Σε πρωτοφανή ομολογία λάθους στη συνταγή η οποία χρησιμοποιήθηκε στο πρόγραμμα της Ελλάδας προχώρησε χθες βράδυ το ΔΝΤ με 50σέλιδη έκθεσή του. Αντίθετη η θέση που εξέφρασε η Κομισιόν δια του εκπροσώπου της την Πέμπτη.
Σε πρωτοφανή ομολογία λάθους στη συνταγή η οποία χρησιμοποιήθηκε στο πρόγραμμα της Ελλάδας προχώρησε χθες βράδυ το ΔΝΤ με 50σέλιδη έκθεσή του.
Σε αυτήν υποστηρίζεται ότι το πρόγραμμα στηρίχθηκε σε υπερβολικά αισιόδοξες προβλέψεις για την ανάπτυξη, ότι η αναδιάρθρωση του χρέους έπρεπε να έχει γίνει πολύ νωρίτερα αλλά και ότι η ΕΕ δεν διέθετε τα κατάλληλα εργαλεία για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Επιπλέον τονίζεται ότι δεν χαλάρωσαν νωρίς οι στόχοι του προγράμματος γιατί δεν ήθελαν να δώσουν επιπλέον χρήματα.
"Είναι πολύ θετικό να μαθαίνουμε από τα λάθη μας. Είχα επισημάνει στους τεχνοκράτες του ΔΝΤ ότι κακώς το πρόγραμμα έδινε έμφαση κυρίως στη μείωση του ελλείμματος και όχι στις διαρθρωτικές αλλαγές", είπε ο Γ. Στουρνάρας στην εφημερίδα Τα Νέα.
Από την μεριά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι "διαφωνεί θεμελιωδώς" με το ΔΝΤ σε πολλές πλευρές της έκθεσής του.
"Εμείς διαφωνούμε θεμελιωδώς", δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Σάιμον Ο'Κόνορ, υπογραμμίζοντας ότι αν γινόταν κάτι τέτοιο θα κινδύνευε με αποσταθεροποίηση το σύνολο της Ευρωζώνης.
Στην έκθεση το ΔΝΤ θέτει θέμα νέου "κουρέματος" του χρέους σημειώνοντας ότι εάν δεν εξελιχθούν όπως πρέπει τα πράγματα ενδεχομένως αυτή η κίνηση να γίνει εμπροσθοβαρώς ενώ για την ύφεση η πρόβλεψη την φέρνει να συνεχίζεται για έβδομη χρονιά, στο 1,4%.
Σύμφωνα με τους ελεγκτές, δεν θα απαιτηθούν νέα μέτρα την διετία 2013-14, όμως το δημοσιονομικό κενό έως το 2017 θα φθάσει στα 4,4 δισ. ευρώ. Υπό αυτό το πρίσμα, δεν συζητούν φορολογικές ελαφρύνσεις ζητώντας παράταση της έκτακτης εισφοράς και μετά το 2014.
Ο επικεφαλής της αποστολής, Πολ Τόμσεν, απαντώντας σε δημοσιογράφους δεν δείχνει να συζητάει το ενδεχόμενο μείωσης το ΦΠΑ στην εστίαση.
"Κατά την άποψή μας, οι ελληνικές αρχές δεν θα πρέπει να εξετάσουν την μείωση των φόρων, προτού να υπάρξουν ξεκάθαρες ενδείξεις πως οι μεταρρυθμίσεις έχουν αποτέλεσμα, αν και μπορεί κανείς πάντα να εξετάσει τα ήδη συμφωνηθέντα δημοσιονομικά μέτρα", επισήμανε.
Στα αιτήματα του Ταμείου, συγκαταλέγεται και η άρση απαγόρευσης πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας από τον Αύγουστο του 2013 αλλά και η αύξηση των απολύσεων των δημοσίων υπαλλήλων.
Υποστηρίζεται επίσης η εξέταση τοποθέτησης ξένων στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων για να αποφευχθούν πολιτικές παρεμβάσεις.
Σε συνέντευξή της στην WSJ η Κριστίν Λαγκάρντ υποστηρίζει ότι η Ελλάδα για πρώτη φορά επιτυγχάνει τους στόχους και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να βγει στις αγορές το 2014.
Κάλεσμα σε επενδυτές απηύθυνε και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος με συνέντευξή του στο CNN.
"Πριν είχαμε γραφειοκρατία, τώρα στρώνουμε κόκκινο χαλί. Όλα αλλάζουν στην Ελλάδα. Το κοινοβούλιο ψήφισε έναν νέο νόμο για το fast track. Δημιουργούμε ένα φιλικό και φιλόξενο περιβάλλον για τις επιχειρήσεις. Ταξιδεύουμε ανά τον κόσμο, από την Άπω Ανατολή, στις ΗΠΑ, στην Βρετανία, παντού και αυτή είναι η στιγμή", είπε.