69 χρονια συμπληρώνονται σήμερα από την ημέρα της καταστροφής στο Δίστομο, όταν τα στρατεύματα κατοχής σκότωσαν σε αντίποινα σχεδόν όλους τους κατοίκους, εβαλαν φωτιά στα σπίτια και κατέστρεψαν το χωριό.
Στο μαρτυρικό Δίστομο βρέθηκαν σήμερα πολιτικοί αρχηγοί, εκπρόσωποι όλων των κομμάτων, αλλά και εκατοντάδες πολίτες, συγγενείς των εκτελεσθέντων.
Στις 10 Ιουνιου του 1944 οι Γερμανικές κατοχικές δυνάμεις εισέβαλαν στο χωριό, και αφού το κατέστρεψαν βάζοντάς του φωτιά, έβγαλαν τους κατοίκους από τα σπίτια τους, ενώ κατόπιν τους οδήγησαν στον τόπο της εκτέλεσης. Τότε, σχεδόν όλοι οι κάτοικοι βρήκαν τον θάνατο κάτω απο τις σφαίρες των στρατευμάτων κατοχής, γράφοντας μια απο τις πιό δραματικές σελίδες της ιστορίας του Β' παγκοσμίου πολέμου. Ο τραγικός απολογισμός ήταν 228 νεκροί, εκ των οποίων 117 γυναίκες, 111 άνδρες, ενώ οι ναζί δεν λυπήθηκαν ούτε τα παιδιά. Μεταξύ αυτών, 53 παιδιά κάτω των 16 χρονών βρήκαν το θάνατο από τις σφαίρες των ναζί.
"Τόσο η πολιτεία όσο και ο ελληνικός λαός οφείλει να καταδικάσει εμπράκτως όσους είναι σήμερα εκφραστές του ναζισμού, και να τους θέσει οριστικά στη λύθη και στο χρονοντούλαπο της ιστορίας", δήλωσε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Καραγκούνης.
"Η σημερινή μέρα μας υπενθυμίζει ότι ένα αίτημα πάγιο του λαού μας παραμένει ιστορικά αδικαίωτο. Οι πολεμικές επανορθώσεις αλλά και το κατοχικό δάνειο πρέπει να διεκδικηθούν. Είναι ιστορικό χρέος. Η ατολμία των προηγούμενων κυβερνήσεων δεν μπορεί να είναι δικαιολογία σήμερα που ο λαός μας βρίσκεται μπροστά σε ένα άλλο Ολοκαύτωμα, το κοινωνικό. Δεν μπορεί κάποιοι να αναγνωρίζουν διεθνώς το χρέος που δημιούργησαν οι τράπεζες και οι τραπεζίτες στο λαό μας και να μην διεκδικούν το χρέος που τρίτοι οφείλουν στον ελληνικό λαό", σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.
"Αυτός εδώ ο μαρτυρικός τόπος, μας υπενθυμίζει πού μπορεί να φτάσει ο άνθρωπος όταν πιστέψει στις ιδέες του μίσους και της απανθρωπιάς. Όσοι στη σύγχρονη Ελλάδα δεν θυμούνται την ιστορία του Διστόμου, πρέπει τη θυμηθούν και όσοι δεν την έμαθαν, πρέπει να τη διαβάσουν", υπογράμμισε από τη μεριά του ο γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης. "Όσον αφορά στο ζήτημα των πολεμικών επανορθώσεων, το ΠΑΣΟΚ το κράτησε ζωντανό και συνεχίζει να μάχεται για τις δίκαιες διεκδικήσεις της χώρας μας", πρόσθεσε σχετικά.
Το παρόν έδωσε και ο πρέσβης της Γερμανίας, ενώ πραγματοποιήθηκε και πομπή προς το Μαυσωλείο.
"Το γερμανικό κράτος δεν έχει αναγνωρίσει τη Σφαγή του Διστόμου και ακόμα και σήμερα αρνείται να καταβάλει τις αποζημιώσεις και να ανταποκριθεί τουλάχιστον στην ηθική υποχρέωση να αναγνωρίσει αυτό το μεγάλο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας", ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος.
"Η διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων, όπως και η κατάργηση των μνημονίων και όλων των αντεργατικών νόμων και μέτρων, το τσάκισμα των νεοναζιστικών και ναζιστικών αντιλήψεων και πρακτικών, προϋποθέτουν ανάπτυξη της πάλης, άλλο δρόμο ανάπτυξης για την ελληνική κοινωνία, που σημαίνει αποδέσμευση από την ΕΕ, κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, με τον λαό πραγματικά στην εξουσία", υπογράμμισε ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.
Την άμεση διεκδίκηση όλων των πολεμικών επανορθώσεων και την εξόφληση του κατοχικού χρέους της Γερμανίας στην Ελλάδα επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Χρυσή Αυγή.