Ανατροπές στη διακομματική για τον ενιαίο φόρο ακινήτων, που θα ισχύσει από το 2014. Το σχέδιο που παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών δεν προβλέπει αφορολόγητο, ούτε πλήρη εξαίρεση των αγροτών, αλλά 33 κλιμάκια για τη φορολόγηση οικοπέδων και αγροτεμαχίων.
Πλήρη ανατροπή των σεναρίων για τον ενιαίο φόρο στα ακίνητα, που προτείνεται να ισχύσει από το 2014, έφερε η σημερινή συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής, υπό τον Γιάννη Στουρνάρα.
Στο σχέδιο που παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών στους εκπροσώπους των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση προβλέπονται πολλά κλιμάκια για τη φορολόγηση οικοπέδων και αγροτεμαχίων -33 συνολικά- με στόχο να περιοριστεί τελικά η επιβάρυνση στα αστικά ακίνητα σε σχέση με τους ισχύοντες φόρους.
Ειδικότερα, η πρόταση του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει τη φορολόγηση κατά ακίνητο, και όχι κατά ακίνητη περιουσία, ενώ ο φόρος θα επιβάλλεται ανά τ.μ. για κτίσματα-οικόπεδα και ανά στρέμμα για τα αγροτεμάχια.
Ο υπολογισμός του φόρου θα γίνεται με 33 κλιμάκια που θα ξεκινούν:
Από 1,8 ευρώ για τα αστικά ακίνητα και
Από 1 ευρώ για τα αγροτεμάχια.
Επιπρόσθετα, θα υπάρχουν και συντελεστές διαφοροποίησης, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του κάθε ακινήτου ακινήτου, όπως:
Ο όροφος
Το εάν έχει πρόσοψη
Ο συντελεστής εμπορικότητας
Το εάν είναι παραθαλάσσιο ή όχι.
Η πρόταση του υπουργείου Οικονομικών δεν προβλέπει γενικό αφορολόγητο για τα αστικά ακίνητα, αλλά εξαιρέσεις και απαλλαγές για ευπαθείς ομάδες, όπως ισχύει με το Έκτακτο Τέλος Ακινήτων.
Επίσης, η ίδια πρόταση δεν προβλέπει απαλλαγή για τους κατ' επάγγελμα αγρότες, όπως είχε εισηγηθεί η διακομματική. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν υπουργείο Οικονομικών και μέλη της διακομματικής, η επιβάρυνσή τους θα είναι μικρή καθώς θα περιοριστεί στο 1 ευρώ ανά στρέμμα για τις καλλιεργούμενες εκτάσεις.
"Προσπαθούμε να καταλήξουμε σε κοινή πρόταση για όλα. Αυτή είναι η επιδίωξη μας" έλεγε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών.
Από την Ιπποκράτους σχολίαζαν πως "είναι θετικό ότι στην πρόταση του ΥΠΟΙΚ έχουν ενσωματωθεί προτάσεις και παρατηρήσεις μας που έχουν ως κοινό παρανομαστή την αρχη της φορολογικής δικαιοσύνης". "Είναι πλέον κοινά αποδεκτό ότι το ΕΕΤΗΔΕ ήταν ένα αναγκαίο προσωρινό μέτρο που απέδωσε αποτελέσματα και τώρα με δημοσιονομική ασφάλεια μπορούμε να προχωρήσουμε στη ρύθμιση για ενιαίο φόρο ακινήτων" πρόσθεταν οι κύκλοι του ΠΑΣΟΚ.
Αντιδράσεις αντιπολίτευσης
Από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σημειώνει ότι "το μόνο που απασχολεί τους κυβερνητικούς εταίρους σε σχέση με τη φορολογία της περιουσίας είναι η συλλογή των εσόδων που έχουν συμφωνήσει στο Μνημόνιο" και προσθέτει: "Φαίνεται μάλιστα και παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις, ότι ο τρόπος επιβολής του φόρου θα είναι παρόμοιος με το σημερινό χαράτσι".
Το ΚΚΕ καταγγέλλει πως "στόχος της συγκυβέρνησης είναι η μονιμοποίηση του χαρατσιού και η επέκτασή του με τη φορολόγηση των οικοπέδων και των αγροτεμαχίων". "Την ίδια στιγμή ενεργοποιούνται μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, με κατασχέσεις μισθών, συντάξεων, εφάπαξ, κινητής και ακίνητης περιουσίας για όσους δε θα μπορούν να πληρώσουν τις οφειλές τους σε εφορίες, δημόσιες υπηρεσίες και τράπεζες" προσθέτουν από τον Περισσό.
"Καθώς ναυαγεί το κυβερνητικό success story μπροστά στην πλήρη αποτυχία της μνημονιακής πολιτικής με τα εκατομμύρια ανέργους, τις μειώσεις μισθών και συντάξεων, τη λεηλασία της ιδιωτικής περιουσίας των Ελλήνων και τα νέα επαπειλούμενα μέτρα, οι κυβερνητικοί εταίροι με διάφορα προσχήματα σαν τα ποντίκια ετοιμάζονται να εγκαταλείψουν το κυβερνητικό πλοίο" σημειώνει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Νότης Μαριάς.