Στα ύψη ανέβηκαν σήμερα οι τόνοι στη συζήτηση στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο, με φωνές, απειλές και ακραίες εκφράσεις από βουλευτές, με αναφορές σε προδότες, συμμορίες, δικτατορία και χούντα, ανδρείκελα, κρεμάλες, ακόμη και σε φράσεις που έχουν αποδοθεί στον Άρη Βελουχιώτη.
Στα ύψη ανέβηκαν σήμερα οι τόνοι στη συζήτηση στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο, με φωνές, απειλές και ακραίες εκφράσεις από βουλευτές, με αναφορές σε προδότες, συμμορίες, δικτατορία και χούντα, ανδρείκελα, κρεμάλες, ακόμη και σε φράσεις που έχουν αποδοθεί στον Άρη Βελουχιώτη.
Την αφορμή για την πρώτη ένταση έδωσαν η ένσταση αντισυνταγματικότητας που κατέθεσαν ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητοι Έλληνες, αλλά και οι επισημάνσεις που έκανε το επιστημονικό συμβούλιο της Βουλής σε μια σειρά άρθρων.
Ο βουλευτής της ΝΔ Ανδρέας Κουτσούμπας κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι έχει κάνει πάγια πρακτική του να φέρνει ενστάσεις αντισυνταγματικότητας στη Βουλή και τους βουλευτές του κόμματος ότι με το πανό που ξεδίπλωσαν έξω από τη Βουλή ανοίγουν τους ασκούς του Αιόλου.
"Αυτό το νομοσχέδιο δεν είναι μόνο αντιδημοκρατικό αλλά μεταμορφώνει το καθεστώς σε δικτατορία" τόνισε από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι "έχει καταστήσει το Σύνταγμα ένα κουρελόχαρτο" και τόνισε: "Δεν είναι δυνατόν να γράφετε στα παλιά σας τα παπούτσια ακόμα και το επιστημονικό συμβούλιο Βουλής.
Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε η τοποθέτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλη Διαμαντόπουλου, ο οποίος είπε:
"Είμαστε έξω και ακούμε όλους αυτούς που δεν έχουν καταθέσεις, που δεν είναι στη λίστα Λαγκάρντ, δεν έχουν να πληρώσουν τον λογαριασμό του ρεύματος, του νερού, του τηλεφώνου. Όλοι αυτοί μας λένε πως δεν εκβιάζονται, είναι αποφασισμένοι για ρήξη και ανατροπή. Έχουν αυτή την αποφασιστικότητα που θα πει αυτό που έλεγε και ο Άρης Βελουχιώτης όταν με συντρόφους του πήγαιναν να δώσουν τις μάχες για να ελευθερώσουν αυτό τον τόπο. Ραντεβού στα γουρναράδικα".
Αίσθηση και αντιδράσεις προκάλεσε και η τοποθέτηση της επίσης βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης Σοφίας Σακοράφα, με αναφορές σε "κατοχική κυβέρνηση", σε "χαφιέδες της Χούντας" και σε "χτεσινούς τραμπούκους που σήμερα είναι αρχηγοί κόμματος" και "χτεσινούς τσεκουροφόρους που σήμερα έχουν δεσπόζουσα θέση στο Κοινοβούλιο".
Σε ανακοίνωσή του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατήγγειλε τους κ.κ. Διαμαντόπουλο και Σακοράφα πως "καθύβρισαν το Κοινοβούλιο με συνθήματα εμφυλίου πολέμου". "Φράσεις όπως 'καλή αντάμωση στα γουναράδικα' και 'κατοχική κυβέρνηση που συνεχίζει το ρόλο των χαφιέδων' παραπέμπουν στις χειρότερες στιγμές της ελληνικής ιστορίας. Αν ο κ. Τσίπρας δεν τους αποπέμψει, τότε είναι προφανές ότι λειτουργούν κατ΄ εντολήν του" σημείωσε ο Σίμος Κεδίκογλου.
Εντός του Κοινοβουλίου, ο υφυπουργός Παιδείας Συμεών Κεδίκογλου είπε απευθυνόμενος στη Σοφία Σακοράφα: "Με τέτοιες εκφράσεις, ορολογία και λεξιλόγιο θέλετε να προάγετε τον διάλογο εδώ μέσα; Δεν ξέρω αν είναι λαϊκισμός, ή ανοησία, αλλά είναι σίγουρα χυδαιότητα".
Οι ομιλίες των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και η αντιπαράθεση που είχε η Ραχήλ Μακρή των ΑΝΕΛ με βουλευτές της ΝΔ οι οποίοι -όπως ισχυρίζονται- άκουσαν να τους λέει ότι 'θα σας κρεμάσουμε όλους, είστε προδότες', προκάλεσαν και την έντονη αντίδραση του πρώην υπουργού Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζου, ο οποίος σημείωσε: "Ακούσαμε ομιλίες που είναι προκηρύξεις τρομοκρατικών οργανώσεων (…). Και βέβαια είναι και ευεξήγητη η διασύνδεση πλέον κομμάτων με την τρομοκρατία".
Σφοδρές αντιδράσεις από πολλές πτέρυγες προκάλεσε η ομιλία του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ηλία Κασιδιάρη, ο οποίος χαρακτήρισε τη Βουλή "καταστροφή της κοινωνίας". "Αυτό το Σώμα νομοθετεί εις βάρος εκατομμυρίων πολιτών, καταστρέφει μια ολόκληρη κοινωνία" είπε χαρακτηριστικά.
Ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Δημήτρης Αναγνωστάκης κάλεσε τον πρόεδρο της Βουλής, από τη θέση ευθύνης που κατέχει, να "να προστατεύσει το κύρος του Κοινοβουλίου", ιδίως σε μια περίοδο που -όπως είπε- "τέτοιες επιθέσεις είναι σε καθημερινή βάση και δίνουν το έναυσμα για να υπάρξει διχασμός της ελληνικής κοινωνίας".
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, στο στόχαστρο βουλευτών -και όχι μόνο της αντιπολίτευσης- βρέθηκε και ο νέος κώδικας φορολογίας εισοδήματος, με τον Ανδρέα Ψυχάρη να μιλά για νομοσχέδιο στη λογική της "κουρελούς" και προχειροδουλειά.
Ο επίσης βουλευτής της ΝΔ Νικήτας Κακλαμάνης αναφέρθηκε στα άδεια υπουργικά έδρανα κατά την ώρα της συζήτησης του νομοσχεδίου, κάνοντας λόγο για θλιβερή εικόνα, και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταψηφίσει αύριο άρθρα του νομοσχεδίου.