Ανοιχτό το ενδεχόμενο να ληφθούν μέτρα για περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους προς το τέλος του 2014, αλλά και για νέο πρόγραμμα και νέα βοήθεια άφησε ο Β.Σόιμπλε από την Αθήνα. Είπε όμως κατηγορηματικά "όχι" σε νέο κούρεμα του χρέους. Ταυτόχρονα, αναγνώρισε για πρώτη φορά εμμέσως το θέμα για το κατοχικό δάνειο, διαχωρίζοντάς το όμως πλήρως με τις γερμανικές αποζημιώσεις.
Ποικίλα μηνύματα έστειλε ο Βόλφκανγκ Σόιμπλε, στις συναντήσεις του με τον Αντώνη Σαμαρά, τον Ευάγγελο Βενιζέλο και υπουργούς στην Αθήνα.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ληφθούν μέτρα για περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους προς το τέλος του 2014, αλλά και για νέο πρόγραμμα και νέα βοήθεια, είπε όμως κατηγορηματικά "όχι" σε νέο κούρεμα του χρέους. Ταυτόχρονα, αναγνώρισε για πρώτη φορά εμμέσως το θέμα για το κατοχικό δάνειο, διαχωρίζοντάς το όμως πλήρως με τις γερμανικές αποζημιώσεις.
Κατά την ομιλία που έδωσε στο Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο, ο κ. Σόιμπλε απέκλεισε χωρίς περιστροφές ένα νέο "κούρεμα", λέγοντας:
"Θα 'ηθελα να ζητήσω από όλους σας να μην συνεχίσετε να συζητάτε για νέο 'κούρεμα'. Δεν είναι προς το συμφέρον σας. Έχουμε πει ότι το 2014, όταν ολοκληρωθεί αυτή η οικονομική περίοδος, αν η Ελλάδα έχει ανταποκριθεί στις ευθύνες της και αν υπάρχει πρωτογενές πλεόνασμα, τότε θα διαπραγματευτούμε, θα αποφασίσουμε εάν χρειάζονται πρόσθετα μέτρα".
Λίγες ώρες αργότερα, πάντως, παραχωρώντας κοινή συνέντευξη Τύπου με τους κ. Στουρνάρα και Χατζηδάκη, άφησε ανοιχτό παράθυρο για νέα μείωση του χρέους μέσω άλλης οδού. Είπε χαρακτηριστικά:
"Στη διάρκεια του 2014, μάλλον μετά το ήμισυ του έτους, προς το τέλος του προγράμματος, αν η Ελλάδα έχει εφαρμόσει από την πλευρά της τις μεταρρυθμίσεις και έχει επιτύχει έως τότε πρωτογενές πλεόνασμα, αν είναι αναγκάιο θα διαπραγματευτούμε περαιτέρω μέτρα".
Από το βήμα της ίδιας συνέντευξης, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε ότι η Γερμανία εχει ανοιχτούς λογαριασμούς με την Ελλάδα στο θέμα του κατοχικού δανείου, αλλά όχι και στο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων.
"Εμείς οι Γερμανοί -δήλωσε- γνωρίζουμε ότι έχουμε μια διαρκή ηθική ευθύνη που έφτασαν οι Γερμανοί και μαζί και ολόκληρη η Ευρώπη υπό τη ναζιστική δικτατορία με τον Χίτλερ στο χαμηλότερο σημείο στην ευρωπαϊκή ιστορία (…). Αναλαμβάνουμε αυτή τη διαρκή ευθύνη. Και θα πρέπει να συζητήσουμε γι' αυτό που συνέβη στην Ελλάδα, αλλά θα πρέπει να διαχωρίσουμε απ' αυτό το ζήτημα των αποζημιώσεων".
Στη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, παρουσία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου και των υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης, ο κ. Σόιμπλε αναγνώρισε ότι πλέον η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε σταθερή τροχιά και έδωσε μια αισιόδοξη νότα λέγοντας πώς βλέπει το ποτήρι μισογεμάτο.
"Τα τελευταία χρόνια παρακολουθώ τις εξελίξεις στην Ελλάδα από πολύ πιο κοντά απ' ό,τι στο παρελθόν. Τα ΜΜΕ εστιάζουν στις δυσκολίες της κατάστασης. Ωστόσο, έχω εντυπωσιαστεί πολύ από τα όσα έχει πετύχει ήδη η Ελλάδα, από τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας και τη μείωση του ελλείμματος. Αυτό μου δίνει σιγουριά ότι η Ελλάδα θα ανταποκριθεί στις προκλήσεις και η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας θα την επαναφέρει στο δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης" είπε ο κ. Σόιμπλε.
Και πρόσθεσε: "Η Ελλάδα είναι η κοιτίδα της Ευρώπης, όλη η Ευρώπη έχει τα μάτια της στραμμένα πάνω σας. Βασιζόμαστε σε εσάς, σεβόμαστε απεριόριστα τις προσπάθειές σας. Δουλεύουμε μαζί για να ξεπεραστεί αυτή η κρίση".
Προτού έρθει στη χώρα μας, ο Γερμανός υπουργός είχε παραχωρήσει συνέντευξη στο δίκτυο ARD, όπου και εξέφρασε την άποψη ότι η Αθήνα ενδέχεται να χρειασθεί ένα νέο πρόγραμμα στήριξης μετά τη λήξη του Μνημονίου το 2014.
Το "δώρο" του κ. Σόιμπλε στην Αθήνα ήταν τα 100 εκατ. ευρώ που θα συνεισφέρει η γερμανική τράπεζα επενδύσεων KFW στο ταμείο για την Ενίσχυση της Ρευστότητας των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, τη σημασία του οποίου υπογράμμισε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών κ. Στουρνάρας.
Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι η επίσκεψη Σόιμπλε σηματοδοτεί την αλλαγή κλίματος στην οικoνομία, σε συνδυασμό και με την άφιξη του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών στην Αθήνα, την Κυριακή.
Από την αντιπολίτευση, πάντως, τα σχόλια που πυροδότησε η επίσκεψη του Γερμανού ήταν επικριτικά και συνοδεύτηκαν από πυρά κατά της κυβέρνησης.