Για τους εθνικούς στόχους του υπουργείου Εξωτερικών αλλά και για το διακύβευμα της χώρας στο γενικότερο πλαίσιο της νέας κυβέρνησης μίλησαν ο Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατά την τελετή παράδοσης - παραλαβής το μεσημέρι της Τρίτης.
Για τους εθνικούς στόχους του υπουργείου Εξωτερικών αλλά και για το διακύβευμα της χώρας στο γενικότερο πλαίσιο της νέας κυβέρνησης μίλησαν ο Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής το μεσημέρι της Τρίτης.
Ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ξεκίνησε λέγοντας ότι "η περίσταση το θέλει να λέγονται πολλά, πολλές φορές περισσότερα από ο,τι πρέπει ή λιγότερα από ο,τι αναλογεί".
"Απαιτείται συνοχή, συνεργασία και συναίνεση. Βιώνουμε στην Ελλάδα, ίσως για πρώτη φορά σε αυτό το βαθμό, τη συναίνεση στην πράξη και αυτό αποπνέει και αποδίδει το βαθύτερο νόημα της δημοκρατίας, που είναι η πολιτική τέχνη της σύνθεσης. Το ότι δύο κόμματα συνεργάζονται, συνυπάρχουν, συναντιλαμβάνονται τη σημασία της αποστολής τους είναι κάτι ιδιαίτερα σημαντικό και εγκαινιάζει ένα καινούριο κεφάλαιο στην πολιτική ιστορία του τόπου" τόνισε.
Εν συνεχεία έκανε λόγο για το έργο του υπουργείου κατά τον τελευταίο χρόνο. "Μια περίοδο που μπορεί να διήρκησε έναν χρόνο αλλά αφήνει πίσω της μια καλή κληρονομιά. Το σημαντικότερο ενδεχομένως να είναι ότι δόθηκε και πάλι στο υπουργείο Εξωτερικών ο θεσμικός ρόλος που του αναλογεί. Εμείς οι πολιτικοί, οι κυβερνήσεις, ερχόμαστε και παρερχόμαστε, εκείνο που μένει όμως είναι η θεσμική διάρκεια και συνέχεια του κράτους. Και επειδή αυτό το κράτος έχει ταλαιπωρηθεί πολύ τις τελευταίες δεκαετίες ήταν ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι μια μεγάλη αλλαγή συντελέστηκε και έτσι εξαφανίστηκαν από τους προθαλάμους και από τους διαδρόμους του υπουργείου, πρώτα από όλα στελέχη κομματικά ή προσωπικοί φίλοι", είπε ο κ. Αβραμόπουλος.
Και συνέχισε πλέκοντας και το εγκώμιο του νέου υπουργού αλλά και αναφερόμενος στο έργο που έχει να επιτελέσει η νέα κυβέρνηση:
"Χωρίς να θέλω να τον ερμηνεύσω τον κ. Βενιζέλο ως εκ της επιστημονικής του κατάρτισης και της πολιτικής του διαδρομής είναι και αυτός οπαδός των θεσμών, για να το πω έτσι πάρα πολύ απλά. Και έτσι αυτό το υπουργείο θα συνεχίσει να προσφέρει τις κρίσιμες υπηρεσίες του σε μια ιδιαίτερα δύσκολη στιγμή για τον τόπο μας. Αυτή η κυβέρνηση που ξεκινάει την θητεία της σήμερα έχει μπροστά της ένα δύσκολο έργο. Είναι μια κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας, ολοκληρώνοντας δηλαδή την θητεία της συμπληρωματικά με τον χρόνο που πέρασε και έχει μπροστά της μεγάλα προβλήματα για να λύσει. Απαιτείται συνοχή, συνεργασία, και συναίνεση".
Από την μεριά του ο Ευάγγελος Βενιζέλος ευχαρίστησε τον "αγαπητό φίλο" του όπως είπε Δημήτρη Αβραμόπουλο για την υποδοχή και στάθηκε στην ανάγκη υπεράσπισης ενός εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης για να βγει η χώρα από την κρίση.
"Κυρίως τον ευχαριστώ για την εξαιρετική δουλειά που έκανε εδώ ως υπουργός Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας σε ένα περιβάλλον ιδιαίτερα γνώριμο σε αυτόν λόγω της προέλευσής του από τα σπλάχνα της διπλωματικής μας υπηρεσίας", σημείωσε ο κ. Βενιζέλος ο οποιός είπε μάλιστα ότι λυπάται που η ξαφνική αλλαγή του πολιτικού σκηνικού και ο ανασχηματισμός "είχαν ως αποτέλεσμα να διακοπεί η τόσο επιτυχής θητεία" του κ. Αβραμόπουλου.
Σημείωσε ότι γνωρίζει την υψηλή ποιότητα του προσωπικού του υπουργείου και την εθνική διάθεση προσφοράς "πολύ πέραν των τυπικών υπηρεσιακών σας υποχρεώσεων'.
Και πρόσθεσε:
"Αποφασίσαμε να προχωρήσουμε και προχωρούμε τα δυο κόμματα με σταθερότητα και αποφασιστικότητα στην εφαρμογή ενός εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης που βγάζει την πατρίδα μας οριστικά από την κρίση, μέσα σε ένα εξαιρετικά δύσκολο διεθνές και ευρωπαϊκό περιβάλλον. Ούτε η διεθνής, ούτε η ευρωπαϊκή κρίση έχει λήξει και εφαρμόζοντας την δύσκολη αυτή πολιτική, την μόνη εφικτή, σχέδιο Β' ούτε υπήρχε, ούτε υπάρχει, θωρακίζουμε την χώρα μας. Όχι μόνο με την ελληνική κρίση, αλλά σε σχέση με την ευρωπαϊκή και διεθνή κρίση. Αντιπροσωπείες των δύο κομμάτων επεξεργάζονται ήδη την επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας που εκτός από τους γενικούς πολιτικούς στόχους εξειδικεύεται ανά τομέα".
Αναφορικά με την κυβέρνηση, διαβεβαίωσε ότι πλέον θα γίνεται αξιολόγηση του κυβερνητικού έργου σε καθημερινή βάση. "Οι σκληρές, οι πολύ σκληρές θυσίες του ελληνικού λαού, πιάνουν τόπο. Η Ελλάδα έχει πλέον το μικρότερο διαρθρωτικό δημοσιονομικό έλλειμμα μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης. Και αυτό μας επιτρέπει να πούμε απευθυνόμενοι στους θεσμικούς μας εταίρους την ΕΕ και το ΔΝΤ πως ο λαός και η εθνική μας οικονομία δεν αντέχουν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα, μέτρα που τροφοδοτούν την ύφεση και την ανεργία", υπογράμμισε.
Και πρόσθεσε: "Δύο είναι οι θεμελιώδεις στόχοι μας, εθνικοί στόχοι: ανάπτυξη και απασχόληση. Η στήριξη των επιχειρήσεων και των επενδύσεων, τα προγράμματα ανάσχεσης και μείωσης της ανεργίας, η προστασία όλων των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, η σταδιακή αποκατάσταση των αδικιών. Αυτές είναι οι πρώτες προτεραιότητές μας".