Όλα τα "νόμιμα μέσα" θα χρησιμοποιήσουν οι ΗΠΑ προκειμένου να συλλάβουν τον Έντουαρντ Σνόουντεν, δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα και πρόσθεσε ότι "ακολουθούμε όλες τις νομικές οδούς και συνεργαζόμαστε με πολλές άλλες χώρες για να είμαστε βέβαιοι ότι τηρούμε τον νόμο".
Όλα τα "νόμιμα μέσα" θα χρησιμοποιήσουν οι ΗΠΑ προκειμένου να συλλάβουν τον Έντουαρντ Σνόουντεν, δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα και πρόσθεσε ότι "ακολουθούμε όλες τις νομικές οδούς και συνεργαζόμαστε με πολλές άλλες χώρες για να είμαστε βέβαιοι ότι τηρούμε τον νόμο".
Επίσης ανέφερε ότι οι αμερικανικές Αρχές προσπαθούν να πείσουν την Ρωσία να εκδώσει τον Σνόουντεν για να μην διαφύγει στην χώρα όπου έχει ζητήσει άσυλο. Σε περίπτωση που συλληφθεί από τις αμερικανικές Αρχές ο Σνόουντεν κινδυνεύει με ποινή κάθειρξης 30 ετών, σύμφωνα με το νόμο.
Οι χώρες στις οποίες ο Σνόουντεν επέλεξε να ζητήσει προστασία εφαρμόζουν το αντίθετο από όσα ο ίδιος ισχυρίζεται ότι υποστηρίζει, δηλαδή τη διαφάνεια, την ελευθερία του Τύπου και το σεβασμό των ατομικών δικαιωμάτων, δήλωσε νωρίτερα ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζ. Κάρνεϊ.
Εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Πάτρικ Βέντρελ εξέφρασε τη "βαθιά απογοήτευση" της χώρας στην Κίνα και στο Χονγκ Κονγκ για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκαν την υπόθεση του Εντουαρντ Σνόουντεν.
Το θρίλερ ξεκίνησε με τη φυγή του πρώην πράκτορα της CIA, που αποκάλυψε με στοιχεία το απόρρητο πρόγραμμα των παρακολουθήσεων από τις αμερικανικές υπηρεσίες, πρώτα στο Χονγκ Κονγκ, στη συνέχεια στη Ρωσία, και εξελίχθηκε σε ένα παιχνίδι κρυφτού στο αεροδρόμιο της Μόσχας, με τους δημοσιογράφους και τους πράκτορες να ψάχνουν εάν και σε ποια πτήση επιβιβάστηκε ο Σνόουντεν με προορισμό τη Λατινική Αμερική.
Με το αεροπλάνο που αναχώρησε το μεσημέρι από την Μόσχα για την Κούβα ταξίδεψαν και δημοσιογράφοι που έψαχναν το "μεγάλο λαυράκι", όμως διαπίστωσαν ότι ναι μεν είχε κρατηθεί θέση για τον Σνόουντεν, αλλά εκείνος δεν βρισκόταν μέσα στο αεροπλάνο.
Ο πρεσβευτής του Εκουαδόρ στη Μόσχα φέρεται ότι παρέλαβε την αίτηση του για πολιτικό άσυλο και του χορήγησε ταξιδιωτικό έγγραφο πολιτικού πρόσφυγα. Όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Εκουαδόρ "έχει να κάνει με την ελευθερία έκφρασης και με την ασφάλεια των πολιτών σε όλον τον κόσμο".
Η κυβέρνηση του Εκουαδόρ έχει παραχωρήσει επίσης πολιτικό άσυλο και σε έναν άλλον μεγάλο αντίπαλο της Ουάσιγκτον, στον ιδρυτή των Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ, τον οποίον φιλοξενεί στην πρεσβεία της στο Λονδίνο τον τελευταίο χρόνο.
Τον Σνόουντεν στο ταξίδι του συνοδεύει η δικηγόρος των Wikileaks Σάρα Χάρισον. Από την πλευρά τους οι ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας διεμήνυσαν ότι δεν βλέπουν βάσιμους λόγους για να συλλάβουν τον Σνόουντεν.
Η στάση του Κρεμλίνου προκαλεί την οργή των Αμερικανών, που προειδοποιούν ότι θα υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις στις σχέσεις με το Χονγκ Κονγκ και κατ' επέκταση με τη Κίνα και με τη Ρωσία που επιτρέπουν στον Σνόουντεν να ζητήσει άσυλο σε τρίτη χώρα, παρότι καταζητείται για κατασκοπεία από τις ΗΠΑ.
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ζήτησε ουσιαστικά από τους Ρώσους να παραδώσουν τον προδότη, όπως αποκάλεσε τον Έντουαρντ Σνόουντεν. "Θα δημιουργούσε σαφώς μεγάλο πρόβλημα αν λάμβαναν ειδοποίηση και έπαιρναν την απόφαση να την αγνοήσουν σκοπίμως και να μην κινηθούν σύμφωνα με το νόμο" είπε ο Τζον Κέρι και πρόσθεσε με νόημα ότι τα τελευταία δύο χρόνια εμείς παραδώσαμε στη Μόσχα επτά άτομα τα οποία καταζητούσαν οι Ρώσοι.
Ο ίδιος ο Σνόουντεν είχε πει ότι έκανε τις αποκαλύψεις στον Τύπο για να μάθει ο κόσμος με ποιο τρόπο οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούν σχεδόν τα πάντα στις τηλεφωνικές επικοινωνίες και στο διαδίκτυο, αλλά και τον επικίνδυνο ρόλο των ιδιωτικών εταιρειών που συνεργάζονται με τις υπηρεσίες αυτές, αναλαμβάνοντας εργολαβίες.