Μετωπική σύγκρουση με τα συνδικάτα για τη διαθεσιμότητα και τις απολύσεις στο Δημόσιο περιμένει η κυβέρνηση, με την έναρξη της συζήτησης του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή.
Μετωπική σύγκρουση με τα συνδικάτα για τη διαθεσιμότητα και τις απολύσεις στο Δημόσιο περιμένει η κυβέρνηση, με την έναρξη της συζήτησης του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή. Και σήμερα πήρε μια… γεύση των κινητοποιήσεων καθώς το πρωί δημοτικοί αστυνομικοί έκαναν πορεία στην παραλιακή λεωφόρο.
Η κυβέρνηση με συντονισμένες κινήσεις προσπαθεί να εκτονώσει τις αντιδράσεις σε μερίδα βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και να στείλει μήνυμα στην κοινωνία πως οι αλλαγές στο δημόσιο είναι προς όφελός της.
Ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Πρώτο Θέμα" αναφέρει: "Τι προτιμάτε; Να έχετε σχολικούς φύλακες που να μην κάνουν τίποτα ουσιαστικό -ρωτήστε και τους δημάρχους- ή να βρίσκετε στα δημόσια νοσοκομεία νοσηλευτές να σας φροντίσουν; Να έχετε Δημοτική Αστυνομία με μόνη αρμοδιότητα την παράνομη στάθμευση (που… συνεχίζεται απτόητη) ή να ενισχυθεί η Ελληνική Αστυνομία ώστε να χτυπηθεί το παρεμπόριο και να υπάρχει αστυνόμευση στις γειτονιές; Προτιμάτε να εργάζονται στο Δημόσιο χιλιάδες 'ρουσφέτια' με πλαστά πτυχία ή νέοι που πέτυχαν αξιοκρατικά στις εξετάσεις του ΑΣΕΠ;"
Ο Ευ. Βενιζέλος προαναγγέλλει βελτιώσεις, όπου αυτές χρειαστούν στο πολυνομοσχέδιο, με άρθρο του στην εφημερίδα Βήμα της Κυριακής και τονίζει ότι κανείς που εργάζεται σωστά στο δημόσιο δεν θα πρέπει να φοβάται τις αλλαγές.
"Οι εγγυήσεις και οι διευκρινίσεις που θα προστεθούν στο σχετικό νομοσχέδιο ως την ψήφισή του στην Ολομέλεια της Βουλής δίνουν το στίγμα αυτής της ολοκληρωμένης θεσμικής παρέμβασης στο κράτος. Όπου χρειαστούν στη συνέχεια πρόσθετες ρυθμίσεις (π.χ. για κλάδους εκπαιδευτικών της τεχνικής εκπαίδευσης ή για τη δημοτική/διοικητική αστυνομία), αυτές θα γίνουν" αναφέρει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.
Το θέμα που προκαλεί τις περισσότερες αντιδράσεις είναι η κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας. Δυο υπουργοί παρενέβησαν σήμερα με δηλώσεις τους για το πως θα αξιοποιήσουν το προσωπικό της. "Στόχος μας είναι η δημοτικοί αστυνομικοί, οι οποίοι θα ενταχθούν στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, να συνεχίσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στις τοπικές κοινωνίες και εντέλει στους δημότες. Ήδη με τη σύσταση της διεύθυνσης εξυπηρέτησης πολιτών και δημοτικής αστυνόμευσης, στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο αναδιάρθρωσης της Ελληνικής Αστυνομίας, προβλέπεται η αξιοποίηση των δημοτικών αστυνομικών και η ομαλή ένταξή τους στο νέο μοντέλο δράσης της Ελληνικής Αστυνομίας" τόνισε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας.
Και ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου δήλωσε: "Υπάρχουν ανάγκες επείγουσας κάλυψης θέσεων σωφρονιστικών φυλάκων, που μπορούν να ικανοποιηθούν από τη διαδικασία κινητικότητας των δημοτικών αστυνομικών".
Συνολική αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων σε σύντομο διάστημα ζήτησε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, μιλώντας στο ρ/σ "ΒήμαFm", ενώ έκανε λόγο για πλαστά πιστοποιητικά ξένων γλωσσών που έχουν καταθέσει ακόμα και υπάλληλοι που προσελήφθησαν μέσω διαγωνισμού του ΑΣΕΠ και αναφέρθηκε στο τι θα γίνει με τους δημοτικούς αστυνομικούς. "Θα είναι και ένας τομέας, ένας κλάδος του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, η δημοτική αστυνομία,η οποία θα συνδέεται με τους Δήμους. Πιστεύω ότι το 80% θα απορροφηθεί. Ένα 20% θα φύγει, το οποίο δεν θα έχει κριθεί με κριτήρια ΑΣΕΠ, είναι ένα κομμάτι το οποίο δεν πληρεί τα προσόντα" είπε ο κ. Γρηγοράκος.
Πάντως τους επόμενους μήνες και μέχρι τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να έχουν μπει σε κινητικότητα 12.756 υπάλληλοι. Τον Ιούλιο 1.976 εκπαιδευτικοί από τεχνικά λύκεια, 2.234 σχολικοί φύλακες και 50 άτομα,κυρίως οδηγοί και τεχνικοί από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Τον Σεπτέμβριο θα μπουν σε κινητικότητα 700 εκπαιδευτικοί κυρίως ξένων γλωσσών, ηλεκτρονικών υπολογιστών κ.ά. 3.496 άτομα από την Δημοτική Αστυνομία, 1.250 από το υπουργείο Υγείας, 1.000 από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, 1.500 από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και 550 από άλλα υπουργεία.
Ο υπουργός Παιδείας εξήγησε με συνέντευξή του στην εδημερίδα Έθνος της Κυριακής γιατί καταργούνται 50 ειδικότητες καθηγητών. “Εμείς σχεδιάζουμε σχεδιάζουμε μια τεχνική εκπαίδευση που στοχεύει στο να προσφέρει ειδικότητες επαγγελμάτων, που καλύπτουν τις επιλογές των μαθητών και τις ανάγκες της αγοράς εργασίας, και όχι τους κλάδους και τις ειδικότητες μόνιμων καθηγητών” είπε μεταξύ άλλων ο κ. Αρβανιτόπουλος.
Ενόψει της συζήτησης του πολυνομοσχεδίου την επόμενη Τρίτη και Τετάρτη στη Βουλή, δήμαρχοι και εργαζόμενοι στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σκληραίνουν τη στάση τους. Ήδη έχουν εξαγγείλει αναστολή όλων των εργασιών των δήμων ενώ ο πρόεδρος της ΠΟΕ ΟΤΑ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην εργαστούν ούτε οι υπάλληλοι στην καθαριότητα. Συνάντηση έχει προγραμματιστεί για το απόγευμα της Δευτέρας μεταξύ υπουργών με δημάρχους για να συζητηθούν οι προϋπολογισμοί των Δήμων.