Συναντήσεις με τον υπουργό Δικαιοσύνης και τον υπουργό Παιδείας είχε σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της... πυρετώδους προετοιμασίας εν όψει του κρίσιμου ραντεβού με την τρόικα, που ορίστηκε για το απόγευμα της Δευτέρας.
Συναντήσεις με τον υπουργό Δικαιοσύνης και τον υπουργό Παιδείας είχε σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της… πυρετώδους προετοιμασίας εν όψει του κρίσιμου ραντεβού με την τρόικα, που ορίστηκε για το απόγευμα της Δευτέρας.
Από τις επαφές που θα έχει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης με τους εκπροσώπους των δανειστών θα κριθούν οι εξελίξεις στα "καυτά" μέτωπα των απολύσεων και της κινητικότητας και το αν θα δοθεί παράταση μέχρι τον Σεπτέμβριο για να παρουσιαστούν τα στοιχεία που ζητά η τρόικα.
Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί για 4.000 απολύσεις -απομένουν 2.000 μετά το λουκέτο στην ΕΡΤ- και για ένταξη 12.500 υπαλλήλων σε κινητικότητα μέχρι τέλος του έτους.
Στην ατζέντα της συνάντησης του κ. Μητσοτάκη με τον Χαράλαμπο Αθανασίου βρέθηκε η νομοθετική ρύθμιση-εξπρές που προωθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης προκειμένου να μπει τέλος στις μακροχρόνιες προσωρινές διαταγές και να οδηγηθούν στην έξοδο χιλιάδες συμβασιούχοι που παραμένουν για χρόνια στο Δημόσιο παρότι έχει λήξει η εργασιακή τους σύμβαση.
Στόχος του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι να συγκεντρώσει τα στοιχεία για όλες τις εκκρεμείς υποθέσεις και στη συνέχεια να καταλήξει στο περιεχόμενο της νομοθετικής ρύθμισης, που σε κάθε περίπτωση θα προβλέπει την επίσπευση των διαδικασιών ωστε να γίνονται σύντομα οι δίκες των εργαζομένων των οποίων οι συμβάσεις έχουν λήξει.
Οι εισηγήσεις που δέχεται ο κ. Αθανασίου αναφέρουν ότι από τη στιγμή που θα κατατίθεται το αίτημα για έκδοση προσωρινής διαταγής και ασφαλιστικών μέτρων, η συζήτηση για την προσωρινή διαταγή θα πρέπει να γίνεται μέσα σε 2 ημέρες και αυτή για τα ασφαλιστικά μέτρα μέσα σε 30 ημέρες, ενώ η οριστική απόφαση να εκδίδεται το αργότερο μέσα σε 8 μήνες. Μάλιστα, υπάρχει πρόταση να μην υπάρχει δυνατότητα χορήγησης αναβολής στα ασφαλιστικά μέτρα ή αν διίεται να μην ξεπερνά τις 15 ημέρες.
Το σχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης εκτιμάται ότι αφορά περίπου 6.000 συμβασιούχους που παραμένουν στο Δημόσιο με αυτό το καθεστώς και πρόκειται κυρίως για άτομα που απασχολούνται στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Αργότερα, ο κ. Μητσοτάκης είχε συνάντηση και με τον Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, καθώς το υπουργείο Παιδείας θα αποτελέσει τη δεξαμενή για το πρώτο κύμα των υπαλλήλων που θα ενταχθούν σε κινητικότητα.
Η συνεργασία του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Αρβανιτόπουλο ήταν πολύωρη και στο πλαίσιο αυτής ο υπουργεός Διοικητικής Μεταρρύθμισης ζήτησε από τον υπουργό Παιδείας στοιχεία για τους πλεονάζοντες εκπαιδευτικούς. "Είχαμε μια παραγωγική και ουσιώδη συνάντηση" δήλωσε κατά την αποχώρησή του ο κ. Αρβανιτόπουλος, ο οποίος ανακοίνωσε ότι εισηγήθηκε την άρση της επιστράτευσης των εκπαιδευτικών.
Στο μεταξύ, ανοικτή είναι η πιθανότητα απολύσεων και στις αμυντικές επιχειρήσεις ύστερα από την αναδιάρθρωση που σχεδιάζει το υπουργείο.
Στο "μέτωπο" τη ΕΡΤ, το μεσημέρι ο αρμόδιος υφυπουργός Παντελής Καψής συναντήθηκε για δεύτερη φορά με τους εκπροσώπους των απολυμένων της Αγίας Παρασκευής και τους παρουσίασε προτάσεις σύμφωνα με τις οποίες θα προσληφθούν 2.000 από τους 2.565 με 2μηνες συμβάσεις κατά το μεταβατικό σχήμα, ενώ θα υπάρξει πριμοδότηση για την προσλήψή τους στη νέα εταιρεία. Ωστόσο, η συνάντηση απέβη άκαρπη αφού οι προτάσεις δεν ικανοποίησαν τους απολυμένους.