Στην δυνατότητα της ελληνικής οικονομίας να παρουσιάσει πρωτογενές πλεόνασμα από φέτος στάθηκε ο Χρήστος Σταϊκούρας παρουσιάζοντας τα τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για το πεντάμηνο Ιανουαρίου - Μαΐου 2013.
Στην δυνατότητα της ελληνικής οικονομίας να παρουσιάσει πρωτογενές πλεόνασμα από φέτος στάθηκε ο Χρήστος Σταϊκούρας παρουσιάζοντας τα τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για το πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου 2013.
"Η δημοσιονομική πραγματικότητα της χώρας βελτιώνεται. Καθίσταται εφικτή η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος από εφέτος. Η ελληνική κοινωνία, η οποία έχει σηκώσει τεράστια βάρη για την επίτευξη της επώδυνης, αλλά αναγκαίας, δημοσιονομικής προσαρμογής, μπορεί ρεαλιστικά πλέον να διαπιστώνει ότι οι θυσίες της βελτιώνουν τα δημοσιονομικά της χώρας. Η ελληνική κυβέρνηση, με αποφαστικότητα, χωρίς τυμπανοκρουσίες, αλλά και μακριά από παίγνια μηδενικού αθροίσματος, εργάζεται για τη βιώσιμη σταθεροποίηση των δημόσιων οικονομικών και τη συμπλήρωση του δημοσιονομικού εγχειρήματος με πολιτικές για την ανάταξη της οικονομίας", επισήμανε.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, το έλλειμμα για το πρώτο πεντάμηνο διαμορφώνεται στα 3,857 δισ. ευρώ ενώ το έλλειμμα το αντίστοιχο διάστημα του 2012 ήταν 10,87 δισ. ευρώ και ο στόχος για το υπό εξέταση διάστημα φέτος ήταν έλλειμμα 7,062 δισ. ευρώ.
Αναφορικά με τα πρωτογενή μεγέθη, το έλλειμμα διαμορφώθηκε κοντά στα 984 εκατομμύρια ευρώ, σημαντικά μειωμένο έναντι του πρωτογενούς ελλείμματος 2,4 δισ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2012 και του στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 4,165 δισ. ευρώ.
Τα "αγκάθια" του προϋπολογισμού θεωρούνται ότι είναι τα έσοδα προ επιστροφής φόρου που παρουσιάζουν υστέρηση κατά 562 εκατομμύρια ευρώ, ενώ μόνο για τον Μάιο τα έσοδα είναι μειωμένα κατά 144 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με τον στόχο, γεγονός που αποδίδεται αφενός μεν στα μειωμένα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων κατά 248 εκατομμύρια και τον ΦΑΠ 2011 κατά 140 εκατομμύρια ευρώ.
Οι επιστροφές φόρων, εξαιρουμένων αυτών των παρελθόντων ετών, ανέρχονται στα 592 εκ. ευρώ για εφέτος, ούσες πολύ χαμηλότερες από πέρυσι.
Οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) διαμορφώθηκαν στο 1,1 δισ. ευρώ, έναντι 1,3 δισ. ευρώ το αντίστοιχο πεντάμηνο του 2012.
Τα καλά νέα έρχονται από τον ΦΠΑ καπνού και οι λοιπών ΕΦΚ (καπνού κλπ) όπου σημειώθηκε θετική απόκλιση κατά 19 εκατ. ευρώ ή 44% και 77 εκατ. ευρώ ή 43% αντίστοιχα, επίδοση που οδήγησε ήδη στην ουσιαστική κάλυψη της σημαντικής υστέρησης που είχε καταγραφεί το πρώτο δίμηνο του έτους.
Επίσης, οι πρωτογενείς δαπάνες μειώθηκαν τόσο έναντι του στόχου όσο και έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2012. Διαμορφώθηκαν στα 18,2 δισ. ευρώ, 2,3 δισ. ευρώ ή 11% χαμηλότερα από την αντίστοιχη περίοδο του 2012, και 1,5 δισ. ευρώ ή 8% χαμηλότερα από τον στόχο που είχε τεθεί για το 1ο πεντάμηνο.