέμβριο 2012 που έγινε δειγματοληπτικός έλεγχος προέκυψε ότι το 69% των υπαλλήλων δεν τήρησαν το χρόνο εργασίας και μάλιστα 113 υπάλληλοι έλειπαν για ώρες που αθροιστικά ξεπερνούσαν τη 1 εργάσιμη μέρα το μήνα.
– Στο υπουργείο Τουρισμού το τρίμηνο Μαρτίου-Μαΐου 2012 το 77% των υπαλλήλων δεν τήρησε το χρόνο εργασίας και μάλιστα 13 υπάλληλοι έλειψαν ώρες που αθροιστικά ξεπερνούσαν τις τρεις μέρες. Μαλιστα, η υπηρεσία δεν έλεγχε τις βραχυχρόνιες αναρρωτικές άδειες.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2012 από τους 246 υπαλλήλους, οι 180 έλαβαν 1.765 ημέρες αναρρωτικής άδειας, δηλαδή κατά μέσο όρο 10 ημέρες έκαστος.
– Στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης 19 υπάλληλοι απουσίαζαν για περισσότερες από 8 ώρες αθροιστικά σε μηνιαία βάση.
Η έκθεση των επιθεωρητών προκάλεσε την παρέμβαση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης ο οποίος προανήγγειλε "καμπάνες" για τους κοπανατζήδες και τους προϊσταμένους τους που έκαναν τα στραβά μάτια.
Όπως έκανε γνωστό ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έδωσε εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου "να ξεκινήσουν τις πειθαρχικές διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος για τους υπαλλήλους που σύμφωνα με τα συμπεράσματα της Έκθεσης απουσίαζαν πάνω από 8 ώρες το μήνα, καθώς και στους προϊσταμένους που αμέλησαν να παρακολουθούν ως όφειλαν την τήρηση του χρόνου εργασίας των υφισταμένων τους".
Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι δόθηκε εντολή για μείωση των αποδοχών όλων όσοι δεν συμπλήρωναν το ωράριο τους, ανάλογα με το χρόνο απουσίας τους.
Σύμφωνα με τον ειδικό γραμματέα του Σώματος Επιθεωρητών Παρασκευά Νομικό, οι έλεγχοι επεκτείνονται προκειμένου -όπως είπε- "να διασφαλιστεί ότι η στοιχείωδης και θεμελιώδης υποχρέωση των υπαλλήλων να τηρούν τον χρόνο εργασίας τηρείται απαρέγκλιτα από όλους και σε όλες τις υπηρεσίες".
Πάντως, ο σύλλογος των Ελλήνων Αρχαιολόγων αμφισβητεί τα αποτελέσματα των ελέγχων και επισημαίνει ότι δεν ελήφθησαν υπόψη οι ιδιαιτερότητες της εργασίας στον κλάδο, καθώς οι αρχαιολόγοι συχνά απουσιάζουν από τα γραφεία τους για λόγους υπηρεσιακούς.