Άγνωστο παραμένει ακόμη εάν τελικά θα μειωθεί ο ΦΠΑ στην εστίαση μετά και τις δηλώσεις του εκπροσώπου του ΔΝΤ σήμερα. Παραμένει το μέτρο των αποδείξεων αλλά τροποποιημένο ώστε να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή.
Άγνωστο παραμένει ακόμη εάν τελικά θα μειωθεί ο ΦΠΑ στην εστίαση μετά και την απάντηση του εκπροσώπου του ΔΝΤ, στον ανταποκριτή του MEGA, Μιχάλη Ιγνατίου, ότι το θέμα παραμένει στο τραπέζι χωρίς ωστόσο να υπάρχει συμφωνία.
Η ελληνική κυβέρνηση επισημαίνει πάντως προς τους δανειστές ότι οι όποιες δημοσιονομικές απώλειες θα υπερκαλυφθούν από τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος. Στο θέμα αναφέρθηκε και ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος τόνισε: "Θέσαμε στην τρόικα με πολύ ισχυρά επιχειρήματα, το ζήτημα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση και υπήρξε δέσμευση από την τρόικα ότι τις επόμενες 10 μέρες θα εξετασθεί μαζί με τους όρους και τις προϋποθέσεις που απαιτούνται σε δημοσιονομικό και τεχνικό επίπεδο. Η απώλεια εσόδων από τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση εκτιμάται σε περίπου 100 εκ. ευρώ για το επόμενο πεντάμηνο, αν το μέτρο εφαρμοσθεί από 1η Αυγούστου ως τέλος του έτους".
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, αναφέρθηκε στο θέμα από την Κρήτη όπου βρίσκεται και δήλωσε: "Δώσαμε αγώνα στη διαπραγμάτευση τώρα με την τρόικα ώστε το θέμα να μείνει ζωντανό γιατί η πραγματικότητα της αγοράς μας επιβάλλει να επανέλθουμε στον χαμηλό συντελεστή και θέλουμε να ελπίζουμε ότι τις επόμενες μέρες θα οριστικοποιηθεί η συζήτηση αυτή για τον ΦΠΑ στην εστίαση".
Την ίδια ώρα, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών εξετάζουν τα κίνητρα που θα αντικαταστήσουν το ισχύον σύστημα των αποδείξεων, το οποίο όπως ξεκαθάρισε ο Γ. Στουρνάρας, θα παραμείνει σε ισχύ αλλά τροποποιημένο με στόχο την αντιμετώπιση της μεγάλης φοροδιαφυγής ΦΠΑ.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι αποδείξεις θα αποσυνδεθούν από το αφορολόγητο, δηλαδή από τη προβλεπόμενη μείωση φόρου έως 2.100 ευρώ, ενώ θα δοθούν κίνητρα για τη συλλογή τους όπως η επιστροφή μέρους του ΦΠΑ στους καταναλωτές.
"Κλειδί" χαρακτηρίζεται η υποχρεωτική χρήση πιστωτικών – χρεωστικών καρτών για συναλλαγές άνω των 500 ευρώ, που θα προβλεφθεί με ειδική διάταξη νόμου. Σε κάθε περίπτωση, για το 2013 ισχύει η υποχρέωση συλλογής αποδείξεων στο 25% του εισοδήματος.
Ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης, δήλωσε χαρακτηριστικά: "Υπάρχει μέριμνα για μια διαφορετική προσέγγιση, για κάποια έξυπνα κίνητρα. Το εξετάζουμε, το βλέπουμε και θα έρθει η ώρα που θα τοποθετηθούμε οριστικά".
Οι φορολογικές διατάξεις που συμπεριλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο συνεχίζουν, εν τω μεταξύ να δέχονται κριτική ακόμα και από κυβερνητικούς βουλευτές, όπως η Ντόρα Μπακογιάννη που έβαλε στο στόχαστρο τις στρεβλώσεις του φόρου πολυτελείας στα ΙΧ, ο οποίος δεν λαμβάνει υπόψιν την αξία του οχήματος.
"Σας το είπαν όλοι, στην Ελλάδα που ζούμε μια Mercedes CLK 1900 κ.ε. δεν θεωρείται αυτοκίνητο πολυτελείας και ένα Honda 2.000 κ.ε. θεωρείται και πληρώνει φόρο πολυτελείας! Δεν μπορεί να υπάρχει αυτή η αδικία", είπε χαρακτηριστικά η Ντόρα Μπακογιάννη μιλώντας στην επιτροπή της Βουλής που επεξεργάζεται το πολυνομοσχέδιο.