Μεγάλωσε το ρήγμα μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ μετά την αποκάλυψη πως η Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ είχε τοποθετήσει "κοριούς" και άλλα ηλεκτρονικά μέσα παρακολούθησης σε 38 πρεσβείες και διπλωματικές αποστολές στην Ουάσιγκτον και τα Ηνωμένα Έθνη μεταξύ αυτών και οι ελληνικές αποστολές.
Μεγάλωσε το ρήγμα μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ μετά την αποκάλυψη πως η Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ είχε τοποθετήσει "κοριούς" και άλλα ηλεκτρονικά μέσα παρακολούθησης σε 38 πρεσβείες και διπλωματικές αποστολές στην Ουάσιγκτον και τα Ηνωμένα Έθνη μεταξύ αυτών και οι ελληνικές αποστολές.
Ο Μπαράκ Ομπάμα διαβεβαίωσε πως οι Ευρωπαίοι είναι από τους πλέον στενούς συμμάχους της χώρας του και πρόσθεσε: "Σας εγγυώμαι ότι σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες υπάρχουν άνθρωποι που ενδιαφέρονται αν όχι για το τι τρώω για πρωινό, τουλάχιστον για αυτά που σχεδιάζω να πω στις συναντήσεις με τους ηγέτες τους. Έτσι λειτουργούν οι μυστικές υπηρεσίες. Δεν ξέρω τί ακριβώς περιέχει αυτό το άρθρο, για αυτό ζήτησα από το επιτελείο μου και την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας να το αξιολογήσουν".
Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είχαν αντιδράσει με οργή για το απόρρητο πρόγραμμα των παρακολουθήσεων, που αποκάλυψε ο πράκτορας της CIA, Έντουαρντ Σνόουντεν με τον Γάλλο Πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ να δηλώνει: "Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε αυτή τη συμπεριφορά μεταξύ εταίρων και συμμάχων". "Δεν είμαστε στον Ψυχρό Πόλεμο", δήλωσε ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίου Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ, ενώ το συντομότερο δυνατό θα υπάρξει και επικοινωνία Ομπάμα – Μέρκελ για το θέμα.
Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του MEGA, στο Βερολίνο, Παντελής Βαλασόπουλος, δεν αποκλείεται την Τετάρτη και κατά τη συνάντηση 20 Ευρωπαίων ηγετών – μεταξύ αυτών και ο Αντ. Σαμαράς – με θέμα την καταπολέμηση της ανεργίας να συζητηθεί το θέμα και να δοθεί κοινή ευρωπαϊκή απάντηση στις ΗΠΑ. Ο Ιταλός Πρόεδρος, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο υπογράμμισε: "Φυσικά είναι ένα ακανθώδες ζήτημα που απαιτεί ικανοποιητικές απαντήσεις".
Σε ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει: "Η Ελλάδα αδυνατεί να κατανοήσει πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας σχετικά με παρακολουθήσεις, μεταξύ άλλων, και ελληνικών διπλωματικών αποστολών από Υπηρεσίες φίλης και συμμαχικής χώρας. Εξυπακούεται ότι, αναλόγως θα ζητηθούν και οι αναγκαίες διευκρινίσεις".
Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του MEGA στις ΗΠΑ, Μιχάλης Ιγνατίου, όσο αφορά στην ελληνική πρεσβεία δεν αποδεικνύεται ότι έχουν σπάσει οι κωδικοί των απόρρητων επικοινωνιών με την Αθήνα. Όμως δεν μπορεί να ειπωθεί το ίδιο για τις τηλεφωνικές συνομιλίες του κάθε πρέσβη ή του κάθε διπλωμάτη, ούτε για το ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο. "Μας σοκάρει το γεγονός ότι οι ΗΠΑ είχαν λάβει μέτρα κατά των πλέον σημαντικών και πλησιέστερων συμμάχων τους, τα οποία συγκρίνονται με εκείνα της KGB, της μυστικής υπηρεσίας της πρώην Σοβιετικής Ένωσης", τόνισε ο Μάρτιν Σουλτς.
Ο Μπαράκ Ομπάμα ισχυρίσθηκε ότι δεν υπάρχει σχεδόν καμία πληροφορία που να μην μοιράζονται οι Αμερικανοί με τους συμμάχους τους και εμφανίσθηκε διατεθειμένος να τους δώσει τα στοιχεία που ζητούν για το πρόγραμμα παρακολουθήσεων, λέγοντας: "Εγώ είμαι ο τελικός χρήστης αυτών των πληροφοριών και αν θέλω να μάθω τι σκέφτεται η καγκελάριος Μέρκελ θα την πάρω τηλέφωνο. Εάν θέλω να μάθω τι σκέφτεται ο πρόεδρος Ολάντ για κάποιο θέμα, θα τηλεφωνήσω στον πρόεδρο Ολάντ".
Πάντως ο πρώην διευθυντής της CIA Μάικλ Χέιντεν δήλωσε κυνικά και χωρίς περιστροφές: "Πρώτον, οι ΗΠΑ όντως κατασκοπεύουν. Δεύτερον, η τέταρτη τροπολογία, που προστατεύει την ιδιωτική ζωή των Αμερικανών δεν είναι διεθνής συνθήκη και τρίτον, όποιος Ευρωπαίος διαρρηγνύει τα ιμάτιά του για τη διεθνή κατασκοπεία ας κοιτάξει πρώτα τι κάνει η δική του κυβέρνηση". Ο πρόεδρος της Κομισιόν Μπαρόζο έδωσε εντολή για πλήρη έλεγχο της ασφάλειας και η εκπρόσωπός του ζήτησε την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης.
Την ίδια στιγμή ο Έντουαρντ Σνόουντεν που αποκάλυψε την υπόθεση των παρακολουθήσεων, ζήτησε πολιτικό άσυλο στη Ρωσία.
Ο Πρόεδρος Πούτιν – όπως ανέφερε ο ανταποκριτής του MEGA στη Μόσχα, Θανάσης Αυγερινός – είπε πως μπορεί να του δοθεί αρκεί να σταματήσει τις παράνομες ενέργειες κατά των ΗΠΑ, ενώ δήλωσε άγνοια για το εάν πρόκειται να μετακινηθεί ο Σνόουντεν στη Βενεζουέλα με μέριμνα του Προέδρου Νικόλας Μαδούρο ο οποίος φτάνει τις επόμενες μέρες στη Λευκορωσία.