Στην απόσυρση του άρθρου για τις αποζημιώσεις των εργαζομένων της ΕΡΤ οδήγησε το βέτο που έβαλε η Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας, απειλώντας ότι θα το καταψηφίσει. Η κίνηση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που χαρακτήρισε στημένη την αντιπαράθεση κυβέρνησης - βουλευτών.
Στην απόσυρση του άρθρου για τις αποζημιώσεις των εργαζομένων της ΕΡΤ οδήγησε το βέτο που έβαλε η Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας, απειλώντας ότι θα το καταψηφίσει.
Από το βήμα της Βουλής, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μάκης Βορίδης ξεκαθάρισε πως οι βουλευτές του κόμματος που ψήφισαν να κοπούν συντάξεις του ΟΓΑ δεν πρόκειται να ψηφίσουν αποζημιώσεις που θα κοστίσουν 80 εκατ. ευρώ παραπάνω.
Μάλιστα, 33 "γαλάζιοι" βουλευτές είχαν υπογράψει κείμενο με το οποίο ζητούσαν ονομαστική ψηφοφορία επί του συγκεκριμένου άρθρου, η οποία εφόσον διεξαγόταν ήταν επόμενο ότι το σχετικό άρθρο δεν θα περνούσε. Το κείμενο επιδόθηκε στον γραμματέα της Κ.Ο. κ. Μπαλτάκο και μετά από επικοινωνία με τον Μαξίμου ελήφθη και η απόφαση για απόσυρση.
Την απόφαση ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος τόνισε ότι το άρθρο 108 αποσύρεται, προκειμένου να επαναδιατυπωθεί από τον αρμόδιο υπουργό κ. Καψή και να έρθει εκ νέου στη Βουλή.
Η κίνηση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που διά του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Παναγιώτη Λαφαζάνη μίλησε για "κακόγουστο θέατρο", χαρακτηρίζοντας στημένη την αντιπαράθεση κυβέρνησης – βουλευτών.
"Εχω δει στη ζωή μου πολλά θέατρα, κακόγουστα. Αλλά τέτοιο θέατρο δεν έχω ξαναδει ποτέ! Έναν υπουργό Οικονομικών να παίζει άθλια παιχνίδια παζαριού και ανταλλαγλών με την Κ.Ο. της ΝΔ, πάνω σε απολυμένους ανθρώπους" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λαφαζάνης.
Σημειώνεται ότι το άρθρο 108 του πολυνομοσχεδίου προέβλεπε ότι οι απολυμένοι της ΕΡΤ θα αποζημιωθούν με τα όσα ίσχυαν προ μνημονίου και όχι με τον νόμο που επιβάλλει πλαφόν 15.000 ευρώ στις αποζημιώσεις για τους δημοσιους υπάλληλους.
Έτσι, ενώ το κόστος των αποζημιώσεων είχε αρχικά προϋπολογιστεί σε 40 εκατ. ευρώ, η άρση του πλαφόν με το άρθρο 108 προκαλούσε επιπλέον επιβάρυνση κατά 80 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα το συνολικό ποσό για τις αποζημιώσεις να διαμορφώνεται στα 120 εκατ.
Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του ενδιάμεσου φορέα, από σήμερα η Δημόσια Τηλεόραση επέμπει από εγκαταστάσεις που ανήκουν στο Δημόσιο, ενώ η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα προσλάβει 2.000 εργαζόμενους, σε πρώτο στάδιο όμως μόνον 500 άτομα.