Με ικανοποίηση δέχθηκε το υπουργείο Περιβάλλοντος την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην δυτική Ελλάδα.
Με ικανοποίηση δέχθηκε το υπουργείο Περιβάλλοντος την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην δυτική Ελλάδα.
Δυο διεθνείς κοινοπραξίες θα βάλουν γεωτρύπανα στην χερσαία περιοχή των Ιωαννίνων και στην θαλάσσια περιοχή του Πατραϊκού Κόλπου, ενώ τις επόμενες μέρες αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου η επιτροπή αξιολόγησης για να καταλήξει ποια προσφορά θα κάνει δεκτή για τις έρευνες στο Κατάκολο. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δυο κοινοπραξίες κατέθεσαν ισόποσες προσφορές.
Τις αμέσως προσεχείς εβδομάδες θα υπογραφούν οι σχετικές συμβάσεις με τους αναδόχους του διαγωνισμού και θα ξεκινήσει η μελέτη των δεδομένων ώστε να αποφασιστεί εν συνεχεία που ακριβώς θα γίνει η τρύπα, κάτι που δεν έχουν προσδιοριστεί χρονικά.
Πάντως, αυτή η εξέλιξη θα προσφέρει ανάπτυξη στις τοπικές κοινωνίες και πολλαπλά οφέλη στην ελληνική οικονομία.
"Οι διαγωνισμοί τους οποίους κατακυρώνουμε αναμένεται να αποφέρουν στο ελληνικό Δημόσιο έσοδα της τάξης των 11 δισ. ευρώ σε βάθος 25ετίας – 30ετίας. Από τα χρήματα αυτά, πάνω από 2 δισ. ευρώ θα επενδυθούν για αναπτυξιακές και περιβαλλοντικές δράσεις σε περιοχές όπου εντοπίζονται οι υδρογονάνθρακες", σημείωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Μανιάτης.
Εκτός από τις συγκεκριμένες έρευνες, εξελίξεις αναμένονται και για τις περιοχές που έχει συλλέξει επιστημονικά δεδομένα η νορβηγική εταιρεία PGS, δηλαδή από το Ιόνιο και τα νότια της Κρήτης.
Ήδη, όποια πετρελαϊκή εταιρεία ενδιαφέρεται για την ανάλυση των πρώτων αποτελεσμάτων, μπορεί να τα αγοράσει από τη νορβηγική εταιρεία, ενώ ποσοστό των χρημάτων θα καταλήξει στο ελληνικό Δημόσιο.
Ο στόχος του υπουργείου είναι μέσα στο 2014 να κοπούν περίπου 10-15 οικόπεδα στις περιοχές αυτές και να προκηρυχθεί διεθνής διαγωνισμός για το ποιες εταιρείες θα προχωρήσουν στην διαδικασία του τρυπήματος.
"Η Ελλάδα αποκτά πια μια διακριτή θέση στο ενεργειακό γίγνεσθαι της Μεσογείου. Η Ελλάδα αναβαθμίζεται γεωστρατηγικά και στέλνει ένα μήνυμα σταθερότητας και αισιοδοξίας", υπογράμμισε ο κ. Μανιάτης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τους επόμενους μήνες θα προκηρυχθούν διαγωνισμοί για έρευνες και για άλλα θαλάσσια και χερσαία σημεία του ελλαδικού χώρου ενώ όπως λένε από το υπουργείο Περιβάλλοντος σε όλη την διαδικασία θα ισχύσουν οι αυστηρότερες περιβαλλοντικές προδιαγραφές της Ευρώπης.