Ασφυκτικές είναι οι πιέσεις που δέχεται ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, από την πλευρά της αντιπολίτευσης να παραιτηθεί, υπό το φως των αποκαλύψεων για το σκάνδαλο διαφθοράς που ταλανίζει εδώ και μήνες το κόμμα του.
Ασφυκτικές είναι οι πιέσεις που δέχεται ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, από την πλευρά της αντιπολίτευσης να παραιτηθεί, υπό το φως των αποκαλύψεων για το σκάνδαλο διαφθοράς που ταλανίζει εδώ και μήνες το κόμμα του.
Να σημειωθεί ότι στο επίκεντρο του σκανδάλου βρίσκεται ο πρώην ταμίας του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος Λουίς Μπάρθενας, ο οποίος προφυλακίστηκε τον Ιούνιο και κατηγορείται για δωροδοκία, ξέπλυμα μαύρου χρήματος, φοροδιαφυγή και άλλα αδικήματα. Με νέα κατάθεση φέρεται να παραδέχτηκε την ύπαρξη των μαύρων ταμείων, την οποία αρχικά είχε αρνηθεί.
Η εφημερίδα Ελ Μούνδο αποκάλυψε μηνύματα που αντάλλασσε ο Ραχόι με τον προφυλακισμένο πρώην ταμία. Η κυβέρνηση δεν αρνήθηκε την ύπαρξη των μηνυμάτων υποστηρίζοντας όμως ότι αποδεικνύουν πως ο Ραχόι δεν υπέκυψε στον "εκβιασμό" του Μπαρθένας.
Για "εκβιασμό" έκανε λόγο και ο Ισπανός πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση και τόνισε ότι θα ολοκληρώσει τη θητεία για την οποία τον επέλεξαν οι Ισπανοί.
Χαρακτηριστικά είπε:
"Επιμένω αυτή είναι μια σοβαρή δημοκρατία και οι θεσμοί δεν υποκύπτουν σε εκβιασμούς. Σας παραπέμπω στις αποδείξεις. Θέλω επίσης να προσθέσω ότι αυτή τη στιγμή για την Ισπανία οι δύο πιο σημαντικοί πυλώνες είναι το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων, κεφαλαιώδες για την έξοδο απ' την κρίση και η πολιτική σταθερότητα που υπάρχει στην Ισπανία. Και ως πρόεδρος της κυβέρνησης δεν πρόκειται ν α χαλάσει κανένα από αυτά τα δύο. Ούτε οι μεταρρυθμίσεις ούτε η πολιτική σταθερότητα".
Από την πλευρά του, το Σοσιαλιστικό Κόμμα που είναι στην αντιπολίτευση, ζητά από το Λαϊκό Κόμμα την παραίτηση Ραχόι και την αντικατάστασή του από άλλο πρωθυπουργό και όχι πρόωρες εκλογές εν μέσω οικονομικής κρίσης. Επίσης "απειλεί" να καταθέσει πρόταση μομφής εάν ο ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος δεν δώσει εξηγήσεις ενώπιον του Κοινοβουλίου.
Εν τω μεταξύ, στην Πορτογαλία απομακρύνεται η προοπτική να καταλήξουν τα μεγάλα κόμματα σε "συμβιβασμό εθνικής σωτηρίας" για την εφαρμογή του μνημονίου. Οι Σοσιαλιστές που βρίσκονται στην αντιπολίτευση δέχονται "πυρά" από τον Τύπο, που τους κατηγορεί ότι διαπραγματεύονται συμβιβασμό αλλά στηρίζουν και πρόταση μομφής της άκρας αριστεράς κατά της κυβέρνησης.